Ευρωεκλογές 2024 – Λευτέρης Καρχιμάκης στην «Π»: «Η πολιτική να ακούει την κοινωνία»

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τις ευρωεκλογές, το μοντέλο πολιτικού που χρειάζεται η Ευρώπη και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς

Καρχιμάκης

Στην Πάτρα βρέθηκε την Κυριακή ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης. Νομικός και πολιτικός επιστήμονας που εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας και διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις πολιτικές επιστήμες.

Ο κ. Καρχιμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995 στην Αθήνα, έχει καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης και τα Δολιανά Αρκαδίας και είναι γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει εργαστεί ως νομικός στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα και ως νομικός και πολιτικός ερευνητής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Καρχιμάκης βρέθηκε στην Πάτρα και συμμετείχε σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ για το κράτος δικαίου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μίλησε στην «Π» για την υποψηφιότητά του, τις ανάγκες της Ελλάδας από την Ευρώπη και την Παιδεία και τις τάσεις ανόδου πιο συντηρητικών δυνάμεων.

Σε τι έχει να προσφέρει ο Λευτέρης Καρχιμάκης στην Ευρωβουλή προς όφελος των Ελλήνων; Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί με το ΠΑΣΟΚ;
Το μοντέλο ευρωβουλευτή στην Ελλάδα είναι στη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι Ελληνες ευρωβουλευτές ήταν προτελευταίοι στην επιδραστικότητα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν έχει τις αιτίες του σε θέματα ικανότητας, αλλά μη κατανόησης της πολυπλοκότητας λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Ως λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων και ως κάτοικος των τελευταίων ετών στην καρδιά της Ευρώπης, έχω σχηματίσει στο μυαλό μου τον «τύπο» ευρωβουλευτή που ταιριάζει στη χώρα μας, ώστε και να συμβάλλει τα μέγιστα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα να φέρει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες ακόμη πιο κοντά στην Ευρώπη!
Για εμένα, ένα θεμελιακό στοιχείο του νέου «τύπου» ευρωβουλευτή είναι αυτός ο οποίος επιστρέφει πίσω εβδομαδιαία και δεν «εγκλωβίζεται» ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Η εναλλακτική πρόταση για το υπάρχον σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είμαι πεπεισμένος πως θα δοθεί μόνο μέσα από πολιτικές που δεν εγκλωβίζονται σε καλούπια και στερεότυπα. Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες στην Ευρώπη και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα έχουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε τώρα, για στέρεο κοινωνικό κράτος και για πραγματικό κράτος δικαίου, ώστε να εξαλείψουμε το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει παντού γύρω μας!

-Είναι ευδιάκριτη η ανοδική τάση στην Ευρώπη συντηρητικών δεξιών δυνάμεων και ευρωσκεπτικιστών. Προφανώς η τάση ευνοείται από το ότι δεν πείθεται ο κόσμος από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Τι πρέπει να αλλάξει;
Οντως η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες βιώνει την άνοδο ακροδεξιών υπερσυντηρητικών δυνάμεων. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος βλέπει προβλήματα της καθημερινότητάς του να παραμένουν άλυτα, νιώθοντας τελικώς ότι η φωνή του δεν ακούγεται. Ετσι οδηγείται η κοινωνία να στέλνει τον θυμό της στην κάλπη. Για να αλλάξει όμως αυτό, πρέπει πρωτίστως να φέρουμε ένα πολιτικό όραμα στην κοινωνία. Μία πολιτική που θα βασίζεται σε κοινωνικές αξίες. Μια ποιοτική εκπαίδευση που θα δώσει στη νέα γενιά το μέλλον που της αξίζει. Ενα σύστημα υγείας που δεν θα στέλνει τους ασθενείς στα απογευματινά νοσοκομεία των 2.000€, αλλά θα πρεσβεύει την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, να ξεκινήσει η πολιτική να ακούει την κοινωνία και να την κάνει συμμέτοχο στη διαμόρφωση της πολιτικής του αύριο.

-Είστε λέκτορας Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, στη Χάγη. Υποθέτω πως έχετε ζήσει στο εξωτερικό και έχετε δει πως λειτουργεί η Ανώτατη Εκπαίδευση. Γιατί διαφωνείτε με τα μη κρατικά πανεπιστήμια;
Εχω τη χαρά και την τιμή να διδάσκω στο παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κρατικά και μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά δημόσια και ιδιωτικά. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση με την απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σήμερα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μας οδηγεί και πάλι να γίνουμε ευρωπαϊκή εξαίρεση. Παραρτήματα που θα έχουν τον βαθμό του Πανεπιστημίου, τα οποία θα είναι μη κερδοσκοπικά, αλλά κερδοσκοπικά τα μητρικά πανεπιστήμια (με τη συμμετοχή και κερδοσκοπικών funds). Επιπρόσθετα η κυβέρνηση εφήρμοσε το 2021 ελάχιστη βάση εισαγωγής, με την αιτιολογία ότι σπουδάζουν πολλοί νέοι. Σήμερα υποστηρίζει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κρατήσουν τους νέους στη χώρα μας αντί να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Από την ελάχιστη βάση εισαγωγής δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει την χώρα στην ελάχιστη βάση πληρωμής. Εγώ σαν ακαδημαϊκός θεωρώ ότι η αναβάθμιση της παιδείας είναι αυτή που πρέπει να μας απασχολεί. Η υποστελέχωση που βιώνει αυτήν τη στιγμή, η ελάχιστη οικονομική στήριξη που λαμβάνει από το κράτος και οι υποδομές που χρειάζονται βελτιώσεις. Αυτοί που πονάνε την εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάνε από εκεί που η ίδια «πονάει».

-Συμμετείχατε σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στην Πάτρα για το κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η κατάσταση στη χώρα είναι αυτή που είναι και ο καθένας την κρίνει. Εσείς, αν εκλεγείτε, τι παραπάνω θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα «νοσεί». Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η δημοκρατία της χώρας μας δεν είναι «φιλελεύθερη» άλλα «εκλεκτορική», ενώ μας βάζουν σε μια κατηγορία κρατών που έχουν τάσεις αυταρχικοποίησης, όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν. Παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) υπήρξε δυστυχώς κόλαφος για την χώρα μας. Ενας βασικός λόγος για να πολιτευτώ ήταν η αίσθηση που υπάρχει σε πολλούς συνομηλίκους, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας καθυστερεί σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αίσθημα μη απονομής της. Τα τελευταία χρόνια αυτό το αίσθημα έχει γιγαντωθεί μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου στόχος ήταν ακόμα και ο πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας, και της τραγωδίας των Τεμπών, όπου οι οικογένειες των θυμάτων ακόμα περιμένουν τη δικαιοσύνη να στείλει τους υπεύθυνους στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Σαν νέος άνθρωπος, αυτό που θέλω είναι να αγωνιστώ από όποιο μέρος βρίσκομαι για να γίνει και πάλι η Ελλάδα μια δημοκρατία όπου θα εγγυάται το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια των θεσμών για κάθε πολίτη της χώρας μας.