Mετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους: Τι ισχύει – Ποιες επιχειρήσεις επιδοτούνται και πόσο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους

συμβάσεων

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και διάταξη που αφορά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν εργαζομένους με μερική απασχόληση να τις μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης.

«Καλύπτεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και για χρονικό διάστημα ενός έτους, από 01/01/2023 μέχρι 31/12/2023 το 40% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου συμπεριλαμβανομένων και των αναλογουσών εισφορών σε δώρα και επιδόματα αδείας των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους μετατράπηκε σε πλήρους απασχόλησης» υπογραμμίζει η δικηγόρος-εργατολόγος κα Μαργαρίτα Κάρδαρη που μίλησε στο Newsbeast.

Σύμφωνα με την εργατολόγο βασική προϋπόθεση είναι «η διάρκεια των νέων συμβάσεων να έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος» επισήμανε.

Ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες
Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ατομικές ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ ΑΕ )οι οποίες στις 9/9/2022 απασχολούν μισθωτούς εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό ανώτερο του 50% του συνόλου των εργαζομένων και οι συμβάσεις τους έχουν συναφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή δηλαδή μέχρι 9/9/2022.

«Για το χρονικό αυτό διάστημα του ενός έτους ο επωφελούμενος εργοδότης – επιχείρηση πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και να τηρεί την ρύθμιση» ανέφερε η κυρία Κάρδαρη και πρόσθεσε πως «η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρεί τον ίδιο αριθμό απασχολουμένων ,να μην προβαίνει σε απολύσεις ,ούτε να θέτει σε αναστολή τον εργαζόμενο του οποίου μετέτρεψε τη σύμβαση».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε η εργατολόγος «δεν προσμετρώνται στη μείωση του προσωπικού οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι λύσεις των συμβάσεων εργασίας λόγω θανάτου ή λόγω συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση που επιδοτήθηκε διαπιστωθεί μετά από διασταυρώσεις ότι δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις επιστρέφει τις εισφορές που καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προσαυξημένες κατά 100%» ανέφερε. Τέλος προβλέπει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και την επιδότηση κατά το ίδιο ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό που ασφαλίζεται στο Ταμείο Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

«Το μέτρο κρίνεται ότι βρίσκεται προς θετική κατεύθυνση και αισιοδοξούμε να επεκταθεί σε μεγαλύτερο του ενός έτους χρονικό διάστημα διότι αυτό θα έδινε μια ανάσα στον εργοδότη για να αντιμετωπίσει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης του και να μην επιβαρύνεται από το μισθολογικό κόστος, ενώ από την άλλη πλευρά ωφελημένοι είναι οι εργαζόμενοι που θα αμείβονται με κανονικό μισθό και θα ασφαλίζονται με πλήρεις αποδοχές» κατέληξε η κυρία Κάρδαρη.