Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια, αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων
Στην οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τους μισθούς, την επιστολική ψήφο και την εκπαίδευση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει το Επιμελητήριο, με τίτλο ”Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges”.
«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. ‘Αρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο εκδήλωσης του επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges».
«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.
Αναφερόμενος στα ζητήματα μισθών και ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι δεν τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.
«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβετε καλύτερα τους εργαζόμενούς σας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα δώσει μεγάλη έμφαση στο αμέσως προσεχές διάστημα:
- Μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη διαρκή ανάγκη απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων (με π.
- Διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
- Μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών και ατόμων με αναπηρία.
- Δυνατότητα σε συγκεκριμένους τομείς να δουλέψουν στην Ελλάδα εργαζόμενοι από το εξωτερικό, μέσα από διακρατικές συμφωνίες και μέσα από στοχευμένες βίζες (π.χ. για εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας) σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι χρέος της της κυβέρνησης να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές πάντα μέσα από διαδικασία του διαλόγου και της διαβούλευσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και απόλυτη διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις. Προσέθεσε, δε, ότι «όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών, με στόχο να κρατήσουν τη χώρα μας σε μία τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προυπόθεση της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης την άσκηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρατήρησε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει πολιτική σταθερότητα, προβλέψιμο ορίζοντα, μειωμένο γιο πολιτικό ρίσκο, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη γεωγραφική της θέση σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο τουρισμός η ενέργεια αλλά και η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, αλλά και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».
Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα για να μην ψηφίσουν την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. «Τους διαβεβαιώ πως θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε όλοι θα πειστούν πως πρέπει να ψηφιστεί η επέκταση της επιστολικής ψήφου τουλάχιστον για τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος και στην ερώτηση για το ποιο είναι το όραμα του για το μέλλον της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να πάμε τη χώρα και αυτό απαιτεί μια οργάνωση, μια στοχοθεσία, διαχωρισμό ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους. Το σχέδιο αυτό καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες και θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την δεκαετία της κρίσης. Και θα μπορεί να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News