Κάρτα χωρίς ωράριο στην αγορά – Παράγοντες της εστίασης και του τουρισμού προτείνουν στην «Π» λύσεις για… νέα χέρια
Πρόταση του επιχειρηματία της εστίασης Δημήτρη Φάκαλου για να υπάρξει μεγαλύτερο «εργασιακό παραγόμενο αποτέλεσμα».
Εργατικά χέρια στο εξωτερικό αναζητά η Δυτική Ελλάδα, για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, κυρίως σε ανειδίκευτο προσωπικό, όπου 11.720 είναι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που επιχειρείται να καλυφθούν με προσωπικό από τρίτες χώρες.
Το βάρος δίδεται σχεδόν, αποκλειστικά, στον Πρωτογενή Τομέα και στις Κατασκευές, με αποτέλεσμα Υπηρεσίες όπως ο Τουρισμός και η Εστίαση να μένουν με ακάλυπτες θέσεις εργασίας.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού έχει έρθει στην επιφάνεια από πέρυσι το καλοκαίρι, αρχικά από τον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο και στη συνέχεια στις αγροτικές – κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Στη Δυτική Ελλάδα έχει διαπιστωθεί κενό κάλυψης στο 20% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων.
Για τον επιχειρηματία της εστίασης, στην Πάτρα Δημήτρη Φάκαλο, η πραγματική ανεργία είναι μικρή. Εξ ου και για τους περισσότερους κλάδους «δεν υπάρχει προσωπικό». Κατά τον ίδιο, οι δρόμοι για να καλυφθεί το κενό εργασιακό αποτέλεσμα είναι δύο. Αφενός, με εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, αφετέρου, με την αύξηση του χρόνου εργασίας των ήδη απασχολούμενων, φυσικά με τη συγκατάθεσή τους.
Η προτεινόμενη από τον κ. Φάκαλο λύση είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ακόμα και άυλη, που θα καταγράφει την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το πρόβλημα είναι ο περιορισμός των 8 ημερησίων και 40 εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Αν υπάρξει –υπό όρους και κατά κλάδο- απελευθέρωση του ωραρίου, η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται καθολικά και πραγματικά, αναφέρει στην «Πελοπόννησο».
Ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης, προτείνει και «πλαφόν» στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες όπως εκτιμά, πάνω από το ποσό των 400 ευρώ, δεν προσφέρουν τίποτα στον εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Αν τεθεί αυτό το πλαφόν, τότε θα λειτουργήσει ως ένα μεγάλο κίνητρο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, για να χρησιμοποιείται καθολικά και πραγματικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Το όφελος για την επιχείρηση θα είναι ότι σε ημέρες ή περιόδους (εορτές και εκπτώσεις), που μπορεί να χρειάζεται να μείνει για δουλειά ένας εργαζόμενος για περισσότερη ώρα (πάντα με την συναίνεσή του), θα μπορεί να γίνεται αυτόματα και νόμιμα, λύνοντας εν μέρει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού για την επιχείρηση, αλλά και τη γραφειοκρατία.
Ο εργαζόμενος θα έχει καταγεγραμμένες ψηφιακά ΟΛΕΣ τις πραγματικές ώρες απασχόλησής του και θα λαμβάνει για τις υπερωρίες του αποζημίωση προσαυξημένη κατά 20% έως 60%, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Για το κράτος το όφελος θα είναι διττό. Από τη μία πλευρά, θα καταγράφονται ασφαλιστικά όλες οι πραγματικές ώρες εργασίας και αυτόματα οι περισσότερες θέσεις μερικής απασχόλησης θα τείνουν να γίνουν πλήρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά έσοδα.
Οι μισθωτοί, από την άλλη, θα «δηλώνουν» αυτόματα το σύνολο των αποδοχών τους, με οφέλη για τον φόρο εισοδήματος.
Η αλήθεια που δεν «βλέπουμε»
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φάκαλο, πολλές δουλειές χρειάζονται κάποιες λίγες και σποραδικές υπερωρίες, όμως αλήθεια είναι ότι πολλοί δουλεύουν 2 και 3 δουλειές χωρίς να μπορούν να ασφαλιστούν στην επιπλέον εργασία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μία ακόμα αλήθεια είναι πως ελάχιστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον τουριστικό επισιτισμό, όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους, δουλεύουν αυστηρά 40 ώρες την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, πρέπει να δοθεί το δικαίωμα, σε έναν εργαζόμενο να είναι πλήρως ασφαλισμένος και να κάνει τις υπερωρίες του, όποτε απαιτείται, φυσικά δηλωμένες και πληρωμένες.
Πρέπει να γίνουν βελτιώσεις
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχει ήδη εφαρμοστεί σε τράπεζες, σουπερμάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, καθώς και σε αρκετές ΔΕΚΟ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι αυτή η «ομπρέλα» να καλύψει των σύνολο των χώρων δουλειάς και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη δρομολογείται η επέκτασή της στη βιομηχανία, στην εστίαση και φυσικά στον τουρισμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης – Αναψυχής Τάσος Γιατράς σημειώνει στην «Π» ότι η εφαρμογή της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας» στον κλάδο αναμένεται να εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Στο διάστημα αυτό είναι σημαντικό να υπάρξουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, κυρίως στο μη μισθολογικό κόστος.
«Είναι ξεκάθαρο πως ο κλάδος είναι υπερ της καταγραφής της εργασίας, αλλά και της πληρωμής αυτής, όχι όμως στο εκτός πραγματικότητας μη μισθολογικό κόστος. Ευελπιστώ να προηγηθεί γόνιμη διαβούλευση πριν την εφαρμογή του νέου θεσμού, ώστε να προβλεφθεί κάθε αστοχία που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα σε άλλους κλάδους με διαφορετικά χαρακτηριστικά» ανέφερε.
Η Ηλεκτρονική Κάρτα στον Τουρισμό αλλά με αλλαγές
Το υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει ότι προχωρά -σταδιακά- στην επέκταση της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας» στο σύνολο των κλάδων των επιχειρήσεων, με τον Τουρισμό και τον Επισιτισμό να είναι οι κλάδοι όπου προβλέπεται η εφαρμογή της, από το 2024, μετά τη βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος δηλώνει στην «Πελοπόννησο», πως οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, για το πότε να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι και με το υπάρχον σύστημα της «Εργάνης» αποτυπώνονται οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των υπαλλήλων. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ανελαστική ως προς τα θέματα των υπερωριών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα και δυσλειτουργίες στις επιχειρήσεις του κλάδου, που από τη φύση τους, πρέπει να λειτουργούν όλο το 24ωρο για να εξυπηρετούν τον εισερχόμενο τουρισμό.
«Πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία από την πλευρά του κράτους. Αν υπάρχει μια καθυστέρηση στην άφιξη μιας πτήσης με τουρίστες από το εξωτερικό, τι θα κάνει το εστιατόριο ενός ξενοδοχείου; Θα κλείσει στην ώρα του, ή θα δει πώς με κάποιον ευέλικτο τρόπο θα εξυπηρετήσει τους πελάτες του;» είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News