Νίκος Μπογονικολός: Μια σοβαρή υπόθεση με πολλά παρακλάδια – Τι λένε οι Αμερικανοί

Τα emails που «έκαψαν» τον πατρινό επιχειρηματία στο FBI και η μεταφορά του λέιζερ στη Μόσχα.

Νίκος

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί καλύπτει την υπόθεση του πατρινού επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Παρίσι από τις 9 Μαΐου, όπου είχε ταξιδέψει για να παραβρεθεί σε διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 18 Μαΐου οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την σύλληψη του επιχειρηματία, με τις κατηγορίες της συνομωσίας και του λαθρεμπορίου, βοηθώντας την Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογικά μυστικά, που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Νίκος

Ο Νίκος Μπογονικολός στη Μόσχα, στον ναό του Αγίου Βασιλείου

Πηγές στις ΗΠΑ με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία η «Πελοπόννησος» αξιολογούν την υπόθεση της σύλληψης του πατρινού επιχειρηματία, εξόχως σοβαρή με άρωμα κατασκοπίας και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «αν εκδοθεί εδώ και δεν γίνει κάποια άλλη ανατροπή, π.χ. να «δώσει» άλλους, τότε δεν πρόκειται να ξαναδεί το φως του ηλίου για δεκαετίες».

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν να συλληφθεί ο Μπογονικολός στην Γαλλία και όχι στην Ελλάδα. Το FBI γνωστοποίησε ότι έχει στην κατοχή του e-mail, τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα από το 2017 αλλά και τις επικοινωνίες που είχε σε ταξίδια στη Ρωσία που τον εμπλέκουν με ένα δίκτυο επιχειρήσεων «βιτρίνα» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που είχαν σκοπό τη διείσδυση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατά την παρουσίαση των στοιχείων, τόνισαν ότι η σύλληψη του Μπογονικολού είναι σοβαρή υπόθεση με πολλά παρακλάδια καθώς για τις ΗΠΑ αποτελεί προτεραιότητα να εντοπίζουν και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη άτομα που μεταφέρουν λαθραία δυτική τεχνολογία σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως χαρακτηρίζουν και τη Ρωσία.
Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης αναμένει ο Ελληνας επιχειρηματίας, όταν εκδοθεί στις ΗΠΑ, να συνεργαστεί με τις Αρχές, καθώς η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ευεργετικές διατάξεις και δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης κατηγορουμένων εάν αποφασίσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αποκαλύψεων, δίνοντας διευθύνσεις και ονόματα όσων συνεργάστηκαν μαζί τους.

Στο κατηγορητήριο, ο πράκτορας του FBI που καταθέτει, αναφέρει ότι σε ανταλλαγή email στις 27 Οκτωβρίου 2017 ή περίπου, ο διευθυντής προώθησης της Sertal (ρωσική εταιρεία) μοιράστηκε με ανώτερα μέλη των Serniya και Sertal, μια αξιολόγηση καταλληλότητας του Μπογονικολού, ως πράκτορα προμηθειών του «Δικτύου Serniya» (σ.σ. όμιλος ρωσικών επιχειρήσεων που φέρεται να συντονίζεται από την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφορικών FSB με σκοπό την υποκλοπή δυτικής τεχνολογίας), όπου σημείωνε πως ο Μπογονικολός «είναι υποστηρικτής της Ορθοδοξίας, ως βάση φιλίας με τη Ρωσία». Η αξιολόγηση σημείωσε ότι ο Μπογονικολός ήταν «έτοιμος να συνεργαστεί με τη Ρωσία» και ότι θα διευθετηθεί μια προσωπική συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Πράγματι, σε μια ανταλλαγή email μεταξύ μιας θυγατρικής της Serniya και του Μπογονικολού στις 27 Δεκεμβρίου 2017, του προσφέρθηκε μεταφορά από το αεροδρόμιο της Μόσχας όταν έφτασε την επόμενη μέρα. Ο Μπογονικολός ρωτήθηκε επίσης εάν θα μπορούσε να επισκεφτεί «τα εργαστήριά μας την ίδια μέρα το απόγευμα… στις 18:00 έχουμε μια συνάντηση με τον αγοραστή…Το λέιζερ φαίνεται ότι έφτασε [sic] στη Μόσχα σήμερα!».

Σε επόμενο μήνυμα, στον Μπογονικολό ειπώθηκε «καθώς η ημερήσια διάταξη θα είναι πολύ ευαίσθητη, θα σας ζητούσαμε να έρθετε μόνος σας σε αυτή τη συνάντηση». Σε μια φωτογραφία της επόμενης ημέρας, 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Μπογονικολός φαίνεται με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας στο βάθος.

Κατά την εκτίμηση του πράκτορα του FBI που καταθέτει, ο Μπογονικολός προσφέρθηκε να ματαιώσει τις προσπάθειες συμμόρφωσης της προμηθεύτριας εταιρείας από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, και να κρύψει το γεγονός ότι αγόραζε τα είδη για το ρωσικό Δίκτυο Serniya.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΜΟΣΧΑ

Από την κατάθεση του Αμερικανού πράκτορα του FBI Νίκολας Μίλαν, προκύπτει ότι το 2018 και το 2020 περίπου, ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε παράνομα 10 στρατιωτικές κεραίες για το ρωσικό Δίκτυο Serniya, με αποτέλεσμα την παράνομη εξαγωγή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νίκος

Ολη η σημειολογία μπροστά στο κάρδο με Πούτιν – Μεντβέντεφ

Οι κεραίες κατασκευάστηκαν από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και ενώ ήταν σχεδιασμένες για συνθήκες πεδίου μάχης, για τοποθέτηση σε τεθωρακισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ και υπόκειται σε απαιτήσεις ελέγχου και απαγόρευση εξαγωγής στην Ρωσία, σε αλληλογραφία με την εταιρεία κατασκευής, ο Μπογονικολός και άλλοι υπάλληλοι της Aratos υποστήριξαν ψευδώς ότι οι κεραίες θα χρησιμοποιούνταν από την Aratos στην Ολλανδία και δεν θα αποστέλλονταν σε τρίτο μέρος, αλλά, θα χρησιμοποιούνταν για «πλοία αναψυχής και τουρισμού».

Μια ανταλλαγή email στις 21 Μαΐου 2020 μεταξύ λειτουργών του ρωσικού Δικτύου Serniya επιβεβαίωσε ότι οι κεραίες είχαν παραδοθεί στο «Κέντρο» στη Ρωσία.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του πράκτορα του FBI αναφέρονται τα εξής: «Τα αρχεία που ελήφθησαν από εντάλματα έρευνας λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Aratos -συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού του Μπογονικολού- αποκάλυψαν διάφορα επαγγελματικά αρχεία που τεκμηριώνουν τις παράνομες δραστηριότητες του Aratos με το Δίκτυο Serniya».

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ευεργετικές διατάξεις και δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης κατηγορουμένων, μέσω συμφωνίας, εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν. Το ζητούμενο είναι πόσα μπορεί να γνωρίζει ο Μπογιονικολός που να ενδιαφέρουν, ή να μη γνωρίζουν ήδη οι αμερικανικές αρχές

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Γιος στρατιωτικού, ο Νίκος Μπογονικολός, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αποφοιτώντας από το 2ο Λύκειο του Κιλκίς βρέθηκε το 1981 στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2002 θα αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Κυβερνητικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο στην Ουκρανία, ενώ από το ίδιο Πανεπιστήμιο τρία χρόνια αργότερα θα αποκτούσε και μία διδακτορική διατριβή.

Το 2004 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στο National Academy of Management στην Ουκρανία. Ο Νίκος Μπογονικολός ασχολήθηκε και με τα κοινά. Το 2014 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» στην Αχαΐα, ενώ στο πρώτο μνημόνιο παρουσίασε πρώτος στην Ελλάδα ως λύση το εναλλακτικό νόμισμά του, τον «Οβολό», που όμως δεν είχε καμία τύχη.

Πέρα από τις άλλες ενασχολήσεις του (αθλητικός παράγοντας, κρυπτονομίσματα, κ.ά.) η είσοδός του στις επιχειρήσεις έγινε γύρω στο 1988, όταν με συγγενή του άνοιξαν στην Πάτρα ένα κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η συνεργασία δεν κράτησε πολύ και στις αρχές του 2000 ξεκίνησε την Aratos, μια εταιρεία λογισμικού, ενώ στο πέρασμα του χρόνου βρέθηκε να συνεργάζεται με εταιρείες του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (και όχι μόνο), κάθε μεγέθους, προτείνοντας τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, στα οποία θα παρουσίαζαν συνεργατικά κάποια πρόταση, επιδιώκοντας την εξασφάλιση κάποιας χρηματοδότησης.

Νίκος

Υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο»

Το πώς κατέληξε να κατηγορείται από τις ΗΠΑ για διεθνή συνωμοσία, ως «στρατολογημένος» από τη Ρωσία ακούγεται τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για πολλούς στην Πάτρα, η είδηση της σύλληψης του Μπογονικολού δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Εκπληξη μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί ο μη έλεγχος και η ανοχή των ελληνικών Αρχών στην πολυσχιδή δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, χωρίς όμως να έχει να επιδείξει κάποιο συγκεκριμένο έργο, πέρα από τον… εαυτό του.

Εκπληξη είναι η άνεση με την οποία του άνοιγαν οι πόρτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι όσα ακούμε αυτές τις ημέρες ως αποκαλύψεις, αποτελούν επιδερμικό σχολιασμό μιας επίπλαστης εικόνας που δημιούργησαν κάποιοι…

Θεωρούν ότι η έρευνα πρέπει να πάει σε μεγαλύτερο βάθος, ενώ σχολιάζουν ότι ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν να μην ζητήσουν τη σύλληψη του Μπογιονικολού από τις ελληνικές αρχές, αλλά από αυτές της Γαλλίας.

Επίσης, ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός είναι η σιωπή επίσημων πηγών του κράτους και της κυβέρνησης, ακόμα και σήμερα, παρότι η σύλληψη Μπογονικολού έγινε στις 9 Μαΐου και αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη. {arx_din}