Μίλησαν οι «σκεπτικιστές»

Ο Γιώργος Πιπερόπουλος είναι Δρ. Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας-πρ. πρόεδρος Τμήματος Οργάνωσης- Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι κάλπες δέχτηκαν τις ψήφους των Ευρωπαίων πολιτών και «μίλησαν», στέλνοντας ευανάγνωστα μηνύματα στις ηγεσίες των χωρών-μελών της ΕΕ, που ξεκίνησε με το όραμα της «Ευρώπης των Λαών», αλλά στον δρόμο της μετουσίωσης του οράματος σε πράξη «περιέπλεξε τους γλουτούς» του το κατεστημένο των εχόντων απέναντι στις προσδοκίες των μη εχόντων!

Το όραμα είχε τρεις καθοριστικές έννοιες και συγκεκριμένα, Ενότητα-Αλληλεγγύη-Αρμονία.

Ενότητα; Εμείς οι Ελληνες και οι άλλοι 26 λαοί, πού την είδαμε και πού τη βιώσαμε;

Αλληλεγγύη; Πού την είδαμε, πού τη βιώσαμε;

Αρμονία; Πού την είδαμε, πού τη βιώσαμε;

Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι 27 λαοί της ΕΕ κουράστηκαν, απογοητεύθηκαν, θύμωσαν και προτίμησαν την αποχή, ως αποδοκιμασία και ταυτόχρονα ανέβασαν τα ποσοστά των εθνικό-λαϊκών κομμάτων.

Τρία, φρονώ, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, δημιουργώντας «σεισμικές δονήσεις», όπως έκτακτες εθνικές εκλογές στη Γαλλία:

Κόντρα στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Κόντρα στη συνεχιζόμενη πολιτική «οικονομικής λιτότητας»

Κόντρα στις ελίτ, που «ελέγχουν» την ΕΕ των 27 χωρών-μελών

Πλησιάζοντας με περισσότερη προσοχή τα εθνικά αποτελέσματα, οι αναλυτές, σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζουν τη σημασία των αποτελεσμάτων για τις κυβερνήσεις στη Γερμανία και στον ευρωπαϊκό Νότο.

Καταγράφονται ως αναμενόμενες οι «πρωτιές» του AFD στη Γερμανία, Λεπέν στη Γαλλία και Μελόνι στην Ιταλία και οι πιθανότητες η Δεξιά να είναι 2ο κόμμα στη νέα Ευρωβουλή.

Αυτό, που κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια φαινόταν ως μια αμυδρή (αλλά οπωσδήποτε όχι επιθυμητή) πιθανότητα της «διάσπασης» της ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα, φαντάζει τώρα ως μία πολύ πραγματική απειλή, που πρέπει να τη διαχειριστούν με σοβαρότητα οι ηγέτες των 27.

Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θα υπάρξουν 720 βουλευτές, 21 από την Ελλάδα, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, με την Κέντρο-αριστερά να χάνει δυνάμεις, ενώ το κόμμα του καγκελαρίου Σόλτς έρχεται 3ο και στην Ελλάδα η ΝΔ, κόντρα στις ανακοινωθείσες προσδοκίες της, να δέχεται «ισχυρό ράπισμα-κάλεσμα» επιστροφής στον φυσικό-ιστορικό της χώρο.

Στη νέα Ευρωβουλή θα συγκρουστούν οι μεγάλοι σχηματισμοί στις μακροοικονομικές και κοινωνικό-πολιτικές τους θέσεις σε θέματα, όπως η στήριξη της Ουκρανίας, η θέσπιση επιτέλους Κοινής Αμυντικής Πολιτικής και Ελέγχου Εισροής Μεταναστών, το τέλος σε πολιτικές λιτότητας και τον σεβασμό των εθνικών «Ταυτοτήτων» στο ψηφιδωτό, που λέγεται ΕΕ, το οποίο δεκαετίες μετά τη γέννησή του ακόμη δεν κατάφερε να μετουσιωθεί, στο υπόδειγμα των ΗΠΑ ως ΗΠΕ!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop