Κοινωνικοί Λειτουργοί στην «Π» για τα κενά στην παιδική προστασία που ανέδειξε η υπόθεση Πισπιρίγκου
Ηχηρή παρέμβαση των Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Ελλάδας για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Παρέμβαση μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος», με πολλά και ηχηρά μηνύματα και κάμποσους αποδέκτες, έκαναν η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας, Ζωή Σακκούλη, και η γενική γραμματέας του Συνδέσμου, Κατερίνα Γουργουρίνη, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας, ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις διαλεύκανσης των αιτιών του θανάτου και των δύο αδελφών της…
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η έρευνα δείχνει να γκούγκλαρε… κεταμίνη
Με προσωπική δήλωσή της στην «Π», η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών, Ζωή Σακκούλη, διατύπωσε ανοιχτά και καθαρά τις ανησυχίες της και τις αγωνίες της για το οικοδόμημα της Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα, κάτι που αναδύθηκε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά, εκκωφαντικά μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα έχει μεγάλη διαδρομή να διανύσει, ώσπου να καταφέρει να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών και η διεπιστημονική συνεργασία είναι ακόμα ευχές για το μέλλον. Η υπόθεση της Πάτρας αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις ελλείψεις και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Η Πρόληψη μετριέται, κοστολογείται και αποδεικνύεται πάντα το πιο επαρκές εργαλείο σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε στην «Π» η κ. Σακκούλη, καταλήγοντας και στο διά ταύτα: «Η υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας είναι υποχρέωσή μας ως κοινωνία και χρειάζεται για αυτό να εκπαιδεύσουμε και να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας. Να προστατέψουμε τους αδύναμους και να προλάβουμε με κατάλληλες διαδικασίες τα χειρότερα, όταν υπάρχουν σημάδια να αναγνωρίσουμε».
Πάτρα: To πανάκι της Ιριδας «μιλά» και για τους τρεις θανάτους
Η γενική γραμματέας του Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Κατερίνα Γουργουρίνη, έκανε την εξής τοποθέτηση στην «Π», εξηγώντας και από την πλευρά της τον σκοπό της παρέμβασης του Συνδέσμου: «Η τραγική ”υπόθεση της Πάτρας” έχει εγείρει σειρά ζητημάτων∙ αφενός, γύρω από την επικοινωνιακή της διαχείριση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, μέσω της ψυχολογίας της μάζας, και αφετέρου ως προς την πιθανή εμπλοκή φυσικών προσώπων αλλά και ως προς το ρόλο των υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με αυτή. Οι κοινωνικοί λειτουργοί αποτελούν επαγγελματίες πρώτης γραμμής σε μία, δυστυχώς, ”μετέωρη” παιδική προστασία στη χώρα μας. Θεσμικά κενά, έλλειψη υποδομών, ανεπαρκής στελέχωση και εκπαίδευση προσωπικού, απουσία συντονισμού και διασύνδεσης υπηρεσιών. Μια παιδική προστασία που αδυνατεί να προστατεύσει τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τους επαγγελματίες».
Ενα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο, στο οποίο έκαναν νύξη οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Δυτικής Ελλάδας, στην παρέμβασή τους στην «Π», ήταν και το εξής: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς και σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν εξιχνιαστεί, αναφέρεται συχνά η έννοια της ”δικαίωσης” των θυμάτων, μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας του δράστη ή των δραστών. Εν τούτοις, θεωρούμε ότι η ουσιαστική δικαίωση δεν συνδέεται μόνο με την ποινική και κοινωνική καταδίκη μίας εγκληματικής πράξης, αλλά και με τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Απαιτούμε επαρκή οργάνωση και στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις διαρκώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες εργασιακές ανάγκες.
Τονίζουμε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών. Διαπιστώνεται ότι συχνά απουσιάζει η έννοια της συνέχειας, με συνέπεια να πραγματοποιούνται αποσπασματικές και άρα αναποτελεσματικές παρεμβάσεις από πλευράς διαφορετικών υπηρεσιών, σε διαφορετικούς χρόνους αλλά για την ίδια περίπτωση.
Διεκδικούμε ένα οργανωμένο, στελεχωμένο δημόσιο πλαίσιο παιδικής προστασίας, το οποίο θα υπερβαίνει τη στείρα γραφειοκρατία, την ιδρυματική νοοτροπία και την κωλυσιεργία των εμπλεκόμενων φορέων».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News