«Μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά»: Στην «Π» η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Ντάτσικα
Η κ. Ντάτσικα υπογραμμίζει ότι κάθε παιδί εκτός ιδρύματος είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας μας
Με στόχο να βρεθεί μία ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά ώστε να ζήσουν στο πλαίσιο μιας αγαπημένης οικογένειας, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Ντάτσικα και οι συνεργάτες της δίνουν καθημερινά μάχη στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας και αναδοχής.
Μέχρι σήμερα 64 παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα όπου φιλοξενούνταν και πλέον απολαμβάνουν αυτό που έχει ανάγκη ένα παιδί για να έχει μία ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη: την οικογένεια.
Η κ. Ντάτσικα έχει βάλει στόχο να μη μείνει κανένα παιδί μακριά από οικογένεια. Με συστηματικό τρόπο και ξεπερνώντας πολλές φορές τα χρονοβόρα γρανάζια της γραφειοκρατίας, φροντίζει να ολοκληρώνει άμεσα τα αιτήματα που υπάρχουν για υιοθεσία και αναδοχή.
-Κυρία Ντάτσικα, ως αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, αναλάβατε πριν έναν χρόνο, ένα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα δικαιώματα του παιδιού και, ως εκ τούτου, οι θεσμοί των υιοθεσιών και αναδοχών. Τι έχει πράξει προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι σήμερα;
Ο περιφερειάρχης μας και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων από το 2019 έως σήμερα, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που είναι δύσκολο να συνδεθούν με οικογένεια.
Ξέρετε, είναι δύσκολη αυτή η μάχη, καθώς δεν είναι εύκολο όλα αυτά τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να ξεφύγουν από το βάρος της ιδρυματοποίησης.
Στην Περιφέρειά μας, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στην εφαρμογή μεθοδολογίας και εργαλείων με στόχο την προστασία παιδιών και των οικογενειών τους και την αποφυγή της απομάκρυνσής τους από αυτές, σύμφωνα πάντα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Για τον θεσμό της υιοθεσίας χειριζόμαστε 150 περιπτώσεις.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται συστηματικά με τους υποψηφίους θετούς γονείς σε επίπεδο πλήρους ενημέρωσης, ελέγχου, υποβοήθησης και υποστήριξής τους, σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, μέχρι και την εκπαίδευσή τους. Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία μας διαχειρίζεται όλες τις προτάσεις σύνδεσης των υποψηφίων θετών γονέων με τα υποψήφια θετά τέκνα που διαβιούν σε φορείς και δομές φιλοξενίας.
Σε περιπτώσεις επιτυχών συνδέσεων, η Υπηρεσία μας προσφέρει ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη προσαρμογής αλλά και μέριμνα για τη σχετική επιμέλεια του φακέλου της υιοθεσίας για το δικαστήριο με το οποίο ολοκληρώνεται η υιοθεσία, κατόπιν σχετικής απόφασης. Από το σύνολο των περιπτώσεων, μέχρι σήμερα είχαμε 35 ολοκληρωμένες υιοθεσίες.
Επίσης, χειριζόμαστε 11 υποθέσεις διακρατικών υιοθεσιών, στις οποίες τα παιδιά διαβιούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Σε 3 από αυτές τις περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία και η Κοινωνική Ερευνα καταλληλόλητας και είμαστε σε αναμονή τελικής έγκρισης από τα αντίστοιχα κράτη.
Ως προς τον θεσμό της αναδοχής, η Υπηρεσία μας χειρίζεται 81 περιπτώσεις, όπου ακολουθούνται τα παραπάνω βήματα στον χειρισμό των υποθέσεων, με τη διαφορά ότι στην αναδοχή δεν υπάρχει η προετοιμασία του φακέλου για το δικαστήριο. Από το σύνολο των περιπτώσεων, οι ολοκληρωμένες αναδοχές είναι 29 μέχρι σήμερα.
Τέλος, στον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής, έχουμε 2 περιπτώσεις και στην παρούσα φάση αναμένουμε σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
-Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής και οικογένειας, στο επίπεδο της Επείγουσας Αναδοχής;
Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας εργάζονται με αφοσίωση για την υλοποίηση των στόχων τους. Στην επείγουσα αναδοχή, που οι διαδικασίες καλούνται να είναι εξαιρετικά άμεσες, λόγω της αναγκαιότητας της απομάκρυνσης των ανηλίκων από βίαια ή ανεπαρκή οικογενειακά περιβάλλοντα ως προς τη διαβίωση ανήλικων τέκνων σε αυτά, η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει 8 υποθέσεις, προσφέροντας στα παιδιά ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.
Να προσθέσω, επίσης, ότι στις περιπτώσεις αναδοχής που καθίσταται υποχρεωτική η επικοινωνία με τη βιολογική οικογένεια, η Υπηρεσία μας πλαισιώνει και εποπτεύει τις επικοινωνίες αυτές που γίνονται μέσω skype.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός των περιπτώσεων της υιοθεσίας, της αναδοχής και της επείγουσας αναδοχής, αποκαταστάθηκαν και παιδιά με αναπηρία.
Ως πολίτες θα πρέπει να δείχνουμε καθημερινά με τη στάση μας σεβασμό στα δικαιώματα των ανάπηρων συμπολιτών μας. Ως κοινωνία, οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε την αναπηρία. Και αναφέρομαι στη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας.
-Ποιες άλλες διαδικασίες εποπτεύει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας;
Η Υπηρεσία ασχολείται επίσης και με το ζήτημα της αναζήτησης ριζών, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων που έχουν υιοθετηθεί και μετά την ενηλικίωσή τους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τις ρίζες τους. Συνολικά, η Υπηρεσία μας έχει χειριστεί 7 περιπτώσεις.
Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στο σημαντικό έργο που παράγεται στο επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.
Η Δυτική Ελλάδα ήταν από τις πρώτες περιφέρειες στη χώρα μας, που έχουν πραγματοποιήσει συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υποψήφιους αναδόχους και θετούς γονείς και έχει φιλοξενήσει υποψήφιους γονείς και από άλλες περιοχές εκτός της περιφέρειας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία μας έχει υλοποιήσει ήδη 32 Εκπαιδευτικά Προγράμματα, εκπαιδεύοντας περίπου 600 άτομα από τις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και από άλλες Περιφέρειες της επικράτειας.
Επίσης, υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, διεπιστημονικές συνεργασίες με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσοκομείων, Δήμων, Κοινωνικών Δομών, Φορέων Παιδικής Προστασίας, συμβουλευτική κοινωνική υποστήριξη για τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής.
Ο περιφερειάρχης κι εγώ, έχοντας ως προτεραιότητά μας την ενίσχυση της παιδικής προστασίας, προχωρήσαμε στην έκδοση εντύπου – ενημερωτικού οδηγού, επιδιώκοντας να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής.
Οποιος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να το αναζητήσει στον διαδικτυακό σύνδεσμο της Ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: https://www.pde.gov.gr/gr/iothesia-anadohi
Στόχοι μας είναι να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υιοθεσία και την αναδοχή, να παράσχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη στους υποψήφιους γονείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και το βασικότερο απ’ όλα, να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό, ότι τα παιδιά τοποθετούνται σε κατάλληλες οικογένειες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον.
-Βασικός στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Σε τι βαθμό επιτυγχάνεται αυτός ο σκοπός;
Η αποϊδρυματοποίηση δεν είναι μια απλή έννοια. Δεν σημαίνει ότι απλά πρέπει να κλείσουμε όλα τα ιδρύματα. Αρχικά πρέπει να «μεταμορφώσουμε» τη κοινή γνώμη, την κουλτούρα μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κατανοούμε τα δικαιώματα των παιδιών και την ποιότητα στη φροντίδα.
Τα ιδρύματα δημιουργήθηκαν ως μια λύση προστασίας των ανηλίκων που δεν διαθέτουν ή δεν μπορούν να παραμείνουν εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.
Κανένα όμως ίδρυμα, ακόμα κι αυτό που λειτουργεί με τις καλύτερες συνθήκες δεν υποκαθιστά ένα σπίτι, μια ανθρώπινη αγκαλιά.
Στόχος όλων μας, είναι η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και η συνειδητοποίηση των ωφελειών, για την κοινωνία, της ανατροφής των παιδιών από ανάδοχες οικογένειες.
Κάθε παιδί εκτός ιδρύματος, είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας μας. Και συνεχίζουμε.
-Ποιο είναι το βασικό σας μέλημα και σκοπός σας με αυτό το έργο;
Βασικό μέλημα όλων μας, είναι να σχεδιαστούν και να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο τομέα της παιδικής προστασίας, ώστε σε λίγα χρόνια κανένα παιδί να μη βρίσκεται σε ίδρυμα.
Γι’ αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να στηρίξουμε τον θεσμό ως άνθρωποι με βλέμμα και ελπίδα για το μέλλον.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News