Πάτρα: Κολύμπι στον Αγιο Ανδρέα; Θα μπορούσαμε, εάν…
Μια αισιόδοξη πρόβλεψη με την αφορμή της επέκτασης του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού.
Μία από τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν σε όσους είδαν την έκθεση των μελετών του παραλιακού μετώπου στα Παλαιά Σφαγεία είναι «αν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα».
Οι μακέτες και τα γραφήματα αρκετών μελετητικών γραφείων δείχνουν κόσμο να κολυμπά ακριβώς μπροστά από το Νότιο Πάρκο, σε σημείο που αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η είσοδος στο νερό επειδή είναι μολυσμένο λόγω των λυμάτων.
Σε έμμεση αλλά συμπτωματική απάντηση αυτού του ερωτήματος, ήρθε την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ για την εκκίνηση της κατασκευής κεντρικού συλλεκτήρα που θα συγκεντρώνει τα λύματα των περιοχών που βρίσκονται από την Παπαφλέσσα μέχρι και το ποτάμι του Γλαύκου. Σήμερα, τα λύματα εκβάλλουν μέσω των αγωγών στον Πατραϊκό Κόλπο, επομένως καθιστούν τα νερά ακατάλληλα για κολύμπι. Παράλληλα, οι δυτικοί άνεμοι φέρνουν συχνά μια ανυπόφορη οσμή που διαχέεται ακόμα και μέχρι το κέντρο της πόλης.
Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολο Βανταράκη, του οποίου το εργαστήριο εξετάζει δείγματα από τις ακτές Πάτρας εδώ και χρόνια. Τον ρωτήσαμε τι χρειάζεται αλλά και πόσος χρόνος απαιτείται για να καθαρίσουν οι ακτές του κέντρου της Πάτρας. Ηταν κατατοπιστικός.
«Είναι γρήγορη η διαδικασία του καθαρισμού. Ακόμα και σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να έχουν καθαρίσει τα νερά, αν τηρούνταν όλα όπως πρέπει και δεν εκβάλλουν αγωγοί λυμάτων στις ακτές. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μην πέφτουν καθόλου λύματα στη θάλασσα» απαντά ο κ. Βανταράκης.
Επιπλέον, καθόρισε στη συζήτησή μας και τους δύο παράγοντες που «βρομίζουν» τα νερά της πόλης. «Πέρα από τα λύματα των αγωγών, θα πρέπει να εξετάσουμε και τα λύματα των καραβιών. Το λιμάνι της πόλης είναι και θέλουμε να παραμείνει ενεργό, επομένως αν θέλουμε η παραλία να είναι προσβάσιμη και ασφαλής για τους λουόμενους, θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ του Δήμου που θα ελέγχει τα λύματα της πόλης και άλλων υπηρεσιών που θα ελέγχουν τα λύματα των καραβιών για να διατηρούνται τα ύδατα καθαρά».
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως εφόσον λειτουργήσει ο συλλεκτήρας λυμάτων (αναμένεται να κατασκευαστούν και σε άλλα σημεία της πόλης παρόμοια έργα) αλλά και υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται οι βουτιές στις κεντρικές ακτές της πόλης. Σενάριο με πολλά «αν» για την ώρα, αλλά ήδη βλέπουμε να γίνονται πράξη τα πρώτα βήματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News