Καλάβρυτα: Προς οριοθέτηση οι πηγές του Λάδωνα

Μετά τις μελέτες και την οριοθέτηση Βουραϊκού και Λάδωνα, ο Δήμος ελπίζει να μπορεί να επέμβει όποτε απαιτείται, αποτρέποντας τον καθένα να φράζει.

Λάδωνα

Σε γεωφυσικά στοιχεία που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα, σκόνταψε το αίτημα που υπέβαλαν στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και ο βοηθός δημάρχου Σωτήρης Δουκλιάς, για παρεμβάσεις στον ποταμό «Βουραϊκό», στο ύψος του χωριού Κέρτεζη.

Μετά από παράπονα κατοίκων, που φοβούνται άναρχη δραστηριότητα στις όχθες του, εστάλη επιστολή προς την ΠΔΕ. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Αχαΐας Παναγιώτης Γουναρόπουλος, εξέπληξε ωστόσο με την απάντησή του.

Η εκβάθυνση και ότι άλλο απαιτείται στο ποτάμι για την προστασία του, δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί ειδική μελέτη, η οποία θα εκπονηθεί από ιδιώτες στην Πάτρα, μαζί και άλλη μία που θ’ αφορά στην οριοθέτηση των Πηγών του ποταμού «Λάδωνα» και οι οποίες ανήκουν στο υπουργείο Υποδομών.

Το άγνωστο και αξιοπερίεργο είναι πως το ποτάμι του Βουραϊκού – όπως μεταφέρθηκε στους δημοτικούς παράγοντες – είναι εφάμιλλο του Νείλου στη μακρινή Αφρική!

Τα υλικά που βγαίνουν στην «Κοιλάδα του Βουραϊκού» είναι αυτά που τονώνουν τα χωράφια, με μία ύλη η οποία ευθύνεται και για την παραγωγή των περίφημων φασολιών της περιοχής!

Μετά τις μελέτες και την οριοθέτηση Βουραϊκού και Λάδωνα, ο Δήμος ελπίζει να μπορεί να επέμβει όποτε απαιτείται, αποτρέποντας τον καθένα να φράζει ή να δημιουργεί σε απόσταση κάτω των 15 μέτρων πρόχειρες, πλην όμως «μόνιμες» εγκαταστάσεις (στάβλων κ.ά.) και έτσι να υπάρχει ελεύθερη ροή και προστασία του περιβάλλοντος.