Κιβωτός του Κόσμου: 85 εκατ. ευρώ σε έσοδα – Οι «χρυσές» δωρεές και τα 273 ακίνητα σε όλη τη χώρα
Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, καθώς οι οικονομικές έρευνες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο.
Οι οικονομικές έρευνες στην Κιβωτό του Κόσμου συνεχίζουν και εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στην οικονομική κατάσταση της ΜΚΟ, καθώς φαίνεται πως μέσα σε εννέα χρόνια είχε έσοδα που άγγιζαν τα 85 εκατ. ευρώ με συνολικά 273 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το newsit.gr, νέα στοιχεία για τα οικονομικά της «Κιβωτού» με την έρευνα να έχει ήδη εμβαθύνει. Η ακίνητη περιουσία της ΜΚΟ εκτοξεύτηκε μέσα σε 9 χρόνια, με τις αγορές να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια περίοδο τα χρήματα από δωρεές και επιδοτήσεις έφτασαν τα 85.000.000 ευρώ. Η βιτρίνα που είχαν χτίσει οι υπεύθυνοι είχε ευαισθητοποιήσει από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέχρι τον απλό κόσμο που ήθελε να προσφέρει όσο και ό,τι μπορούσε για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις δομές. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεσκεπάζουν την αθέατη όψη της οργάνωσης.
Πίσω από τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και τιμωρίες, οι έρευνες και για τα οικονομικά τις «Κιβωτού». Από κόσκινο περνά η οικονομική αστυνομία και οι ορκωτοί λογιστές την αμύθητη περιουσία αλλά και τα ακίνητα της οργάνωσης που διαχειριζόταν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Εξετάζεται η ακίνητη περιουσία τόσο της Οργάνωσης όσο και του πρώην ΔΣ.
Οι έρευνες περιλαμβάνουν έλεγχο βιβλίων εσόδων – εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για ροή μαύρου χρήματος και σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες.
Πριν εννέα χρόνια, το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά από νέες δωρεές αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ, οικονομική διαχείριση που θα ζήλευε και ο καλύτερος σύμβουλος real estate.
Δέος προκαλεί, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «Κιβωτού του Κόσμου». 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλα από δωρεές και άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.
Εντύπωση προκαλεί ότι στη Χίο ο δήμος είχε παραχωρήσει κτίριο στην Κιβωτό με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις του ακινήτου. Την ίδια ώρα στο νησί, η Κιβωτός έχει αγοράσει ακίνητο 2.372 τ.μ., αξίας 400.000 ευρώ. Ζητούσαν δωρεές, αγόραζαν ακίνητα, αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις για τις εγκαταστάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί.
Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.
Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.
Οι τιμωρίες και η μεθοδολογία των «παιδαγωγών»
Οι καταγγελίες για τα όσα έζησαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, διαδέχονται η μία την άλλη. Τα παιδιά που αποφασίζουν να μιλήσουν περιγράφουν με μελανά χρώματα τη ζωή τους, στα χέρια των «παιδαγωγών». Όλοι τους προσπαθούσαν να κρατήσουν τα στόματα κλειστά. Όταν κάποιος τρόφιμος σκόπευε να φύγει έμπαινε τιμωρία μέχρι να αλλάξει γνώμη. Ο Αλέξανδρος πέρασε εκεί την παιδική του ηλικία. Οι μνήμες και οι εικόνες δυστυχώς, όπως λέει, τον ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή.
«Τιμωρίες έχω ζήσει. Να σου πω την αλήθεια, έχω ζήσει. Ήμουν έξι με επτά χρόνια και στις δύο δομές. Συνήθως τιμωρίες έτρωγαν τα παιδιά τα οποία σε εισαγωγικά «δεν καθόντουσαν ήρεμα δεν ήταν φρόνιμα» ή αντιδρούσαν ενάντια στους παιδαγωγούς και σε αυτά που μας έλεγαν να τηρήσουμε. Μερικές φορές μας έλεγαν να κάνουμε κάτι και άμα το αρνιόμασταν μπορεί να τρώγαμε καμιά τιμωρία», δήλωσε στο Mega ο Αλέξανδρος, πρώην φιλοξενούμενος της δομής.
Ρόλο παιδαγωγού, όπως καταγγέλλει, είχαν νεαρά άτομα, χωρίς καμία ειδίκευση και εκπαίδευση. «Είχαν κλειδώσει, αν δεν κάνω λάθος τρία ή τέσσερα αγόρια, νομίζω τρία ήταν, τα οποία από ότι μου είχαν πει και τα ίδια τα παιδιά κιόλας, είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν από τη δομή της «Κιβωτού» για δικούς τους συγκεκριμένους λόγους. Το κάνανε ως τιμωρία, να μην πάνε να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά και τους ξεσηκώσουν».
Στις μαρτυρίες τους παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της κιβωτού του κόσμου με τρεμάμενη φωνή μιλούν για τις λεγόμενες συνέπειες, όπως βάφτιζαν, τις τιμωρίες. Όπως ένα εννιάχρονο αγόρι. Με λυγμούς το παιδί αποκάλυψε στη θεία και τον πατέρα του όσα βίωσε τόσο στη δομή της Άνοιξης όσο και στη δομή της Καλαμάτας.
«Το παιδί ξέσπασε στην αγκαλιά μου και μου λέει “θεία δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα πάρε με έχω φάει ξύλο από τον παιδαγωγό μας βάζουν τιμωρίες μας βάζουν να καθαρίζουμε τουαλέτες”», είπε η θεία του 9χρονου.
Ο πατέρας κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του παιδιού του στην αστυνομία και τον εισαγγελέα τον Ιανουάριο του 2022, πριν δηλαδή από 11 μήνες. Από τότε δεν έχει πάρει καμία απάντηση.
Τα παιδιά που μεγάλωσαν στην «Κιβωτό» ήταν ήδη ταλαιπωρημένα. Πολλά κακοποιημένα από τα σπίτια τους, ήλπιζαν πως στη δομη θα έβρισκαν μια καινούρια οικογένεια. Κάποια οδηγήθηκαν εκεί από τους ιδίους τους γονείς τους γιατί δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν ούτε καν φαγητό. Δυστυχως όπως λένε στην Κιβωτό, «δεν βρήκαν ούτε οικογένεια ούτε σωτηρία.»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News