Κούκιος για Διεθνές Κέντρο Μύθου: «Ενα μοναδικό πρότζεκτ για τα ελληνικά δεδομένα»
Κώστας Κούκιος. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19, ως διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Αλλά την ίδια στιγμή, και στην πρώτη γραμμή της μάχης για ν’ αποκτήσει ο δήμος Καλαβρύτων ένα πανίσχυρο και μόνιμης ισχύος τουριστικό και πολιτιστικό υπερόπλο! Ενα όπλο που θ’ αλλάξει, σε κάθε επίπεδο, τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Ο κ. Κούκιος είναι, από τον Σεπτέμβριο του 2019, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων-Σπήλαιο Λιμνών Καστριών «ΔΗΚΕΚ». Και παράλληλα, ένας από τους οραματιστές ενός πολύ μεγάλου πρότζεκτ, της δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Μύθου!
Παράξενη υπόθεση ο γιατρός… Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δερβένι… Το 1995 εξελέγη πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα Δερβενίου, το 1998 διορίστηκε στα Καλάβρυτα στο Νοσοκομείο ως διευθυντής, το 2010 εξελέγη πλειοψηφών σύμβουλος στην Ευρωστίνη Ξυλοκάστρου, πριν 7 χρόνια δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευση στα Καλάβρυτα και στις τελευταίες αρχαιρεσίες εξελέγη στην δημοτική ομάδα του νυν δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου.
Δεν είναι καλαβρυτινός, αλλά εδώ και 23 χρόνια έχει πολιτογραφηθεί ως καλαβρυτινός, κι ας διαμένει μόνιμα στην Πάτρα.
Στην κουβέντα μας πιάσαμε 4 μεγάλα κεφάλαια:
1. Το Σπήλαιο Λιμνών. Κλειστό εδώ και καιρό, λόγω κορονοϊού… Πόσο έφτασε η χασούρα; Πότε θα ξαναγράψει θετικό ισοζύγιο το «κοντέρ»;
2. Ο Ξενώνας Καστριών. Είναι εντελώς χαμένη υπόθεση;
3. Το Κέντρο Μύθου. Είναι ένα ρεαλιστικό πρότζεκτ; Και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του;
4. Η Πανδημία του κορονοϊού. Φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας ή υπάρχει δρόμος ακόμα;
«Να διευρύνω τον κύκλο εργασιών του Σπηλαίου…»
* «Η οικονομική ζημιά είναι σίγουρα πάνω από 250.000 ευρώ και μπορεί να ξεπερνάει και τις 300.000. Ουσιαστικά είναι μια ολόκληρη χρονιά χαμένη… Είχαμε το 1/10 του συνηθισμένου κύκλου εργασιών. Για το περισσότερο διάστημα μείναμε τελείως κλειστοί. Τα έξοδα είναι έξοδα, και έσοδα πουθενά. Οι υπάλληλοι του Κέντρου πληρώνονταν, βεβαίως, κανονικά όλο αυτό το διάστημα, και καλώς πληρώνονταν. Ταυτόχρονα, το διάστημα που ανοίξαμε, μπορούσαμε να δεχθούμε γκρουπ μόλις μέχρι 8 ατόμων, τα οποία δεν έπρεπε και να συναντηθούν μεταξύ τους. Για να συντονιστούν τα γκρουπάκια βάσει πρωτοκόλλου, σημαίνει ότι συνολικά σε μια μέρα έμπαιναν το πολύ 10 γκρουπ, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε 200 και 300 άτομα, με γκρουπ των 20 και 30 ατόμων».
* «Χρηματοδοτήθηκαν πολλές επιχειρήσεις στο διάστημα της κρίσης. Εκλεισαν, και πολύ ορθά χρηματοδοτήθηκαν. Και ιδιωτικές και δημοτικές. Εμείς δεν πήραμε ούτε ευρώ από το κράτος, κανένα βοήθημα. Ενώ έπρεπε, και σωστά, να πληρώνουμε το προσωπικό, δεν είχαμε καμία βοήθεια όλο το διάστημα που κλείσαμε. Και θα έρθει του χρόνου το Κράτος, μέσω του Υπουργείου, και θα πει…«δεν γίνεται να έχετε επί τρία χρόνια παθητικό προϋπολογισμό. Δεν έχει μια επιχείρηση δικαίωμα να έχει αρνητικό ισοζύγιο για τρία χρόνια. Αλλά σε μας η ζημιά έγινε, χωρίς δική μας ευθύνη. Και να επανέλθει τώρα η λειτουργία μας, θα χρειαστεί πολύς καιρός να φτάσουμε στα κανονικά επίπεδα. Τον πρώτο χρόνο θα έχουμε σίγουρα χασούρα…».
Η επιχείρηση είχε αποθεματικό. Οταν ανέλαβα εγώ, βρήκα καλό αποθεματικό, άρα σημαίνει πως γινόταν πολύ ορθή διαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση, στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά και στον διευθυντή κ. Ζησιμόπουλο, που είναι η καρδιά του Σπηλαίου».
* «Ολες οι ενέργειές μου στρέφονται σε μια κατεύθυνση: να διευρύνω τον κύκλο εργασιών του Σπηλαίου. Το Σπήλαιο, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πλέον μια τουριστική και πολιτιστική επιχείρηση. Εχει μια ιστορική μοναδικότητα και μια μεγάλη τουριστική αξία. Και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να μπούμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία του Κέντρου Μύθου, να διοργανώσουνε Συνέδρια τα οποία θα είναι προπληρωμένα. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων που μπορεί να απογειώσουν το Σπήλαιο. Πρέπει να γίνει μια πραγματική επιχείρηση που ασχολείται με τουρισμό και πολιτισμό, σε κάθε επίπεδο».
«Ανοίγονται τεράστιοι ορίζοντες…»
* «Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Μιλάμε για Διεθνές Κέντρο Μύθου. Ενα ιστορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και τουριστικό πρότζεκτ. Εχει ήδη συγκροτηθεί μια Επιτροπή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο στο Παλέρμο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ιδρυμα Κακογιάννη και τον δήμο Καλαβρύτων. Και προσπαθούμε να προωθήσουμε τη δημιουργία αυτού του Κέντρου Ελληνικής Μυθολογίας. Καταλαβαίνετε για να εμπλέκονται τόσοι και τέτοιο φορείς, για τι είδους έργο μιλάμε…».
* «Εάν μπούμε στο πρόγραμμα και εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου, ανοίγονται τεράστιες προοπτικές και ορίζοντες: θα υπάρχει σε μόνιμη βάση συνεδριακός, επιστημονικός και ιστορικός τουρισμός. Θα γίνει γνωστό παντού στον κόσμο.
Ως έδρα του Κέντρου, ως κτιριακές εγκαταστάσεις, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι η Κλειτορία, αφού σε αυτή την περιοχή ανήκει το Σπήλαιο. Θα είμαι ευτυχής αν στο τέλος της θητείας μου, το 2023, έχουν μπει οι βάσεις για να ξεκινήσει το έργο. Πολλοί πρόβλεπαν τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά εγώ αισιοδοξώ ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν σημαντικά βήματα για να ξεκινήσουμε. Είναι ένα από τα πιο μεγάλα εγχειρήματα που μπορούν να γίνουν σε όλη την περιοχή».
«Κανείς δεν πετάει λεφτά σήμερα…»
«Ηταν λάθος που φτιάχτηκε ο Ξενώνας, θεωρώ… Αν όμως βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής και το πάρει, έστω με τυπικό μίσθωμα, θα είναι ευχής έργο. Αλλά ποιος ιδιώτης θα βρεθεί να δώσει 1,5 και 2 εκατομμύρια ευρώ; Πότε θα κάνει απόσβεση; Τίποτα δεν είναι χαμένο, αλλά δεν σκοπεύω να γίνουν επί εποχής μου τα Σπήλαια ξενοδοχείο κι εγώ ξενοδόχος. Αν, όμως, ο ξενώνας εξ αρχής είχε φτιαχτεί με άλλη βάση, θα μπορούσε να λειτουργούσε ως στρατηγείο του Κέντρου Μύθου: να έχει μια συνεδριακή αίθουσα 100 ατόμων, ξενώνα για τους καθηγητές που θα έρχονταν να διδάξουν. Το αν είναι εφικτό να συνδεθεί με το Κέντρο Μύθου όταν αυτό φτιαχτεί, δεν το ξέρω. Πρέπει να βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης. Κανείς δεν πάει να επενδύσει τώρα χωρίς πλάνο. Κανείς δεν επενδύει χωρίς σκοπιμότητα, να πετάει λεφτά στον αέρα…».
* «Ετσι όπως είναι τώρα όμως ο Ξενώνας, είναι ένα ζημιογόνο κτίριο. Δεν μπορώ εγώ ως Σπήλαια να χρηματοδοτώ με 100.000 το χρόνο, για συντήρηση, για ένα έχω ένα κτίριο νεκρό».
Τα Σπήλαια είναι κάτι το μοναδικό στην Ελλάδα. Πρέπει να οργανωθεί ένα πρόγραμμα από την Περιφερειακή Εκπαίδευση, από το Υπουργείο, ώστε ο χώρος να γίνει σε μόνιμη βάση επισκέψιμος. Υπάρχει ιστορικό, γεωλογικό, επιστημονικό ενδιαφέρον».
«Είμαστε πλέον πιο έμπειροι, πιο μάχιμοι»
* «Υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης της έξαρσης. Το εισπράττω εδώ και κάποιες μέρες στο Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας. Δεν καταφθάνουν τόσα περιστατικά στο Νοσοκομείο όσα μέχρι πριν λίγο καιρό. Νομίζω ότι θα πάρουμε ανάσα το καλοκαίρι. Δεν θεωρώ πως θα προκαλέσει πρόβλημα το άνοιγμα του τουρισμού και σταδιακά όλων των δραστηριοτήτων. Βοηθάει ο καιρός, η ζέστη, ο εμβολιασμός, ότι αρκετοί έχουν ήδη νοσήσει, άρα δημιουργείται ποσοστό ανοσίας αγέλης. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι θα γίνει τον Οκτώβριο, αλλά εκτιμώ πως θα είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα. Θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, θα έχει δημιουργηθεί ανοσία, ενώ κι εμείς οι γιατροί είμαστε πλέον πολύ πιο έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι απέναντι στην πανδημία».
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News