Με φόντο τον πόλεμο, ο Πούτιν γιορτάζει τη Νίκη του ’45: 20 ηγέτες στο πλευρό του στην Κόκκινη Πλατεία

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα τίμησε τα 80 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αξιοποιεί ξανά την Ιστορία ως εργαλείο πολιτικής νομιμοποίησης, στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

Πούτιν

Υπό την ασφυκτική σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της διεθνούς απομόνωσης, η Ρωσία γιόρτασε σήμερα με παρελάσεις και εορτασμούς τα 80 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Περίπου 20 ηγέτες χωρών στάθηκαν στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, με τον Ρώσο πρόεδρο να μετατρέπει για ακόμη μια χρονιά την Ημέρα της Νίκης σε εργαλείο γεωπολιτικής προβολής.

Σε μια λιτή δεκάλεπτη ομιλία, ο Πούτιν απέδωσε τιμή στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει τον αγώνα ενάντια στον ναζισμό με τη σημερινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ρωσία θυμάται τα μαθήματα του πολέμου. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας», δήλωσε, ζητώντας ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» και κάνοντας λόγο για «θάρρος και αποφασιστικότητα» των στρατιωτών στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε κατάπαυση του πυρός για τις ημέρες των εορτασμών (8–10 Μαΐου), την οποία όμως η Ουκρανία κατηγόρησε ότι παραβιάστηκε σε δεκάδες σημεία του μετώπου. Παρά τις επίσημες ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι τηρούν την εκεχειρία και απλώς «απαντούν», από πλήγματα σε Χερσώνα και Ντνιπροπετρόφσκ τραυματίστηκαν δύο πολίτες ηλικίας 60 και 83 ετών.

Στο πλευρό του Πούτιν βρέθηκαν οι ηγέτες της Κίνας (Σι Τζινπίνγκ), της Βραζιλίας (Λούλα), της Σερβίας (Βούτσιτς), της Σλοβακίας (Φίτσο), αλλά και ηγέτες χωρών όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κούβα, η Αρμενία, η Βενεζουέλα και το Βιετνάμ. Στην παρέλαση συμμετείχαν και στρατιώτες από χώρες όπως η Κίνα, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.

Απουσίαζαν ωστόσο πλήρως οι δυτικές δυνάμεις, που όχι μόνο καταδικάζουν την επίθεση στην Ουκρανία, αλλά εντείνουν και τις πιέσεις. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε νέες κυρώσεις στον ρωσικό «στόλο φαντάσμα» που διακινεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την παρέλαση στη Μόσχα «παρέλαση ψεμάτων», την ώρα που οι ρωσικές Αρχές επιμένουν πως ο εορτασμός γίνεται «υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας», ανάμεσα στα οποία και περιορισμοί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αντιμετώπιση επιθέσεων από drones.

Ο Πούτιν, που από το 2022 έχει απαγορεύσει κάθε δημόσια κριτική στον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να αντλεί πολιτική ισχύ από το ιστορικό τραύμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετατρέποντας τη μνήμη της νίκης του 1945 σε αφήγημα εσωτερικής ενότητας και διεθνούς αντίστασης απέναντι στη «Δύση των ηγεμονιών», όπως την αποκάλεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Τον είχε σαν πατέρα κι εκείνος τη βίασε! – Η εμπλοκή του στην υπόθεση «Μουρτζούκου»

Βατικανό: Τα μελανά σημεία του νέου πάπα, οι κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα που υποβαθμίστηκαν

«Καμπανάκι» Βουλευτών σε Τραμπ για Ερντογάν: «Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»

Καιρός: Πότε υποχωρεί η ζέστη, η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πού θα συνεχιστούν οι λασποβροχές

Ποια η κατάσταση της 16χρονης που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη στο Νέο Κόσμο

«Σπίτι μου 2»: Τι αλλάζει στις τιμές ακινήτων στην Πάτρα

Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Καταδικάστηκε η οικονομική ελίτ της ευμάρειας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: «Αόρατο» το αρχείο που υπεκλάπη από το ΕΑΠ, επιμένουν οι χάκερ

Εισαγγελέας Ουάσινγκτον με υπογραφή Τραμπ παρουσιάστρια του Fox News