Ηλεκτρικό ρεύμα – Γιανναδάκης στην «Π»: Ποιο «χρώμα» τιμολογίων επιλέγουμε και γιατί

Ο Θανάσης Γιανναδάκης Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ αναλύει στην «Πελοποννήσο», τα νέα τιμολόγια ρεύματος και τις επιλογές των καταναλωτών

τιμολογίων

Χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα, καθώς οι τιμές της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Ιανουάριο (πράσινο τιμολόγιο) κυµαίνονται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των επιδοτήσεων.

Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά και των ήπιων καιρικών συνθηκών που κρατάνε χαμηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και δευτερευόντως του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων που προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση στα 13,63 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, η χρέωση είναι 14,59 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση νύχτας είναι 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τι γίνεται, όμως, στους άλλους παρόχους;

Στην Protergia, η χρέωση είναι στα 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην ΗΡΩΝ, η χρέωση είναι στα 14,05 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην Elpedison, η χρέωση είναι στα 17,06 σεντς ανά κιλοβατώρα

Στην Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η χρέωση είναι 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην NRG, η χρέωση είναι 14,1 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στη ZeniΘ, η χρέωση είναι 16,94 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στη Volton, η χρέωση είναι 14,42 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στη Volterra, η χρέωση είναι 14,39 σεντς ανά κιλοβατώρα.

τιμολογίων

Οπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο μηχανολόγος-μηχανικός, πρώην πρόεδρος ΤΕΕ Θανασης Γιανναδάκης : «Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι σαφώς το πιο φθηνό. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το προσεγγίσει κανείς. Καταρχάς, η πλειοψηφία του απλού κόσμου επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο. Για τον Ιανουάριο είναι το πιο φθηνό. Ο συντελεστής Β είναι μηδέν. Θα δούμε τι θα γίνει τον Φεβρουάριο, καθώς υπάρχει ελαστικότητα ανά μήνα. Εάν σηκωθεί π.χ. η αγορά της ενέργειας μέσα στους επόμενους μήνες. Το κίτρινο έχει πιο φθηνούς συντελεστές, αλλά δεν ξέρεις πώς θα πάει ο μήνας. Η διαφορά πράσινου και κίτρινου τιμολογίου είναι ότι στο πράσινο ο πάροχος έχει προβλέψει την αγορά, ενώ αντίθετα στο κίτρινο το ρίσκο το παίρνεις εσύ ως καταναλωτής».

Ο Θανασης Γιανναδάκης σχολίασε και τις αναφορές της κυβέρνησης ότι χάρη στις παρεμβάσεις της, οι καταναλωτές απολαμβάνουν πιο οικονομικό ρεύμα: «Ναι, ο ανταγωνισμός δυνητικά λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, όμως το θέμα είναι πού έχεις ορίσει τον πήχη. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Για μια οικογένεια το ρεύμα είναι αγαθό. Για μια επιχείρηση το ρεύμα λειτουργεί ως συντελεστής παραγωγής. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, λοιπόν. Φαντάζεστε να έχουμε χρηματιστήριο νερού, όπως στις ΗΠΑ; Η προοπτική είναι δυστοπική».

Από την 1η Ιανουαρίου όσοι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο, εντάσσονται υποχρεωτικά στο πράσινο. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν δικαίωμα εναντίωσης, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ. Μπορούν, δηλαδή, να επιλέξουν να αλλάξουν τιμολόγιο ή πάροχο, θα πληρώσουν, όμως, με βάση τις χρεώσεις του πράσινου για όσες ημέρες παραμείνουν σε αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατρών – Πύργου: Θανατηφόρα παράσυρση 55χρονης – Τι ερευνά η ΕΛΑΣ για τον οδηγό του ΙΧ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Νεκρός 21χρονος από ανακοπή

Δυτική Ελλάδα: «Κλείδωσε» ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου – Το κριτήριο Φαρμάκη

Πάτρα: Τα πρώτα σχέδια για την κατασκευή του νέου Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου – ΦΩΤΟ