Η «παρωχημένη» και τα εξαπτέρυγα του κατευνασμού
Του Γεώργιου Παπασίμου, Δικηγόρος.
Για μια ακόμα φορά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-βουλευτής ΝΔ Αγγελος Συρίγος τάραξε τα νερά με δηλώσεις του.
Οι δηλώσεις του ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάρει η Τουρκία τα F-16, ερχόμενος τότε σε πλήρη αντίθεση με τον αγώνα του ελληνοαμερικανικού λόμπι και τον γερουσιαστή Μενέντεζ, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση, λόγω της επιθετικής αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.
Μετά την προβληματική για τα εθνικά συμφέροντα, Συμφωνία των Αθηνών, προβαίνει σε δηλώσεις περί παρωχημένου της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποτελεί τη βάση της εθνικής γραμμής σε Αιγαίο και Δ. Θράκη. Και ναι μεν δεν μίλησε πράγματι για αναθεώρησή της, αλλά η έκφραση «παρωχημένη», είναι η καλύτερη ασίστ προς την αναθεωρητική Τουρκία, που όλες οι παράνομες διεκδικήσεις της κατά της χώρας μας, παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης!
Στη διεθνή διπλωματία δεν χρειάζεται κάποιος να αποδεχθεί τις αξιώσεις του αντιπάλου του, αλλά απλώς να αποδεχθεί ότι υφίστανται προς συζήτηση τα θέματα που ο άλλος επικαλείται.
Δημιουργεί σοβαρές απορίες, όχι μόνο η αρχική δήλωση Συρίγου, που τη συνέδεσε εσφαλμένως με τη στρατικοποίηση των νησιών του Β. Αιγαίου, αφού κι εδώ η ορθή ερμηνεία σε συνδυασμό με τα πρακτικά της Συνδιάσκεψης οδηγούν στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ουδέποτε προβλέφθηκε αποστρατικοποίηση των νησιών, ούτε η σύνδεση του θέματος με την κυριαρχία τους, όπως παρανόμως θέτει η Τουρκία, αλλά και η επίμονη προσπάθεια να καταδείξει ότι η Συνθήκη είναι παρωχημένη λόγω των επιμέρους ζητημάτων, που έχουν ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα.
Πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο, ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι διεθνείς συμβάσεις ειρήνης, όπως της Λωζάννης, ρυθμίζουν και άλλα μικρότερης αξίας ζητήματα, όπως πολεμικές αποζημιώσεις, ανταλλαγή αιχμαλώτων κ.λπ., αλλά και μείζονα, όπως τα σύνορα Ελλάδος–Τουρκίας, ο χαρακτηρισμός των μειονοτήτων κ.λπ. Αυτοί, που τη θεωρούν παρωχημένη και στενή είναι οι νέοι-Οθωμανοί του Ερντογάν (δόγμα Γαλάζιας Πατρίδας).
Αντίθετα για την Ελλάδα, που δεν έχει διεκδικήσεις, η Συνθήκη της Λωζάννης όχι μόνο δεν έχει παρωχημένη αξία, αλλά αποτελεί τη βάση των επιχειρημάτων της για τα εθνικά θέματα έναντι των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων όσον αφορά τα σύνορά μας με την Τουρκία και τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Δ. Θράκης. Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι παρωχημένη, αλλά συνιστά δικαίωση των θέσεων της χώρας μας, καθόσον ρητά προβλέπει την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Συνεπώς, με βάση την ιστορική και νομική επισκόπηση στο θέμα, διαπιστώνεται, ότι στη μεν Συνθήκη της Λωζάννης για Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία ουδεμία πρόβλεψη για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης υπάρχει. Ως προς τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, η προβλεπόμενη τότε αποστρατιωτικοποίηση καταργήθηκε με τη Σύμβαση Μοντρέ (1936).
Μάλιστα στην «παρωχημένη» κατά Συρίγο Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπεται η ρητή απαγόρευση υπερπτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Απέναντι σε αυτή τη καθαρή γραμμή των εθνικών θεμάτων οποιαδήποτε ευθεία ή πλάγια υπονόμευση αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, επανερχόμενη στο προσήκον για αυτήν ρεύμα κατευνασμού και ενδοτισμού στα εθνικά θέματα -μετά από την περίοδο που επέδειξε στοιχειώδη ορθά αντανακλαστικά στην υβριδική «τουρκική» εισβολή στον Εβρο και στην τότε σκληρή επιθετικότητα της Τουρκίας- περί άλλων τυρβάζει σε αυτό το μείζον ζήτημα, ενισχύοντας τις υπόνοιες περί σοβαρών υποχωρήσεων.
Ανεξαρτήτως, δε, αν οι δηλώσεις Συρίγου έχουν ως αιτία τον ιδιότυπο αλαζονικό καθηγητισμό ή αποτελεί τον «λαγό» -εκπρόσωπο του κατευναστικού ρεύματος που κυριαρχεί στις ελίτ των Αθηνών, που μαθηματικά οδηγούν στη φιλανδοποίηση της χώρας- αποτελούν αντικειμενικά σοβαρή αρνητική εξέλιξη ως προς τη θέση της χώρας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, στον οποίο παρέχονται απρόσμενα εφόδια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News