Μοιραία εντολή: Τα πρώτα στοιχεία για τη συντριβή του Boeing της Air India
Στη δημοσιότητα δόθηκε το προκαταρκτικό πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους. Η ενεργοποίηση διακοπτών που έκοψαν την παροχή καυσίμου στους κινητήρες φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα δραματικά δευτερόλεπτα της απογείωσης.

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την αεροπορική τραγωδία της Air India, με το προκαταρκτικό πόρισμα των αρχών της Ινδίας να ρίχνει φως στις κρίσιμες στιγμές πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους τύπου Boeing 787-8 Dreamliner, στις 12 Ιουνίου 2025.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ινδικής υπηρεσίας ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), οι διακόπτες που ελέγχουν την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα είχαν τεθεί στη θέση «διακοπή» λίγο πριν από την πρόσκρουση, προκαλώντας απότομη απώλεια ισχύος στους δύο κινητήρες. Το αεροσκάφος, που μετέφερε συνολικά 241 επιβάτες και πλήρωμα, συνετρίβη λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι εκτός από έναν επιβάτη, καθώς και 19 άνθρωποι στο έδαφος.
Το ατύχημα σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Αχμενταμπάντ, με το αεροσκάφος να πέφτει πάνω σε κτίρια σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών από το πιλοτήριο, ο ένας πιλότος ακούγεται να ρωτά τον άλλο γιατί σταμάτησε η παροχή καυσίμου. Ο δεύτερος απάντησε πως δεν το έκανε, χωρίς να είναι σαφές ποιος από τους δύο –κυβερνήτης ή συγκυβερνήτης– είπε τι.
Το Boeing είχε αναπτύξει ταχύτητα περίπου 180 κόμβων (περίπου 333 χλμ/ώρα) και μόλις είχε απογειωθεί, όταν οι διακόπτες των δύο κινητήρων γύρισαν με διαφορά ενός δευτερολέπτου στη θέση «cutoff», οδηγώντας σε άμεση πτώση ισχύος.
Λίγο πριν τη συντριβή, πιλότος ακούγεται να εκπέμπει σήμα κινδύνου «Mayday, Mayday, Mayday». Σχεδόν αμέσως μετά, το αεροσκάφος κατέπεσε. Οι κάμερες του αεροδρομίου κατέγραψαν τη λειτουργία της εφεδρικής Ram Air Turbine, η οποία ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση διακοπής ισχύος, επιβεβαιώνοντας την απώλεια ενέργειας.
Το πόρισμα τονίζει πως δεν υπήρχαν πτηνά στην πορεία του αεροσκάφους, ούτε εμφανή εξωτερικά εμπόδια. Το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος μόλις βγήκε από την περίμετρο του αεροδρομίου.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν αποδίδονται επισήμως ευθύνες, το εύρημα για τους διακόπτες έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τις διαδικασίες ασφαλείας, τη λειτουργία του πιλοτηρίου και τα πιθανά ανθρώπινα λάθη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News