Η Πάτρα τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη – Στην Ανω Πόλη σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μνημείο
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο είχε ζήσει για ένα μικρό διάστημα στην Πάτρα
Να τιμήσει τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο» Νίκο Μπελογιάννη σκοπεύει ο Δήμος Πατρέων τοποθετώντας μαρμάρινη στήλη στη μνήμη του στην πλατεία Παντοκράτορος στην Ανω Πόλη, όπου αυτή την εποχή εκτελούνται έργα ανάπλασης τα οποία παρεμπιπτόντως προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.
Η απόφαση αυτή προφανώς τελεί σε ευθεία γραμμή με το πολιτικό πρόσημο της δημοτικής αρχής και τις ιστορικές της παρακαταθήκες.
Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την εκτέλεση του Μπελογιάννη, που είχε καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία» ως υπεύθυνος του μηχανισμού του ΚΚΕ που ήταν εκτός νόμου.
Πάντως, οι πληροφορίες της «ΠτΔ» αναφέρουν πως οι πρώτες σκέψεις στελεχών από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν είναι θετικές με την προοπτική τοποθέτησης ενός μνημείου στο σημείο, όπου πριν την ανάπλαση δεν υπήρχε κάποιο άγαλμα ή ανδριάντας.
Χωρίς ακόμα να έχουν κατασταλάξει σε κάποια μορφή αντίδρασης ή αποδοκιμασίας της κίνησης της δημοτικής αρχής, στελέχη από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις με συντηρητικές πεποιθήσεις τόνισαν στην «ΠτΔ» ότι «για μία ακόμα φορά η δημοτική αρχή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πόλη υπέρ των σκοπών και επιδιώξεων του ΚΚΕ».
Από την άλλη, υπάρχουν παρατάξεις και στελέχη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται «πιο κοντά» ιδεολογικά με τις απόψεις της δημοτικής αρχής, τα οποία δεν αντιδρούν στο προτεινόμενο θέμα.
Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικό πίσω από την απόφαση της δημοτικής αρχής να θέσει στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης το θέμα της παραχώρησης χώρου στην πλατεία Παντοκράτορος για την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και αυτό έχει να κάνει με τη δράση του αριστερού αγωνιστή στην περιοχή.
Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης φεύγοντας από τη γενέτειρά του, Αμαλιάδα, μετά την πρώτη φυλάκισή του, εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και για λίγο καιρό εργάστηκε στις οργανώσεις του κόμματος αλλά και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Αχαΐας. Ο Μπελογιάννης και στον στρατό συνέχισε τη δράση του για την οποία καταδικάστηκε με 3 μήνες φυλακή και 6 μήνες εξορία. Τον Ιούνιο του 1937 σε ηλικία 22 ετών επέστρεψε στην Πάτρα και ανέλαβε την ηγεσία της Περιφερειακής Επιτροπής του Κόμματος, με την Αστυνομία να βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση και διερεύνηση του για «διαδόσεις και προπαγάνδα κομμουνιστικών ιδεών» του στην πόλη. Μετά από έρευνες, τον Μάρτιο του 1938, ο Νίκος Μπελογιάννης συνελήφθη στον Πύργο.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, για ένα διάστημα ήταν προφυλακισμένος στην πόλη όπου και βασανίστηκε στην Ασφάλεια Πατρών μέχρι να μεταφερθεί στις φυλακές της Αίγινας και μετέπειτα στις φυλακές Ακροναυπλίας.
Το θέμα αναμένεται να εισηγηθεί στο Σώμα του συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς, ο οποίος γνωρίζει όλο το πλαίσιο παρεμβάσεων που εκτελείται στην Ανω Πόλη στο πλαίσιο της ανάπλασης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News