Κοινοβούλιο: Δημιουργούνται συνθήκες αντιπαράθεσης – Τα κόμματα παίρνουν θέση για το νέο έτος
Φέτος αναμένεται να θερμανθεί το κλίμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και η αίθουσα θα γεμίζει πιο συχνά
Αν το 2024 ήταν μια χρονιά που η πολιτική σκηνή της χώρας δεν μας άφησε να βαρεθούμε, με εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το 2025 αναμένεται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό.
Θεωρητικά, η κινούμενη άμμος που βρίσκονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει πλέον σταθεροποιηθεί και δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ήταν η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αντιπολιτευτική αντίδραση από τα κόμματα, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους και να πλασαριστούν ως αξιοπρόσεκτες κυβερνητικές επιλογές για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το 2024 κληροδοτεί μια σειρά από ανοικτά μέτωπα στο νέο έτος. Κάθε ένα από αυτά τα μέτωπα αναμένεται να αναζητήσει την απάντησή του μέσα στο 2025 και αυτές οι πολιτικές επιλογές θα προκαλέσουν αναταράξεις είτε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είτε στα στρατόπεδα των αντιπολιτευόμενων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Το πρώτο κρας τεστ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει χρονικά εντός του μήνα την ανακοίνωση της απόφασής του για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για νέα θητεία ή θα κάνει κάποια άλλη επιλογή; Για την ώρα, η μόνη δημόσια πρόταση που έχει γίνει, ανήκει στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση που πρότεινε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο -άσχετα αν δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση. Οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής. Ολοι περιμένουν την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη σημαντική αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις μέσα στο 2025.
Θυμίζουμε πάντως ότι πλέον δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου αν δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός θα έπρεπε να διαλυθεί η βουλή και να πάμε σε εκλογές. Ωστοσο, αν δεν υπάρχει ευρεία αποδοχή για το πρόσωπο, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί και είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Ενδιαφέρον θα έχει επίσης το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου η Βουλή θα αποφασίσει ποιες διατάξεις θα μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη και αν η αναθεώρησή τους θα απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 ψήφων ή αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Στη συζήτηση θεωρείται δεδομένο πως θα μπει το άρθρο 16 για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κάνουν και τις δικές τους προτάσεις. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έχει προτείνει αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
ΕΘΝΙΚΑ
Για το τέλος αφήσαμε, τα ίσως πιο κρίσιμα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2025. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν μια χρονιά αβεβαιότητας στο διεθνές πολιτικό στερέωμα λόγω των πολλών πολεμικών μετώπων. Αναπόφευκτα, η ελληνική διπλωματία βρέθηκε αντιμέτωπη μέσα στο 2024 με πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες. Οι εξελίξεις στο εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας για προφανείς λόγους. Αντικειμενικά, όμως, οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια, τα Τίρανα και την Αγκυρα έχουν επιδεινωθεί αρκετά.
Είναι δεδομένο, πως οι γείτονές μας θα συνεχίσουν να προκαλούν. Οι Βορειομακεδόνες με την αμφισβήτηση και παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αλβανοί επιμένοντας στις επιθετικές πολιτικές απέναντι στην ελληνική μειονότητα και μη οριοθετώντας την ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσθέτουν διαρκώς ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων και δεν υποχωρούν στις μαξιμαλιστικές θέσεις τους.
Μέσα σε όλα αυτά, η εκλογή Τραμπ προβληματίζει την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει ταυτίσει τα συμφέροντά της με εκείνα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μας έχει συνηθίσει στις μεταβολές. Είναι αρκετά «θωρακισμένη» η χώρα; Σε επίπεδο εξοπλισμών ναι, σε θέματα διπλωματίας είναι;
Απαντήσεις δε μπορούν να δοθούν, αλλά για μία ακόμα φορά η Τουρκία δείχνει διάθεση να εφαρμόσει επιθετική στρατηγική μέσα από την προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία, πλήττοντας τα συμφέροντα της Κύπρου και συνολικά της Ευρώπης. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να σταθεί στο ύψος της περίστασης απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις;
Ψάχνουν αφηγήματα και τοποθετήσεις
Μέσα σε αυτό το σκηνικό που περιγράφεται ανωτέρω, και πάντα με πιθανό σενάριο τη δημιουργία απρόβλεπτων καταστάσεων, τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στην πολική πραγματικότητα.
Η Νέα Δημοκρατία πέρασε μέσα στο 2024 μια πρώτη κρίση μετά από χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διαγράψει από το κόμμα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να προλάβει μια ενδεχόμενη γενίκευση του φαινομένου της αμφισβήτησης των επιλογών του. Το 2025 όμως αναμένεται με πιο φλέγοντα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνει στον έκτο χρόνο της. Συνήθως, σε αυτό το χρονικό σημείο τα προβλήματα μεγιστοποιούνται και η κοινωνία αντιδρά, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία.
Το ΠΑΣΟΚ, με ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, έχει βγάλει από την ντουλάπα το «καλό κοστούμι» του παρελθόντος και περιμένει να εκμεταλλευτεί πολιτικά κάθε κατάσταση που θα προκύψει. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι η κόπωση της κοινωνίας από τα προβλήματα ακρίβειας -και όχι μόνο- που αντιμετωπίζει, θα δώσουν στο κόμμα την ευκαιρία να κερδίσει πόντους. Με την αυγή του 2025, ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνει τη διάθεση να μιλήσει για πολιτική υπέρ των πολλών. Αυτή τη χρονιά, ο πρόεδρος θα πρέπει να αποδείξει πως ωρίμασε πολιτικά. Αν το κάνει, τότε θα κερδίσει την προσοχή της κοινωνίας.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο. Το 2024 ήταν μια καταστροφική χρονιά και σήμερα το κόμμα ελπίζει να αναγεννηθεί από τις στάχτες του με τον Σωκράτη Φάμελλο στην ηγεσία. Η αναμενόμενη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη κοντά στο 10% δεν ικανοποιεί τα στελέχη. Ομως το ερώτημα είναι αν μπορεί να πειστεί η κοινωνία από τα αφηγήματα που θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα υπόλοιπα κόμματα, στη φάση που βρίσκονται, περιμένουν για να «ζήσουν» από τους άλλους. Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού περιμένουν τα «λάθη» των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν την τελευταία 20ετία τη χώρα για να «τσιμπήσουν». Για την ώρα πάντως, κανένα από τα προαναφερθέντα κόμματα δεν έχει δείξει την προοπτική για να μεγαλώσει αρκετά.
Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αρχίζει να διαμορφώνεται όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αρκετά κόμματα με αξιοπρόσεκτα ποσοστά, αλλά κανείς με ποσοστό που ξεκλειδώνει την παντοδυναμία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News