Καλάβρυτα: Ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο για τον επαναστατικό αγώνα ΦΩΤΟ

Το διήμερο συνέδριο για την τοπική ιστορία, και τον Επαναστατικό Αγώνα του 1821, ξεκίνησε χθες στα Καλάβρυτα και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Μέγα Σπήλαιο με την ετήσια επέτειο και αναπαράσταση της νικηφόρου μάχης των Μοναχών κατά του Ιμπραήμ.

Καλάβρυτα Οι π. Μάξιμος και Ευσέβειος, Θ. Παπαδόπουλος, Βάνα Μπεντεβή

Διήμερο συνέδριο για την τοπική ιστορία, με αφετηρία τον Επαναστατικό Αγώνα του 1821, σε απόλυτη συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική, ξεκίνησε χθες στα Καλάβρυτα και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Μέγα Σπήλαιο με την ετήσια επέτειο και αναπαράσταση της νικηφόρου μάχης των Μοναχών κατά του Ιμπραήμ, με αναβίωση του καλογερικού πολέμου από τη «Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης», αρχιερατική Θεία Λειτουργία και λόγο της συγγραφέως – εκπαιδευτικούς Αναστασίας Ευσταθίου από την Ακράτα.

Καλάβρυτα

Στο «Πέτρινο» ΑΘ. Κατσιρώδης, Θ. Νασιώτης π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Εχοντας τον γενικό τίτλο «Καλάβρυτα: 200 χρόνια, η πρώτη ελεύθερη πόλη», την επίσημη έναρξή του κήρυξε, χθες βράδυ, ο μητροπολίτης Ιερώνυμος, με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και με την ιδιότητα του αν. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος υπογράμμισε την διαρκή προσπάθεια της πατρίδας και του έθνους για εθνική ολοκλήρωση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, πέραν του ποιμενάρχη, ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Α. Φίλιας και ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης Δ. Βαρβιτσιώτης.

Συντόνισαν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, ο Αθ. Φωτόπουλος (ομ. καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών), Α. Φούρας Ανδρέας (τ. υπουργός – βοηθός δημάρχου για τα 200 χρόνια), Γ. Καραμπελιάς Γεώργιος (ιστορικός -συγγραφέας) και Δ. Σταθακόπουλος (δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας).

Το βράδυ έγινε βράβευση δασκάλων του Δημοτικού σχολείου Πάος για την πρωτότυπη ιδέα διδασκαλίας των παιδιών σχετικά με τις «Ιστορικές Σημαίες του 1821» και του Γιώργου Δαλιάνη, για τη διαχρονική συνεισφορά του ιδίου και της μουσικής οικογένειας στη διατήρησή της αυθεντικής δημοτικής παράδοσης.

Την πρώτη μέρα μίλησαν: Β. Μπεντεβή με θέμα «Η θυσιαστική και αγωνιστική προσφορά των Ιερών Μονών της Περιοχής Καλαβρύτων και Βοστίτσας στον Αγώνα του 1821», Τ. Μπαλφούσιας «Η άρνηση των Καλαβρυτινών προεστών το 1821 να μεταβούν στην Τρίπολη, ως «στάση» κατά της Οθωμανικής Διοίκησης», Γ. Μητρόπουλος «Οι άγνωστοι Αγωνιστές της Κατσάνας», γερ. Μάξιμος Ιβηρίτου – π. πρωτεπιστάτης Αγίου Ορους – επ. καθηγητή Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Περί του Αντιβασιλέως της Αιγύπτου Ιμβραήμ Πασσά, του καταστροφέα της Πελοποννήσου»), π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος «Τα Μοναστήρια, κιβωτός του Ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας, μετά την άλωση, διατήρησαν τη φλόγα της ελευθερίας του γένους», Π. Φράγκος «Τολμάν επικαλείστε την αλήθεια», π. Ευσέβιος Σπανός «Η συμβολή των Καλαβρύτων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας», Αν. Μπαλασόπουλος «Η φιλελληνική δράση στη Βόρεια Πελοπόννησο πριν και κατά την διάρκεια της Επανάστασης», Στ. Μουζάκης «Αίτια και παράγοντες της Ελληνικής Επανάστασης. Αραγε θα μπορούσε σήμερα να ενεργήσει μια Φιλική Εταιρεία; Μια επίκαιρη προσέγγιση», Δήμος Βαρβιτσιώτης «Η βαρύνουσα σημασία της περιοχής των Καλαβρύτων για τους Οθωμανούς, την περίοδο της έναρξης του αγώνα», Κωνσταντίνος Φίλης – διεθνολόγος «Ελλάδα και διεθνές περιβάλλον: Εσωστρεφής και εξωστρεφής Πατριωτισμός» και ο γγ συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης «Η Εθνική προσπάθεια για Ελευθερία το 1821 και η αναγκαιότητα συνεχούς προσπάθειας για διατήρησή της».

Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα.