Ιστορική Συμφωνία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις 5% του ΑΕΠ έως το 2035

Μητσοτάκης: Πάνω από 25 δισ. ευρώ θα επενδύσει η Ελλάδα την επόμενη 12ετία – Στο επίκεντρο η απειλή από Ρωσία και τρομοκρατία

Ιστορική Συμφωνία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις 5% του ΑΕΠ έως το 2035

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση που έλαβαν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, δεσμευόμενα να επενδύουν έως και το 5% του ΑΕΠ τους σε δομικές και μακροπρόθεσμες αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2035. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο της προσαρμογής της Συμμαχίας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτει κυρίως η Ρωσία αλλά και η διεθνής τρομοκρατία.

Μητσοτάκης από τη Χάγη: «Υπέρ της διπλωματίας, με άμυνα πάνω από 25 δισ. ευρώ και 3% του ΑΕΠ»

Όπως αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου, η νέα προσέγγιση αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η στρατιωτική ετοιμότητα, η ανθεκτικότητα και η αποτρεπτική ισχύς της Συμμαχίας, βάσει των τριών βασικών καθηκόντων του ΝΑΤΟ: αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, καθώς και συνεργατική ασφάλεια.

Οι επενδύσεις θα κατανεμηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες:

  • Το 3,5% του ΑΕΠ θα αφορά τις παραδοσιακές αμυντικές δαπάνες,
  • Έως 1,5% του ΑΕΠ θα αφορά συναφείς με την ασφάλεια τομείς, όπως η προστασία κρίσιμων υποδομών και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης.

Το σχέδιο θα συνοδεύεται από ετήσια εθνικά πλάνα εφαρμογής, ενώ προβλέπεται αναθεώρησή του το 2029, με βάση τις νέες απειλές και εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον.

Ελλάδα: Στην κορυφή των δαπανών και νέα δέσμευση 25 δισ. ευρώ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 25 δισ. ευρώ την επόμενη 12ετία, διατηρώντας τον σταθερά υψηλό ρυθμό αμυντικών δαπανών της. Η χώρα μας παραμένει στην κορυφή της σχετικής κατάταξης του ΝΑΤΟ, κάτι που –όπως επισημαίνουν αναλυτές– αποδίδεται στις γεωστρατηγικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και στην ανάγκη διαρκούς αποτρεπτικής ισχύος.

Το CNBC μάλιστα αφιέρωσε πρόσφατο άρθρο στην ελληνική περίπτωση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαχρονικά υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 2% του ΑΕΠ, έχοντας θέσει την ασφάλεια ως προτεραιότητα, ιδίως λόγω της σχέσης της με την Τουρκία και της θέσης της στα σύνορα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Συλλογική άμυνα, στήριξη στην Ουκρανία και νέα στρατηγική
Οι 32 χώρες του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, τον ακρογωνιαίο λίθο της Συμμαχίας, που προβλέπει ότι επίθεση κατά ενός μέλους αποτελεί επίθεση κατά όλων. Ταυτόχρονα, διατύπωσαν ρητά την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η ασφάλειά της είναι αλληλένδετη με την ευρωατλαντική ασφάλεια.

«Θα συνεισφέρουμε άμεσα στην άμυνα του Κιέβου και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας απέναντι στην απειλή της ρωσικής επιθετικότητας.

Με φόντο την αυξανόμενη αβεβαιότητα και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, η Σύνοδος της Χάγης αποτελεί κομβικό σταθμό για την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής και την αναβάθμιση της στρατηγικής ετοιμότητας του δυτικού κόσμου.