Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»: Δεν υπάρχει «φωνάζω γιατρό να ‘ρθει» σε μη εφημερία
Αντιδράσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ως προς ΤΕΠ τις ημέρες μη εφημερίας… παρά τον θάνατο του 49χρονου πατρινού.
«Το “φωνάζω γιατρό να έρθει’’ δεν υπάρχει σε κανένα πρωτόκολλο. Ενα νοσοκομειακό τμήμα είναι σε θέση να υποδεχτεί ασθενή, μόνο όταν υπάρχει γιατρός».
Είναι η αντίδραση του νοσηλευτή και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα», Μιχάλη Στελλάτου στις χθεσινές δηλώσεις στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καρβέλης απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει γιατρός στο ΤΕΠ του νοσοκομείου τις ημέρες μη εφημερίας ανέφερε: «Τα θέματα αυτά είναι λυμένα από τη δεκαετία του ’80. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο κανονισμός που καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια τι πρέπει να γίνεται. Αλλωστε αυτόν εφάρμοσε η ίδια νοσηλεύτρια σε άλλον ασθενή, που είχε προηγηθεί του 49χρονου. Αυτό εφαρμόζεται στο ΠΓΝΠ και σε άλλα νοσοκομεία».
Από την πλευρά του κ. Στελλάτος σχολιάζει στην «Π»: «Μας προβληματίζει αυτή η θέση. Ο τραγικός θάνατος του 49χρονου ανέδειξε ως αιτία τη μη ύπαρξη γιατρού στο ΤΕΠ. Χωρίς γιατρό ένα Τμήμα πώς είναι προσβάσιμο;» και προσθέτει:
«Με τα συμπτώματα που περιέγραψε ο 49χρονς η νοσηλεύτρια θα έπρεπε να καλέσει ορθοπαιδικό και όχι καρδιολόγο. Πώς λοιπόν απαιτούμε από τον νοσηλευτή να κάνει διάγνωση; Πώς γίνεται σε ένα ΤΕΠ, το πρώτο Τμήμα που θα πάει ο ασθενής, να μην είναι στελεχωμένο με γιατρό; Τονίζω και πάλι θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι να υπάρχει ο γιατρός και μαζί με τη νοσηλεύτρια να φροντίσουν τον ασθενή. Το “φωνάζω τον γιατρό” δεν αναγράφεται πουθενά».
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΕ
Ηδη μοιράστηκαν οι κλήσεις για καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί. Τα άτομα που έχουν κληθεί είναι πάρα πολλά και σχεδόν απ’ όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.
Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος, η οποία εκπροσωπείται στην περιοχή μας από τον πρόεδρο τους 3ου Περιφερειακού Τμήματος της Ενωσης, Γιώργος Αρβανίτη.
«Με απόλυτο σεβασμό στο πένθος της οικογένειας του εκλιπόντος, σφυγμομετρώντας την κοινή γνώμη που ζητά την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης, από τη δική μας σκοπιά και θέλοντας να θέσουμε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση και όχι εν θερμώ, πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτή η αναζήτηση ευθυνών, όσο ορθή και δικαιολογημένη και αν είναι, δε μπορεί να στηρίζεται σε ακραίους συναισθηματισμούς. Οπως και στην ημιμάθεια σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και τις τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης και αυθαιρεσίας αναφορικά με τα καθήκοντα των επαγγελματιών υγείας -με τον παράγοντα τύχη να αποτελεί συχνά τον καταλύτη για τη ζωή ή το θάνατο των ασθενών- ούτε να φτάνει ως το σημείο ύπαρξης εξιλαστήριων θυμάτων, χωρίς καμία περαιτέρω διερεύνηση της παθογένειας και των τρομακτικών ελλείψεων του ίδιου του συστήματος υγείας».
ΑΔΙΚΗ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Οπως εξηγεί το ΔΣ της Ενωσης «η εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου επομένως καταδίκη και τα αναθέματα είναι εξαιρετικά άδικα για το μαχόμενο νοσηλευτικό προσωπικό, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί το στυλοβάτη του ΕΣΥ και παλεύει καθημερινά με όλες του τις δυνάμεις για τη φροντίδα του πάσχοντος ασθενούς και καλείται διαρκώς να αναλάβει αλλότριες ευθύνες.
Το αδιανόητο συμβάν θανάτου ενός συμπολίτη μας που προσήλθε σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το έτος 2022 και κατέληξε, έριξε κάθε πέπλο συγκάλυψης ή παρανόησης των ελλείψεων και της ολοσχερούς ανεπάρκειας του συστήματος. Για άλλη μια φορά, στο όνομα της έλλειψης πόρων, είχαμε τη μη στελέχωση του ΤΕΠ με εφημερεύοντα ιατρό σε ημέρα μη εφημερίας, την παντελή έλλειψη πρωτοκόλλου παραλαβής ασθενούς σε ημέρα μη εφημερίας και την μετακύλιση της ευθύνης για ακόμη μία φορά στους Νοσηλευτές, κάτι που αποτελεί τον κανόνα για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο ΕΣΥ».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ
Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος τονίζει, ότι το μοιραίο λάθος της νοσηλεύτριας είναι απόροια της κατάστασης που επικρατεί στα τμήματα αυτά και η οποία είναι γνωστή στους πάντες.
«Το ότι η νοσηλεύτρια ευσυνείδητα υποδεχόταν τους ασθενείς στο ΤΕΠ σε ημέρα μη εφημερίας, διότι ήταν η μόνη υπάλληλος του Νοσοκομείου στη θέση εκείνη, χωρίς να παρίσταται ιατρός, είχε τη μοιραία συνέπεια της ιατρικής εκτίμησης του περιστατικού, εκτίμησης εσφαλμένης με ολέθριες συνέπειες, εξαναγκασθείσα από τις γνωστές στους διοικούντες την υγεία συνθήκες».
Και προσθέτει: «Καίτοι δεν είναι ώρα ενημέρωσης σχετικά με τη διαρκή παραβίαση της Νομοθεσίας για την άσκηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού επαγγέλματος, τον εξαναγκασμό των νοσηλευτών να γίνουν στην πράξη γιατροί, των ολοσχερώς κλειστών νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ημέρες μη εφημερίας, της κακής εφαρμογής της νομοθεσίας για την στελέχωση των ΤΕΠ, αλλά ώρα ανάληψης ευθυνών, ως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας, κάνουμε έκκληση για ακόμη μία φορά στην Πολιτεία και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα σφαιρικά και όχι μεμονωμένα και να δώσει άμεσα ριζικές λύσεις στην παθογένεια των νοσοκομείων-φάντασμα, των νοσοκομείων με ωράριο, των άδειων από ιατρούς κλινικών και των «εφημεριών εκ της οικίας» και όλων των νοσηρών φαινομένων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συνανθρώπους μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News