Να σωθούν ζωές πριν χαθούν: Η πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για υποχρεωτικό «Πιστοποιητικό Ελέγχου Ασφάλειας Κτιρίου»

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο περαστικού από πτώση σοβάδων στο κέντρο της Πάτρας, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας απευθύνει επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας τη θεσμοθέτηση ενός νέου υποχρεωτικού μηχανισμού ελέγχου για την ασφάλεια των κτιρίων της χώρας.

Να σωθούν ζωές πριν χαθούν: Η πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για υποχρεωτικό «Πιστοποιητικό Ελέγχου Ασφάλειας Κτιρίου»

Συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός «Πιστοποιητικού Ελέγχου Ασφάλειας Κτιρίου (ΠΕΑΚ)» κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, λίγες μόλις ημέρες μετά το θανατηφόρο περιστατικό από αποκόλληση σοβάδων στο κέντρο της Πάτρας. Με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Βαγγέλης Καραχάλιος, υπογραμμίζεται η ανάγκη μετάβασης από τη λογική της «τύχης» στη θεσμική πρόληψη.

Όπως σημειώνεται, περισσότερο από το 55% των κτιρίων στη χώρα έχουν ανεγερθεί πριν το 1980, με τα μη δομικά τους στοιχεία – όπως προσόψεις, επιχρίσματα, στηθαία, μάρμαρα και στηρίγματα – να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και ενδεχόμενης επικινδυνότητας. Το ΠΕΑΚ στοχεύει στη δημιουργία ενός υποχρεωτικού και περιοδικού ελέγχου αυτών των στοιχείων από διπλωματούχους μηχανικούς, με ρυθμίσεις ανάλογα με την ηλικία των κτιρίων.

Πάτρα: Ανασφάλεια πάνω από τα κεφάλια μας – Το 85% των κτιρίων κατασκευάστηκαν πριν το 1985

Η πρόταση περιλαμβάνει και σύστημα οικονομικών κινήτρων για την επισκευή και συντήρηση προβληματικών όψεων, ενώ προβλέπει τη δημιουργία εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης, συνδεδεμένης με πολεοδομίες και φορολογικά στοιχεία. Παράλληλα, προτείνεται η σύνδεση του πιστοποιητικού με το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΚΙΖΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» – ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τον προσεισμικό έλεγχο και την ενίσχυση παλαιών κτιρίων.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ζητά την άμεση ενεργοποίηση πολιτικής βούλησης και την έναρξη διαλόγου με το ΥΠΕΝ, προκειμένου η απώλεια ζωής στην Πάτρα να αποτελέσει αφορμή για μια θεσμική τομή στην ασφάλεια των αστικών χώρων. Όπως καταλήγει η επιστολή, «η πρόληψη είναι η μόνη πολιτική που μετριέται όχι με στατιστικές απωλειών, αλλά με ζωές που σώθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν».