Κίνδυνος για το δημογραφικό η «εκτόξευση» του βρεφικού γάλακτος – Τι δηλώνει στην «Π» η προϊστάμενη της Μαιευτικής Κλινικής του «Αγ.Ανδρέα»

Στο ζενίθ οι τιμές στο βρεφικό γάλα στη χώρα μας, αποτελώντας τροχπέδη για την ελληνική οικογένεια.

brefiko-gala

Ούτε από χρυσάφι να ήταν, πλέον, το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα! Οι Ελληνες γονείς καλούνται να το πληρώσουν έως και τρεις φορές περισσότερο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μιλάμε για ένα προϊόν αναντικατάστατο για τα μωρά, το οποίο πωλείται στη χώρα μας από 32% έως 213%(!) ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και προσέξτε: Ολα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία και το καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και με κάτι πολύ περισσότερο. Ποιο είναι αυτό; Αν το καλοσκεφθεί κανείς, έχει να κάνει ακόμη και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Ναι-ναι, καλά διαβάσατε και υπάρχει εξήγηση για τον συλλογισμό μας: Το ότι πολλά νέα ζευγάρια που αμφιταλατεύονται στο να κάνουν (πολλά) παιδιά, αν αναλάβουν να καλύψουν μια ακόμη έξτρα μεγάλη επιβάρυνση (τα 800 γραμμάρια βρεφικό γάλα σε σκόνη κοστίζουν πλέον 28 ευρώ κατά μέσο όρο εν Ελλάδι!), τότε δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην απόφαση για φυγοτεκνία.

Αυτό το τελευταίο δεν το λέμε μόνον εμείς. Το λένε οι ειδικοί και δεν υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι ειδικοί -με απευθείας εικόνα και άποψη για το πρόβλημα- από τις μαίες. Απευθυνθήκαμε στην Ιωάννα Καγκελάρη, την προϊστάμενη της Μαιευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και οι τοποθετήσεις της είναι αποκαλυπτικές: «Καταρχάς, οφείλω να πω ότι εμείς ως Κλινική προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον μητρικό θηλασμό. Μια γυναίκα, όταν θηλάζει, δίνει στο παιδί της γερά θεμέλια για σωστή διατροφή και προστατεύει, παράλληλα, και το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν συλλάβει όλοι. Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα, θεωρώ απαράδεκτο να έχει, πλέον, τόσο υψηλή τιμή στο εμπόριο. Οι εταιρείες κοιτούν το κέρδος τους βέβαια και γι’ αυτόν τον λόγο παίζουν με τα χρήματα και τις τιμές. Γυναίκα από το στενό μου περιβάλλον προμηθεύθηκε ένα μέσο γάλα στα 21 ευρώ τα 800 γραμμάρια. Φυσικά υπάρχουν και πιο ακριβά. Και μιλάμε ότι δεν είναι καν κιλό. Υπάρχουν παιδιά που πρέπει να πάρουν τεχνητό γάλα, γιατί η μητέρα τους για διάφορους λόγους δεν μπορεί να θηλάσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Για πηγαίνετε σε ένα νεογέννητο που θέλει κάθε τρεις ώρες γάλα, να δείτε λεφτά που χαλάει μια οικογένεια. Κι όλα αυτά συμπαρασύρουν μοιραία και τα άλλα βρεφικά είδη -τις κρέμες, τις πάνες και ό,τι έχει σχέση με τα νεογέννητα. Αντί όλο αυτό να οδηγεί στο να δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη των ελληνικών οικογενειών, έχει εξελιχθεί δυστυχώς σε βιομηχανία. Σε εποχές με ανεργία και ακρίβεια, η Πολιτεία δεν βοηθάει τον οικογενειάρχη, τον βιοπαλαιστή, αλλά και τον επιστήμονα κι έτσι οι τελευταίοι καταφεύγουν στο εξωτερικό…».

Κλείνοντας, σας παραθέτουμε και κάποια ακόμη συγκρίσιμα στοιχεία. Στην Ελλάδα, οι 12 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος μπορεί να φτάσουν και τα 350 ευρώ. Στη Σουηδία, που τα 800 γραμμάρια βρεφικού γάλακτος κοστίζουν κατά μέσο όρο 20 ευρώ, η αντίστοιχη 12άδα δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία οι 12 συσκευασίες κοστίζουν 240 ευρώ περίπου. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η «Sophia, the robot» και τι θα κάνει στην Ναύπακτο

Ημαθία: 37χρονη σκότωσε το 6 μηνών μωρό της

Πάτρα: Το τρένο περνούσε και οι μπάρες έμειναν… ψηλά! – Τα «χρειάστηκαν» οι οδηγοί ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Κάηκε πέφτοντας στο αναμμένο τζάκι

Πάτρα – Λιανεμπόριο: Ζητούν «κούρεμα» στις εκπτώσεις – Το θέμα μπαίνει στην ΕΣΕΕ