Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Τι ενόχλησε την Άγκυρα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι ο πρώτος επίσημος παράγοντας που αντιδρά για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τουρκίας

«Έσπασε» το μεσημέρι της Τετάρτης η επίσημη σιωπή της Τουρκίας η οποία σε εμφανή αμηχανία παρακολουθούσε τις δηλώσεις και τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα ενημερώνοντας με αποδείξεις τους συνομιλητές τους αλλά ανακοίνωσε ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να αγοράσει μια μοίρα πολεμικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F35.

Την τουρκική επίσημη σιωπή ανέλαβε να σπάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάντ Οκτάι, ο οποίος, πάντως, στις δηλώσεις του δεν βρήκε λέξη να πει για την εξέλιξη με τα F35 από τα οποία, υπενθυμίζεται, ότι έχει αποκλειστεί η χώρα του.

Εμφανώς ενοχλημένος από την αποθέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο – σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι η ομιλία Μητσοτάκη θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βατσλαβ Χάβελ το 1990, επίσης στο Κογκρέσο και η οποία είχε διακοπεί 23 φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα – ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «θέατρο».

Αυτό που προκύπτει από τη δήλωση Οκτάι είναι ότι σε πρώτη φάση η Τουρκία επιλέγει να αντιδράσει μόνο για τις αναφορές Μητσοτάκη για το Κυπριακό καθώς ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε «είδατε το θέατρο για την Τουρκία και τα κατεχόμενα στο αμερικανικό κογκρέσο» ρίχνοντας τα βέλη του και κατά των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι «τις θεωρούσαμε σύμμαχο».

«Είναι ένα παράδειγμα η συμπεριφορά τους λες και δεν υπάρχουν τουρκοκύπριοι στο νησί» συμπλήρωσε ο κ. Οκτάι.

Η αναφορά Μητσοτάκη που επέλεξε η Άγκυρα για να την ενοχλήσει στην επίσημη αντίδρασή της ήταν η εξής: «Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο»