Νέο μήνυμα Δένδια στην Αγκυρα: Αναγκαίος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου
«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι.
«Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή επίσκεψή μου στην ‘Αγκυρα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Επί τη βάσει αυτού σχηματίζουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας που είναι ευέλικτα και ανοιχτά με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες».
Συνεργασία Ελλάδας – Λιβάνου σε διμερές επίπεδο
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, με τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ-Λιβάνου, καθώς και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στην ατζέντα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, με τον κ. Γουάχμπι είχαν μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ενώ τόνισε πως, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντηση θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για την ανόρθωση της χώρας και συμπλήρωσε: «Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε».
Σημείωσε μάλιστα πως οι ελληνικές εταιρίες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ.
«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και τον Λίβανο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη όλες οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών.
ΥΠΕΞ Λιβάνου: Προσβλέπουμε στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου-Λιβάνου
Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, ευχαρίστησε «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη που δείχνουν προς τον Λίβανο, μετά από αυτή την ολέθρια έκρηξη που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου του 2020».
Επεσήμανε πως ο Λίβανος προσβλέπει στην τριμερή διάσκεψη Κορυφής προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα έργα και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου και η σύσφιξη των σχέσεων των χωρών.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του τόσο με τον κ. Δένδια, όσο και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη συζητήθηκαν όλα τα κοινά ζητήματα σε διμερές και τριμερές επίπεδο, όσον αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης την αποτροπή και τον έλεγχο της ροής των προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι προκλήσεις που από κοινού αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλες και μπορούν να αφορούν το ίδιο το πεπρωμένο του Λιβάνου, επομένως η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ριζική και όχι μια αντιμετώπιση που βασίζεται σε κάποιο είδος παυσίπονου», υπογράμμισε.
«Ο Λίβανος ευελπιστεί στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο εφαρμόζουμε πλήρως», τόνισε.
Όπως υπενθύμισε, ο Λίβανος φιλοξενεί πλέον του 1,5 εκατομμυρίου Συρίων προσφύγων και επιπροσθέτως 500,000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το 1948.
«Αυτό το βάρος που επωμίζεται ο Λίβανος δεν υπάρχει περίπτωση να συγκριθεί με κανενός άλλου κράτους στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Απαιτεί μια προσέγγιση από όλη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο από το Λίβανο σε μεμονωμένο επίπεδο», σημείωσε. «Οι πλέον εγγύτερες χώρες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα και οφείλουμε να τις ευχαριστήσουμε για την κατανόηση και την ανταπόκριση».
Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά την έκρηξη και την οικονομική κρίση από την οποία υποφέρει και σημείωσε πως «η Ελλάδα είχε περάσει μια παρόμοια οικονομική κρίση αλλά εξήλθε και βεβαίως θέλουμε να επωφεληθούμε από την ελληνική εμπειρία».
Τέλος, ο κ. Γουάχμπι συνεχάρη «την Ελλάδα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά του Οθωμανικού ζυγού».
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News