Πάτρα – Κέντρο Θηλέων: Ποινή για τον υπάλληλο που κακοποίησε 16χρονη

Ο φάκελος δεν κλείνει ακόμα για τον εργαζόμενο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων καθώς εκκρεμεί ακόμα η απόφαση των δικαστικών οργάνων που θα οδηγήσει στην οριστική λήψη αποφάσεων σχετικά με το εργασιακό του μέλλον.

ποινή

«Από την πλευρά μας αναμένοντας την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου είχαμε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Πέραν της αρχικής παύσης των καθηκόντων του που του είχαμε επιβάλει, τον μετακινήσαμε σε άλλο εργασιακό χώρο» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος.

ποινή

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Νίκος Σταθακόπουλος.

Ο ίδιος μας ανέφερε ότι αναμένεται παράλληλα και η απόφαση των νομικών οργάνων. «Οταν ολοκληρωθεί όλος αυτός ο κύκλος θα αποφασίσουμε σε ποιον χώρο θα μετακινηθεί για να εργαστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος. Με την απόφασή του αυτή το Πειθαρχικό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά. Αυτό το ξεκαθάρισε και η υφυπουργός η κ. Μιχαηλίδου η οποία παρενέβη στο θέμα από την πρώτη στιγμή».

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Υπενθυμίζουμε, όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν η τρόφιμος του Κέντρου ζήτησε να φάει κάτι άλλο και συγκεκριμένα ένα αβγό διότι δεν της άρεσε το φαγητό που είχε σερβιριστεί.

Πάτρα: Κακοποίηση 16χρονης στο Κέντρο Θηλέων – Τι λέει η Διοίκηση

Ο εργαζόμενος δεν περιορίστηκε στην έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τη φιλοξενούμενη στη δομή αλλά προχώρησε και σε χτυπήματα στα πόδια και στο πρόσωπο. Μάλιστα το κοριτσάκι ακολουθούσε μία θεραπεία με σιδεράκια στα δόντια της με αποτέλεσμα το χτύπημα και η πίεση που δέχτηκε στην περιοχή του σαγονιού και της στοματικής κοιλότητας να προκαλέσουν τραυματισμό και ροή αίματος.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ
Ο κ. Σταθακόπουλος επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα φροντίδας των παιδιών που για διαφόρους λόγους απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον και καταλήγουν σε κάποια κοινωνική δομή. «Δίνουμε καθημερινά μάχη στα ιδρύματά μας να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Σίγουρα τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις καθώς προέρχονται κυρίως από οικογένειες στις οποίες έχουν βιώσει τη βία και την κακοποίηση. Ο ρόλος μας είναι να τα φροντίσουμε και να τους παράσχουμε την κατάλληλη βοήθεια για να κλείσουν τις πληγές τους και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία».

Υπενθυμίζουμε ότι κ. Σταθακόπουλος από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του αναζήτησε λύσεις για την ολιστική κάλυψη των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα της περιοχής.
«Εχουμε πάρει παιδοψυχίατρο που κάνει συνεδρίες με τα παιδιά αλλά και με τους εργαζομένους. Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοί μας να είναι σωστά εκπαιδευμένοι ώστε να παρέχουν στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Από την πλευρά μας γίνεται υπερπροσπάθεια και σε αυτή έχουμε τη στήριξη της κ. Μιχαηλίδου».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΓΗ Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Τα συγκεκριμένα ιδρύματα βρίσκονται διαχρονικά αντιμέτωπα με την υποστελέχωσή τους. Αυτή είναι και η βασική αιτία των διαφόρων άσχημων συμβάντων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.

«Πώς λοιπόν ένα ίδρυμα θα σταθεί όρθιο όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όταν μέρος του προσωπικού είναι με κοινωφελή προγράμματα και όχι μόνιμο και όταν μας λείπουν βασικές ειδικότητες όπως αυτή του ψυχολόγου. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν συνεχή επιτήρηση και πολύπλευρη στήριξη από ομάδα ειδικών. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καν παιδοψυχιατρική παρακολούθηση. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε κάλυψη από παιδοψυχίατρο δύο φορές την εβδομάδα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που έχουμε παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα τα οποία φυσικά δεν θα έπρεπε να φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο με άλλα υγιή παιδιά» ήταν μία από τις επισημάνσεις που έγκαιρα είχε κάνει ο κ. Σταθακόπουλος.

Ο στόχος είναι η ένταξη των παιδιών αυτών σε οικογενειακό περιβάλλον, μέσω του προγράμματος ανάδοχων οικογενειών που προωθεί το υπουργείο, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό τα ιδρύματα δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως απλοί χώροι φύλαξης.