Η Πάτρα στο επίκεντρο της Ενδοκρινολογίας: Η αλλαγή του τρόπου ζωής μάς σώζει

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη –  Σημαντικές ανακοινώσεις στο «Ενδόραμα»

Πάτρα Ο αν. καθηγητής Στυλιανός Τίγκας

Η αλλαγή του τρόπου ζωής παραμένει ισχυρό φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό προκύπτει συμπερασματικά μέσα από μια σειρά μελετών που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλήνιου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «Ενδόραμα» 2023 που ξεκίνησε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, καταγράφοντας συμμετοχή ρεκόρ ενδοκρινολόγων απ’ όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ενδοκρινολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Στυλιανός Τίγκας, παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες μελέτες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ σημείωσε: «Την τελευταία δεκαετία το τοπίο της αντιμετώπισης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ έχει αλλάξει πάρα πολύ και αυτό το βλέπουμε και στην κλινική πράξη. Από εκεί που λέγαμε ότι η προσέγγιση είναι γλυκοκεντρική και εστιάζει στη μείωση της γλυκοζιωμένης στην αιμοσφαιρίνη έχουμε περάσει σε μία εποχή που μας απασχολεί πολύ ο έλεγχος της πρόληψης των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη. Δηλαδή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη που είναι βασικό θέμα στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ».

Ο ίδιος παρουσίασε μία σειρά από μελέτες που αναδεικνύουν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσει την ύφεση της νόσου. «Μελετήθηκε επισταμένα η επίδραση της αλλαγής του τρόπου ζωής στην ύφεση του διαβήτη. Στην ομάδα ασθενών που μελετήθηκε προέκυψε ότι όσοι ασθενείς πέτυχαν απώλεια βάρους πάνω από 15% κάνοντας ολιγοθερμική δίαιτα πέτυχαν ύφεση του διαβήτη σε ποσοστό 87%».

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας μία άλλη μελέτη που αφορούσε στην πολυσυζητημένη διαλειμματική νηστεία σε ασθενείς με γλυκοζιομένη πάνω από 7 και οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία με ινσουλίνη έδειξε ότι το 60% πέτυχε τη μείωση της γλυκοζιωμένης. Οπως εξήγησε ο ίδιος, «διαλειμματική νηστεία, δηλαδή 18 ώρες την ημέρα δεν έτρωγαν τίποτα και επομένως κατανάλωναν 75% λιγότερες θερμίδες».

Από τα ενθαρρυντικά μηνύματα του συνεδρίου είναι επίσης η κυκλοφορία εντός του Ιουνίου και στη χώρα μας φαρμακευτικών σκευασμάτων πολύ ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Εμπνευστές και πρωτεργάτες του είναι οι καθηγητές Κώστας Μάρκου, Νεοκλής Γεωργόπουλος και ο αείμνηστος Απόστολος Βαγενάκης, στη θέση του οποίου έχει οριστεί η επίκουρος καθηγήτρια Μαρίνα Μιχαλάκη.

«Η ανταπόκριση της ενδοκρινολογικής κοινότητας στο ”ΕΝΔΟΡΑΜΑ” είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Συμμετέχουν περίπου 400 ενδοκρινολόγοι απ’ όλη τη χώρα. Εξαντλήσαμε σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τους φοιτητές μας και φυσικά γιατρούς από την περιοχή μας και γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που το αντικείμενό τους συσχετίζεται με την Ενδοκρινολογία» μας είπε ο κ. Γεωργόπουλος.

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΓΕΝΑΚΗ

Το φετινό «ΕΝ∆ΟΡΑΜΑ» χαρακτηρίζεται από την απώλεια του καθηγητή Απόστολου Βαγενάκη, στον οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση. Υπήρξε σημαντική επιστημονική φυσιογνωμία διεθνούς κύρους της 10ετίας του ‘80 και συνέβαλε σημαντικά στην «έκρηξη» της επιστημονικής έρευνας στη Θυρεοειδολογία από την ίδια εποχή. Ταυτόχρονα, υπήρξε ένας πληθωρικός δάσκαλος και πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες φοιτητές, γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες.
Στη μνήμη του καθηγητή, σήμερα στις 7.15 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτής, ανακοίνωσε ο κ. Μάρκου, ότι θα προβληθεί ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ για την πορεία του σπουδαίου επιστήμονα και ανθρώπου.