Καρκίνος του μαστού: Δοκιμή πρωτοποριακής θεραπείας με πρωτόνια

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) θα δοκιμάσει τα οφέλη της θεραπείας με δέσμες πρωτονίων, μια θεραπεία που στοχεύει τους όγκους ασθενών με καρκίνο του μαστού.

karkinos-mastou

Μία πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου του μαστού πρόκειται να δοκιμάσει το Εθνική Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Κάθε χρόνο περίπου 30.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μετά την επέμβαση. Αν και η θεραπεία θεωρείται αποτελεσματική, υπάρχει πιθανότητα να έχουν καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) θα δοκιμάσει τα οφέλη της θεραπείας με δέσμες πρωτονίων, μια θεραπεία που στοχεύει τους όγκους ασθενών με καρκίνο του μαστού.

«Αν και μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων επηρεάζεται από αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή, μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε η Charlotte Coles, καθηγήτρια κλινικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλία, σύμφωνα με το Interesting Engineering.

Αυτό συμβαίνει όπως αναφέρει η ΕΡΤ, κυρίως επειδή ο ιστός του μαστού και οι λεμφαδένες που χρειάζονται ακτινοθεραπεία βρίσκονται κοντά στην καρδιά ή επειδή ο ασθενής έχει υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.

Τώρα, μια πρωτοποριακή δοκιμή από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) θα δοκιμάσει τα οφέλη της θεραπείας με δέσμη πρωτονίων (PBT). Αυτή η θεραπεία υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιεί φορτισμένα σωματίδια αντί για ακτίνες Χ για να στοχεύσει με ακρίβεια τους όγκους σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η μελέτη θα συγκρίνει τη θεραπεία με δέσμες πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία για ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων μετά από θεραπεία ακτινοθεραπείας.

Η μελέτη θα εγγράψει 192 άτομα σε 22 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων θα υποβληθούν σε θεραπεία είτε στα νοσοκομεία Christie είτε στο University College του Λονδίνου (UCLH).

«Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά υπάρχει πιθανότητα η θεραπεία με δέσμες πρωτονίων να μειώσει την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων που σχετίζονται με τη θεραπεία, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε μικρές ομάδες ασθενών. Ελπίζουμε ότι η PBT θα είναι σε θέση να παρέχει πιο εξατομικευμένη θεραπεία για τους ασθενείς στο μέλλον”, δήλωσε η Sairanne Wickers, σύμβουλος ακτινοθεραπείας και κύρια ερευνήτρια για το Parable στο UCLH, σε μια δήλωση. Ο ασθενής έχει υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.

Προηγουμένως, το NHS χρησιμοποιούσε θεραπεία δέσμης πρωτονίων για τη θεραπεία ασθενών με όγκους εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού. Τρεις ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία στην πρώτη μελέτη στον κόσμο.

«Υπάρχει αναξιοποίητη δυνατότητα στη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους παρενεργειών από τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής David Sebag-Montefiore, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για τον Καρκίνο της Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του Ινστιτούτου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η θεραπεία με δέσμες πρωτονίων «θα επιτρέψει στις ομάδες ακτινοθεραπείας να χορηγήσουν την απαιτούμενη δόση ακτινοθεραπείας όπου χρειάζεται, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη δόση ακτινοβολίας που παρέχεται στην καρδιά και χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμων παρενεργειών όπως έξαψη του δέρματος και αλλαγές στην εμφάνιση των μαστών».

Αν και η θεραπεία με δέσμες πρωτονίων έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις δοκιμές είναι μικρός και δεν έχουν αναφερθεί μελέτες που να συγκρίνουν άμεσα τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία.

Η τρέχουσα μελέτη θα μετρήσει τη δόση ακτινοβολίας στην καρδιά ως «πρώιμο προγνωστικό» πιθανών καρδιακών προβλημάτων, αποφεύγοντας την ανάγκη μακροχρόνιας παρακολούθησης για πολλά χρόνια προτού υπάρξουν διαθέσιμα αποτελέσματα.