Μονάδα Εγκεφαλικών και στην Πάτρα

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, μια εκ των οποίων θα λειτουργεί, στην Πάτρα.

Μονάδα

Στην Πάτρα θα εδρεύει μία από τις 17 Μονάδες Εγκεφαλικών που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό του υγειονομικού συστήματος που έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών πασχόντων.

Την ανάγκη δημιουργίας Μονάδων Εγκεφαλικών είχε αναδείξει με πολύ εύστοχο τρόπο η «ΑΣΤΑΣΙΑ», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2021, με έδρα την Πάτρα και με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η «ΑΣΤΑΣΙΑ» δημιουργήθηκε στη μνήμη της αγαπητής συμπολίτισσας Αναστασίας Αταμέγκου που κατέληξε από εγκεφαλικό. Τα παιδιά της ζώντας τις συνέπειες της έλλειψης μιας τέτοιας εξειδικευμένης μονάδας δημιούργησαν το Σωματείο, ώστε να αγωνιστούν για την κάλυψη αυτού του κενού και την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο πανευρωπαϊκώς. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ και αναμένεται σημαντική αύξηση, καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με την επισήμανση ότι «θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και ισάριθμα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης».

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία.

Οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει, σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν, την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αυτές οι μονάδες διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου «με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών. Πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας είναι η ίδρυση αυτών των μονάδων πανελλαδικά, μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου».