Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ – «Ξαφνική ανακοπή καρδιάς»
Ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε για μια δεκαετία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησής του τον Μάρτιο του 2023.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ηλικίας 68 ετών, πέθανε εξαιτίας ξαφνικής ανακοπής καρδιάς, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο σύντροφος Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ξεκουραζόταν στη Σαγκάη τις τελευταίες ημέρες, υπέστη ξαφνική καρδιακή ανακοπή την 26η Οκτωβρίου και μετά την αποτυχία των εντατικών προσπαθειών (των γιατρών) να τον επαναφέρουν πέθανε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου», μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Κίνας CCTV.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε για μια δεκαετία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησής του τον Μάρτιο του 2023.
Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, θεωρείτο για καιρό από τους κυριότερους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας, όμως τα τελευταία χρόνια ενισχυόταν όλο και περισσότερο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ποιος ήταν ο Λι Κετσιάνγκ
«Ανεξάρτητα από το πώς φυσούν οι άνεμοι και το πού μαζεύονται σύννεφα, η Κίνα θα επεκτείνει σταθερά το άνοιγμα (της οικονομίας) της», δήλωνε ο Λι Κετσιάνγκ στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο. «Ο ποταμός Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός δεν θα γυρίσουν πίσω», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.
Γεννημένος στην Ανχούι (ανατολικά), φτωχή αγροτική επαρχία, όπου ο πατέρας του ήταν αξιωματούχος, και όπου στάλθηκε να κάνει επίπονη δουλειά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο Λι Κετσιάνγκ είχε επαινεθεί εντός και εκτός Κίνας διότι συνέβαλε η χώρα του να βγει αλώβητη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Ωστόσο η περίοδος που άσκησε στην εξουσία σημαδεύτηκε από τον μετασχηματισμό του συστήματος από την επιδίωξη συναίνεσης, την περίοδο του Χου Τζιντάο, στην μονοκρατορία του προέδρου Σι Τζινπινγκ.
Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Μακριά από τις κάμερες, ο Λι ήταν γνωστό πως ασκούσε κριτική, ενίοτε σκληρή. Διπλωματικό τηλεγράφημα που αποκάλυψε το 2010 το WikiLeaks ανέφερε για παράδειγμα πως δεν θεωρούσε ιδιαίτερα αξιόπιστες τις κινεζικές επίσημες στατιστικές για την οικονομία.
Η αντικατάστασή του τον Μάρτιο από τον Λι Τσιανγκ, άλλοτε επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού στη Σαγκάη, ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προώθησε περιέπεσε σε δυσμένεια, την ώρα που η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας χάνει την ορμή της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News