Η πανδημία “έθρεψε” τον καρκίνο

Πρόκειται για μια από τις σημαντικές επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών της 6η Μετεκπαιδευτικής Συνάντησης Νοτιοδυτικής Ελλάδας για τον καρκίνο που διοργανώθηκε από την Ογκολογική Μονάδα του «Αγίου Ανδρέα» και το Ελληνικό Κολέγιο Μαστολογίας στην Πάτρα.

καρκίνο

Σε ποσοστό 40% μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις καρκίνου κατά την πανδημική περίοδο. Σχεδόν 120 χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερικό ή ολικό αποκλεισμό από τα συστήματα υγείας ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος.

Είναι μία από τις σημαντικές επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών της 6η Μετεκπαιδευτικής Συνάντησης Νοτιοδυτικής Ελλάδας για τον καρκίνο με θέμα: «Ιχνηλατώντας ανεξερεύνητα νερά» που διοργανώθηκε από την Ογκολογική Μονάδα του «Αγίου Ανδρέα» και το Ελληνικό Κολέγιο Μαστολογίας στην Πάτρα το διήμερο 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω στοιχεία αναλύθηκαν στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης που είχε τίτλο «Μαθαίνοντας από την πανδημία χτίζουμε το μέλλον» υπό τον συντονισμό του διευθυντή ογκολογίας του «Υγεία» Παρασκευά Κοσμίδη και του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Το θέμα προσέγγισαν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας και πρόεδρος του ΕΑΠ Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, η παθολόγος – ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, ο διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas Νίκος Χατζηνικολάου και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου διευθύντρια της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου.

Μέσα από τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους, όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν τα θετικά και τα αρνητικά που έσπειρε η πανδημία. Στον κατάλογο των αρνητικών συνεπειών εστίασαν στην επιρροή που είχε στους πάσχοντες από καρκίνο.

Το γεγονός ότι παγκοσμίως δεν λειτούργησαν τα προγράμματα πρόληψης είχε άμεση συνέπεια στη μείωση των διαγνώσεων και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των ασθενών από τα συστήματα υγείας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων.

Επίσης το δεύτερο αρνητικό αφορά στη μείωση ένταξης ασθενών σε κλινικές μελέτες. «Αυτό συνέβη είτε λόγω φόβου, είτε λόγω ασφάλειας, είτε λόγω έλλειψης κλινών, είτε λόγω μετακίνησης του προσωπικού από τα ογκολογικά τμήματα στις μονάδες κορονοϊού.

Σε επίπεδο Ευρώπης η μείωση αυτή καταγράφηκε σε ποσοστό 80% και στην Αμερική σε ποσοστό 50%» μας ανέφερε η κ. Χριστοπούλου προσθέτοντας ότι:

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Να γίνει εξορθολογισμός των πόρων. Χάθηκαν χρήματα της έρευνας για τον καρκίνο που μετακινήθηκαν αλλού».

Στα θετικά της πανδημίας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, η ταχύτατη έκρηξη της τεχνολογίας, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας με εξειδικευμένες μονάδες και προσωπικό, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τονίστηκε ότι η εφαρμογή της είναι καθοριστική σε περιπτώσεις ανάγκης καθώς τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το στηθοσκόπιο και την άμεση επαφή του γιατρού με τον ασθενή.

ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ

Σε ό,τι αφορά τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, αυτές εστιάζονται κυρίως στη μοριακή τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εφαρμογή σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

«Υπάρχει καταιγισμός εξελίξεων οι οποίες μας βοηθούν στην στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία σχεδόν όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, παθολοανατόμων, ακτινολόγων ακτινοθεραπευτών, χειροουργών, ογκολόγων, παθολόγων, ΩΡΛ, ρευματολόγων κ.ά.
Μιλάμε για ολιστική αντιμετώπιση. Οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν τα μέγιστα και στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, μας επιτρέπουν να δράσουμε εντοπισμένα και αποτελεσματικά σχεδόν στο σύνολο των καρκίνων» προσθέτει η κ. Χριστοπούλου.