Ηλεία: Τι κατέγραψε το τμήμα Γεωλογίας του Παν. Αθηνών – «Κόκκινη ζώνη» η Ολυμπία, ο Λάλας και το Χελιδόνι
Η μορφολογία του εδάφους ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων κατολίσθησης. Αυτό λέει η αναλυτική αποτίμηση των πυρκαγιών, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα.
Στα ύψη βρίσκεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην Αρχαία Ολυμπία και τη Γορτυνία, στην ευρύτερη περιοχή βόρεια του ποταμού Αλφειού. Τα σοβαρότερα ζητήματα εντοπίζονται στην περιοχή των χωριών Λάλας και Χελιδόνι στην Ηλεία και Δάφνη και Λιβαδάκι στη Γορτυνία, όπου η μορφολογία του εδάφους ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων κατολίσθησης. Αυτό λέει η αναλυτική αποτίμηση των πυρκαγιών, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα μέσω του περιοδικού (τεύχος Αύγουστος 2021) του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων» του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αύξηση διάβρωσης
Τα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με την «επόμενη μέρα» των καταστροφών σε Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία, όπου κάηκαν και οι μεγαλύτερες εκτάσεις προκαλούν ανησυχία. Οι πυρκαγιές αναμένεται να επηρεάσουν σε διαφορετικό βαθμό τις υδρολογικές και γεωμορφολογικές διαδικασίες στις καμένες περιοχές. Με βάση τις εκτιμήσεις της μελετητικής ομάδας, στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση της διάβρωσης των εδαφών. Παράλληλα θα αυξηθεί και ο ρυθμός μεταφοράς των φερτών υλικών. Αυτές οι διεργασίες θα οδηγήσουν στην πύκνωση της συχνότητας των πλημμυρών, της μεταφοράς των φερτών υλικών και των κατολισθήσεων. Μάλιστα, όπως αποφαίνεται η επιστημονική ομάδα -και αποτυπώνεται στην περιοδική έκδοση του προγράμματος των μεταπτυχιακών σπουδών- η αύξηση της συχνότητας των κατολισθήσεων και των πλημμυρών, αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς, κυμαίνεται από 2 έως 15 χρόνια.
Υποδομές
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς οι βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι έντονες και συχνές στη Δυτική Πελοπόννησο, μπορεί να οδηγήσουν στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών. Όπως επισημαίνεται στη περιοδική έκδοση, οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν από τις πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, καθώς προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλαπλά δασικά οικοσυστήματα αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες, επηρεάζοντας έτσι την κοινωνικοοικονομική ζωή στις περιοχές που επλήγησαν.
Έκθεση
Μια πρώτη έκθεση με εκτιμήσεις για την συνολική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές του δήμου Πύργου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές παρέδωσε στον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του καθηγητή στην έδρα του στο ΕΚΠΑ, και αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Πύργο, όπου διενήργησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές. Ο κ. Λέκκας κατά την παράδοση της πρώτης έκθεσης- αποτίμησης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. «Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συνεχιστεί για την περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων, που θα έχουν και προληπτικό χαρακτήρα για την μακροπρόθεσμη προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος του Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος.
Συμπέρασμα
Η αποτίμηση των πυρκαγιών, που έγινε από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων υπό τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα, Νικόλαο Βούλγαρη και Στέλιο Λοΐζο και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων» συγκλίνει στο ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων, διάβρωσης του εδάφους, όπως επίσης και πλημμυρών. Για την αποτύπωση των συνεπειών των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια εργάστηκαν 46 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News