Νοσοκομεία Πατρών: Φιλοξενία δεκάδων απροστάτευτων παιδιών – «Παρκάρονται» στις κλινικές!
Σε τακτά χρονικά διαστήματα θάλαμοι τόσο της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όσο και του Καραμανδανείου μετατρέπονται σε χώροι φύλαξης παιδιών που για διαφόρους λόγους οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών παραμένει το 7χρονο αγοράκι που βρέθηκε να κοιμάται στις 5.30 τα ξημερώματα στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Πατρών μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή για την φιλοξενία του.
Δεν είναι όμως το μοναδικό παιδί που φιλοξενείται σε θάλαμο νοσοκομείου μετά από εισαγγελική εντολή ελλείψει κατάλληλης δομής για την ένταξή του. Οπως έχει αναδείξει η «Π» και στο παρελθόν σε τακτά χρονικά διαστήματα θάλαμοι τόσο της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όσο και του Καραμανδανείου μετατρέπονται σε χώροι φύλαξης παιδιών που για διαφόρους λόγους οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Την περασμένη εβδομάδα φιλοξενούνταν στο Καραμανδάνειο 8 παιδάκια ενώ είχε μεταφερθεί και η μητέρα που είχε υποστεί κακοποίηση από τον σύζυγό της με τα έξι παιδιά της.
«Εχουν φιλοξενήσει περίπου 100 παιδιά σε κλίνες μας» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Γαβριήλ Δημητρίου.
«Καλούμαστε πολύ τακτικά να φιλοξενούμε παιδιά. Οι εισαγγελείς γράφουν πολύ εύκολα την εντολή αλλά αυτό δεν είναι εύκολο για εμάς τα νοσοκομεία που ο ρόλος μας είναι άλλος. Εμείς σαφώς και ελέγχουμε την υγειονομική τους κατάσταση αλλά οι εξετάσεις δεν παίρνουν πάνω από δύο ημέρες. Τι γίνεται όμως μετά; Τα ‘’παρκάρουν’’ εδώ και τα αφήνουν ακόμα και για μήνες. Η Παιδιατρική Κλινική είναι ανοικτή δομή ποιος θα τα προσέχει. Είχαμε δύο αδελφάκια τα οποία κάποια στιγμή που έφυγε από κοντά τους η εθελόντρια εξαφανίστηκαν και μετά τα έψαχνε η αστυνομία. Δεν είναι λύση αυτή γι’ αυτά τα παιδιά που θέλουν φροντίδα, αγάπη ενδιαφέρον και μία ολιστική αντιμετώπιση».
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μονάδα με τα πρόωρα. «Υπήρχαν παιδιά που είχαν μείνει τέσσερις μήνες. Το τελευταίο που είχαμε ήταν για τρεις εβδομάδες. Ο ρόλος του νοσοκομείου επαναλαμβάνω και πάλι είναι άλλος. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται κατανοητό κι έτσι είμαστε αντιμέτωποι με ένα μόνιμο πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Δημητρίου.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στην Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου. «Mέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαμε 8 παιδιά με εισαγγελικές εντολές. Ακολούθως μας έφεραν τη μητέρα με τα έξι παιδιά η οποία δεν έμεινε για πολύ. Εχουμε φτάσει όμως να έχουμε και 14 παιδιά με εισαγγελικές εντολές» μας είπε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, Μαρία Ηλιοπούλου.
Στο ερώτημά μας ποιος προσέχει τα παιδιά αυτά μας απάντησε: «Βάζει το νοσοκομείο αποκλειστικές ή με εθελοντές κυρίως του ΕΕΣ. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο διότι υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις παιδιών. Η 16χρονη που είχαμε εδώ και το έσκασε από τη σκαλωσιά ήταν η δεύτερη φορά που τη φιλοξενούσαμε. Το κοριτσάκι αυτό έχει 8 δικαστικές εκκρεμότητες μόνο το 2022 για διάφορες παραβατικές πράξεις. Δεν είναι δυνατόν να φυλάσσεται σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία δεν είναι χώρος φύλαξης. Εχουμε ασθενείς που πρέπει να φροντίσουμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News