Νερό-Δυτική Αχαΐα: Κοινότητες «διψούν» κι άλλες… το γλεντούν!

Ο Παν. Κουνάβης, της ΔΕΥΑΔ, περιγράφει την κατάσταση και εξηγεί γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος!

Νερό

Στην πρώτη γραμμή κινδύνου, για λειψυνδρία, η Κοινότητα Λαρίσου. Kι από κοντά η Μόβρη! Η δημοτική αρχή Δυτικής Αχαΐας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτης Κουνάβης έσπευσαν να χτυπήσουν, δυνατά μάλιστα, το καμπανάκι για να το ακούσουν σ’ όλο τον κάμπο, απ’ άκρη σ’ άκρη!

Το πρόβλημα λειψυδρίας απειλεί ολόκληρες περιοχής της Δυτικής Αχαϊας, που μέσα στο καλοκαίρι κινδυνεύουν να στεγνώσουν!

«Δεν κινδυνολογώ, δεν υπερβάλλω: αρκετές Κοινότητες στο Λάρισσο έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα. Το Μετόχι, το Μιχόι, τα Σπάτα. Σε λίγο, αν δεν προσέξουμε, θα ξεμείνουμε από νερό. Κι από κοντά έρχεται και η Μόβρη. Προς τα κει κατευθύνεται ολοταχώς το πρόβλημα. Κάνω έκκληση σ’ όλους τους συμπολίτες μας και γι’ αυτό βγάλαμε και την ανακοίνωση, για να προειδοποιήσουμε πως η υπερκατανάλωση και η αλόγιστη χρήση νερού έχουν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση σε ορισμένες κοινότητες. Πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούμε για οικιακή χρήση αποκλειστικά και όχι σε ποτίσματα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης».
Στο ερώτημα της «Π» κατά πόσο το Φράγμα μπορεί να δώσει λύση-λύτρωση, ο κ. Κουνάβης είπε: «Το Φράγμα καλύπτει Ωλενία και Δύμη, δεν καλύπτει Μόβρη και Λαρισσό».

Εκτός από την υπερκατανάλωση, στο προσκήνιο και οι νεροκλοπές. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ εξηγεί: «Εχουμε ανοίξει γραμμή καταγγελιών, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, και καταγράφουμε καταγγελίες. Τις ελέγχουμε, αρχικά κάνουμε συστάσεις, αλλά όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση, θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα, και άμεσα. Δυστυχώς, κάποιοι κλέβουν νερό… Και ακόμα: δεν είναι δυνατόν πριν δύο μήνες να τροφοδοτούσαμε για παράδειγμα μια Κοινότητα με συγκεκριμένη ποσότητα νερού και τώρα να μην φτάνει το νερό. Κάπου πηγαίνει…».

Τι προτείνει ο κ. Κουνάβης, για να σωθεί η παρτίδα: «Να έρθει νερό από το Φράγμα του Πηνειού για άρδευση και ύδρευση και το Φράγμα του Πείρου-Παραπείρου να περάσει στη β’ φάση και να φτάσει μέχρι και τη Μόβρη. Αλλά και οι καταναλωτές να κατανοήσουν έμπρακτα το πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη χρήση νερού θα μας οδηγήσει σε σοβαρό πρόβλημα. Το λέω ωμά: αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε νερό. Οπως σας το λέω…».