Κυριάκος Μητσοτάκης για Τέμπη: Θα συγκρουστούμε με το καθεστώς «ωχρεαδερφισμού» – Τι είπε για τον φράχτη στον Έβρο

«Αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» – Ως τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει η τηλεδιοίκηση στα τρένα

Κυριάκος

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση στον ΟΣΕ και στο δημόσιο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα Τέμπη και για το εάν η κυβέρνηση έχει πάρει το «μήνυμα» της κοινωνίας, και είπε πως αποφασισμένος να συγκρουστεί με ένα καθεστώς «ωχρεαδερφισμού» που υπάρχει και να προχωρήσει την αξιολόγηση.

Επανέλαβε πως πρόθεσή του είναι να αναβαθμιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, κάτι που θέλει πολύ χρόνο, και έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις.

«Αυτή η τραγωδια με κάνει πιο αποφασισμένο να συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος που υπάρχει ακόμα μέσα στη δημόσια διοίκηση. Πιο τολμηρά και πιο αποφασιστικά για να συγκρουστούμε με τον ωχρεαδερφισμό, με αυτές τις νοοτροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα προχωρήσει είτε με χρηματοδότηση από την ΕΕ είτε όχι»

Αποφασισμένος εμφανίστηκε και για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, καθώς όπως είπε, χωρίς αυτόν θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφωνίες που υπάρχουν εντός ΕΕ και στην χρηματοδότηση που περιμένει για το φράχτη η κυβέρνηση.

Όπως είπε, η ΕΕ χρηματοδοτεί αναβάθμιση εξοπλισμού για την προστασία των συνόρων, και το μόνο που δε χρηματοδοτεί είναι αυτή καθεαυτή η επέκταση του φράχτη. Ακόμα όμως και αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Θεωρώ ότι το θέμα το φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένο όχι μόνο για τους ακρίτες, αλλά είναι δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια κυρίαρχη χώρα πρέπει να έχει τρόπους να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πλην όμως αυτό το οποίο θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019. Μετά δε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020 κατέστη απολύτως προφανές σε μένα ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων. Προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε προσλάβει πολλούς συνοριοφύλακες, έχουμε ενισχύσει τα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτηρούμε όλη τη μεθόριο, έχουμε ενισχύσει το λιμενικό για να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα μας»» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων, όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 ξαναέγινε στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία 18 μήνες από τον αυταρχικό δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο» σημείωσε.

«Όσοι διαφωνούν να έρθουν να δουν την κατάσταση»

Σχετικά με τις αντιρρήσεις ακόμα και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, είπε πως θα καλέσει τους διαφωνούντες στον Έβρο να δουν τι συμβαίνει, και να πειστούν.

«Διάφοροι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να βρίσκεσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν, ενδεχομένως, κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Εγώ ζητώ από όλους αυτούς οι οποίοι εκφράζουν ακόμα επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου τεχνητού εμποδίου να έρθουν στα εξωτερικά μας σύνορα, να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και πιστεύω ότι τότε θα αλλάξουν γνώμη.

Θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι δύο μέρες μετά τα επεισόδια του Έβρου έφερα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όλη την ηγεσία της Ευρώπης: Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και τότε ουσιαστικά έκανε η Ευρώπη το βήμα να αναγνωρίσει στην πράξη, κι όχι μόνο στα λόγια, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Όταν όμως μιλάμε για σύνορα, τα σύνορα για να έχουν κάποια αξία, θα πρέπει να μπορούμε να τα ορίζουμε και να τα προστατεύουμε.

Δεκαέξι από τις 27 χώρες έχουν πειστεί. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έτσι ξεκινάμε στην Ευρώπη, είμαστε μειοψηφία και τελικά γινόμαστε πλειοψηφία. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με το πλαφόν του φυσικού αερίου. Μας πήρε εννέα μήνες να πείσουμε την Ευρώπη να το επιβάλει, όταν όμως επιβλήθηκε, μετά οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν. Πιστεύω ότι το ίδιο τελικά θα γίνει και με τον φράχτη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τα έργα στον φράχτη»

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζητά από την ΕΕ να μη χρηματοδοτήσει τον φράχτη. Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ προστατεύει τα σύνορα κάτι που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εάν ξαναέρθει στην κυβέρνηση σίγουρα δε θα προχωρήσει την επέκταση του φράχτη.

«Επί της ουσίας αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και να φτάνει στο σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Παπαδημούλη να ζητάει επίσημα το έργο αυτό να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Αδιανόητο να υπάρχει έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τους έλληνες φορολογούμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ολοκληρώνουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης σε πείσμα όσων το πολέμησαν»

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα «με σημαντικές εξαγγελίες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπογράμμισε δε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται σε πείσμα όλων όσοι πολέμησαν το έργο αυτό ή εξέφραζαν καχυποψία για το πόσο θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να έχει και Μετρό και αρχαία». “Μέσα στον επόμενο χρόνο η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί ο πλούσιος πολιτιστικός θησαυρός που βρέθηκε” είπε.