Καύσωνας – Πάτρα: Δεκάδες κλήσεις στο ΕΚΑΒ για λιποθυμικά επεισόδια από ζέστη
Κλήσεις στο ΕΚΑΒ Πάτρα για περιστατικά λιποθυμιών, αλλά και για διακομιδές ηλικιωμένων. Σε πλήρη ετοιμότητα 6η ΥΠΕ και Νοσοκομεία.
Δεκάδες κλήσεις δέχεται καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας για τη διακομιδή ηλικιωμένων ατόμων καθώς και περιστατικών που αφορούν σε λιποθυμικά επεισόδια που σημειώνονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους της πόλης.
Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών πολιορκούν τον ανθρώπινο οργανισμό με τους πιο ευάλωτους –ηλικιωμένους, παιδιά και χρόνιους πάσχοντες- να είναι τα κύρια θύματα, όταν δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
«Εχουμε πάρα πολλά περιστατικά ηλικιωμένων ανθρώπων που φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν απορρυθμίσει τον οργανισμό τους. Δεν έχουμε περιστατικά θερμοπληξίας αλλά κυρίως καρδιολογικά περιστατικά, αφυδάτωσης κ.ά.» μας είπε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας Γκέλυ Κανελλοπούλου.
Η δεύτερη κατηγορία συμβάντων που απασχολεί την περίοδο αυτή το ΕΚΑΒ, είναι τα λιποθυμικά επεισόδια. «Εχουμε αρκετές κλήσεις για περιστατικά που αφορούν σε λιποθυμίες και συμβαίνουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν κάποιο υπόβαθρο. Δηλαδή υπάρχει κάποιο νόσημα και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την εξάντληση του οργανισμού».
Ολες οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, όπως και οι νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής, ώστε να υποδεχτούν κάθε περιστατικό που προκύπτει. Τις σχετικές εντολές έδωσε χθες στο πλαίσιο έκτακτης τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στους διοικητές των ΥΠΕ και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ.
Νωρίτερα διοργανώθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη συνέντευξη Τύπου με επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εστιάζοντας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, νεογνά, παιδιά, έγκυες, λεχώνες.
«Η επιτροπή συνεδρίασε διότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και θέλουμε με την παρέμβασή μας να επικοινωνήσουμε κάποια πράγματα στο κοινό και να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις» είπε, ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Εστίασε ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, λέγοντας ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και να μη μένουν μόνοι τους. Να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, να ανοίγουν το βράδυ για να αερίζεται το σπίτι και να λαμβάνουν πολλά υγρά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και από τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Οπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, τα νήπια και βρέφη έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, συνεπώς να παραμένουν μέσα στο σπίτι κατά τις ώρες, 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα, λέγοντας χαρακτηριστικά να μη βγαίνουν ούτε καν στη βεράντα. «Η ομπρέλα δεν προστατεύει», τόνισε και συνέστησε στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στη θάλασσα το πρωί ή αργά το απόγευμα, να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά. «Οχι στην παραλία το μεσημέρι», τόνισε. Η αφυδάτωση στα παιδιά εκδηλώνεται με εμέτους και πυρετό, αλλά ταυτόχρονα αυτή την εποχή υπάρχει έξαρση γαστρεντερίτιδας, συνεπώς αυτά είναι ακόμα πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση. Δεν περιμένουμε τα παιδιά να διψάσουν, πρέπει να προσφέρουμε συνέχεια υγρά στα βρέφη και μικρά παιδιά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News