Κομισιόν για ρωσικό φυσικό αέριο: «Δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού»
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μετά τη μείωση σήμερα από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Καθησυχαστικός φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σε διαβεβαιώσεις προχωρά η πλευρά των Βρυξελλών με τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα σε Gazprom και Ευρώπη να μαίνεται. «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μετά τη μείωση σήμερα από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Βάσει της ανταλλαγής πληροφοριών με τις εθνικές αρχές σήμερα το πρωί, μέσω της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού» τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και οι εθνικές αρχές των χωρών παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Ντράγκι: Λέτε ψέματα ότι φταίνε τα τεχνικά προβλήματα για τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου
«Η Ρωσία έλεγε ψέματα όταν απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα την πρόσφατη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύθηκε την παροχή φυσικού αερίου για πολιτικούς σκοπούς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η μείωση της ροής φυσικού αερίου το προηγούμενο 48ωρο δεν ήταν προμελετημένη, αλλά σχετιζόταν με ζητήματα συντήρησης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό. «Τόσο η Γερμανία όσο κι εμείς, καθώς και άλλες χώρες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ψέματα. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται πολιτικά το φυσικό αέριο όπως έκαναν και με τα σιτηρά», δήλωσε ο Ντράγκι.
Οι «δυσκολίες με τις τουρμπίνες της Siemens» φταίνε για τη μείωση προμήθειας αερίου στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει» , δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση, αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες, που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.
Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens, που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή».
«Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη», είπε, λέγοντας πως «πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί».
Είπε πως οι Ευρωπαίοι «είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας».
Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο από όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.
Ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου χθες, Τετάρτη, και σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News