Λιμός στη Γάζα: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ανθρωπογενή καταστροφή – Εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας μένουν στα σύνορα

Η Γάζα βυθίζεται σε συνθήκες λιμού, με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να υποφέρουν από ακραία πείνα. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για παρεμπόδιση της βοήθειας, ενώ οι εικόνες από τα αδρανή φορτηγά στα σύνορα προκαλούν παγκόσμια οργή.

Λιμός στη Γάζα: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ανθρωπογενή καταστροφή – Εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας μένουν στα σύνορα

Η Γάζα βυθίζεται στον λιμό, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η πείνα είναι αποτέλεσμα «εξ ολοκλήρου ανθρωπογενές». Εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας παραμένουν αδρανή έξω από τα σύνορα, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για αποκλεισμό της πρόσβασης σε τρόφιμα.

Η διαπίστωση της IPC

Η Διεθνής Ομάδα Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), με τη στήριξη του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα – το 25% του πληθυσμού – βιώνουν συνθήκες λιμού. Στην Πόλη της Γάζας, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα, εξαθλίωση και θάνατο, με την IPC να εκτιμά ότι έως τον Σεπτέμβριο ο λιμός θα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Λωρίδα.

Η εκτίμηση στηρίζεται σε τρεις δείκτες:

  • Ακραία έλλειψη τροφής σε τουλάχιστον 1 στις 5 οικογένειες.
  • Οξύς υποσιτισμός σε τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά.
  • Θάνατοι 2 στους 10.000 ανθρώπους ημερησίως λόγω λιμού ή υποσιτισμού.

Η καταγραφή της θνησιμότητας είναι ελλιπής λόγω κατάρρευσης των δομών παρακολούθησης, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί θάνατοι δεν καταγράφονται επίσημα.

Οι πρώτοι θάνατοι από πείνα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατέγραψε δύο νέους θανάτους από υποσιτισμό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 273, εκ των οποίων 112 παιδιά. Παρά τα στοιχεία αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τον όρο «λιμός», αποδίδοντας τις ελλείψεις σε οργανώσεις βοήθειας και στη Χαμάς.

Από τον Μάρτιο του 2025 η κρίση επιδεινώθηκε όταν το Ισραήλ επέβαλε τρίμηνο ολικό αποκλεισμό στα αγαθά. Τον Μάιο ξεκίνησε περιορισμένη είσοδος βοήθειας με νέο σύστημα διανομής μέσω της αμερικανικής οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF). Οι Παλαιστίνιοι καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα τέσσερα στρατιωτικοποιημένα σημεία διανομής, αντί των 400 που υπήρχαν υπό τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει σχεδόν 1.000 θανάτους Παλαιστινίων γύρω από τα σημεία διανομής, πολλοί από τους οποίους, σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η διεθνής κατακραυγή

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 600 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά οι εισαγωγές παραμένουν λιγότερες από τις μισές. Οι αεροπορικές ρίψεις τροφίμων χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς και επικίνδυνες.

Ο ΟΗΕ απορρίπτει τις ισραηλινές κατηγορίες περί χρήσης «δεδομένων της Χαμάς», τονίζοντας ότι τα στοιχεία είναι συγκρίσιμα με άλλες διεθνείς κρίσεις λιμού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τροφή και ιατρική περίθαλψη. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ μίλησε για «συστηματική παρεμπόδιση» της βοήθειας, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι έκανε λόγο για «ηθικό σκάνδαλο». Ο Βόλκερ Τουρκ, επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Η επικείμενη εισβολή

Παράλληλα, το Ισραήλ ετοιμάζει μαζική εισβολή στην Πόλη της Γάζας, εκεί όπου η IPC εντόπισε τις πιο ακραίες συνθήκες πείνας. Η επιχείρηση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι οι συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές.