Νύχτα ταραχών στη Λιβύη – Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές για τις διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα

Χθες, διαδηλωτές έκλεισαν βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης λιμάνι Μιζουράτα, αφού την Παρασκευή λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την έδρα του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο.

Λιβύη

Παγιδευμένες σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, οι αντίπαλες πολιτικές κυβερνήσεις στη Λιβύη δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τους πολίτες, με διαδηλώσεις να ξεσπούν σε όλη τη χώρα λόγω των διακοπών ρεύματος εν μέσω καύσωνα.

Χθες, Σάββατο, διαδηλωτές έκλεισαν βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης λιμάνι Μιζουράτα, αφού την Παρασκευή λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την έδρα του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο.

Μόλις έπεσε η νύχτα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλές γέφυρες της Τρίπολης, κλείνοντας δρόμους και καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων, όπως μετέδωσε ο τοπικός Τύπος.

Την Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα, από τη Βεγγάζη ως την Τρίπολη περνώντας από τις ανατολικές πόλεις Τομπρούκ και αλ Μπάιντα ως και την Σέμπχα, στην έρημο της νότιας Λιβύης.

“Θέλουμε να δούμε φως”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στις διακοπές ρεύματος που διαρκούν 12 ώρες την ημέρα και φτάνουν ως τις 18 ώρες, τις ημέρες του καύσωνα.

“Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι περισσότερες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για διπλωματία και μεσολάβηση στη Λιβύη επικεντρώνονταν στις εκλογές, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν προτού περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια με δεδομένη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη την Πέμπτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”, εξήγησε ο αναλυτής Τζαλέ Χαρσάουι που ειδικεύεται στη Λιβύη.

Όμως η οικονομία “θα έπρεπε να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για όλους”, εκτίμησε.

“Σε αυτό το μέτωπο το 2022 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους Λίβυους για πολλούς λόγους: η Λιβύη εισάγει σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τις τιμές καταναλωτή, όπως και σε πολλές χώρες της περιοχής”.

Ο νευραλγικός τομέας της ενέργειας, ο οποίος στην εποχή της διακυβέρνησης Καντάφι επέτρεπε να χρηματοδοτείται το κράτος πρόνοιας, είναι από τα μέσα Απριλίου παράπλευρο θύμα των πολιτικών διαφωνιών, με πολλές πετρελαιοπηγές να έχουν αποκλειστεί λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων.

“Απαράδεκτο”
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε την Πέμπτη απώλειες μεγαλύτερες των 3,5 δισεκ. δολαρίων λόγω της αναγκαστική αναστολής της λειτουργίας μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τα μέσα Απριλίου και κήρυξε κατάσταση “ανωτέρας βίας” σε κάποιες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τη NOC, η παραγωγή “μειώθηκε ραγδαία” και οι εξαγωγές σχεδόν κατά το ήμισυ. Σε αυτό προστίθενται απώλειες 220 εκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά, απαραίτητου για τον ανεφοδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει γνωρίσει καμιά δεκαριά κυβερνήσεις, πολλούς πολέμους μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων και δεν κατάφερε ποτέ να οργανώσει προεδρικές εκλογές.

Εκτός από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση οι Λίβυοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστού και βενζίνης, οι υποδομές έχουν καταστραφεί και οι υπηρεσίες παραπαίουν.

Στην ανατολική όπως και τη δυτική Λιβύη πολιτοφυλακές “επιδίδονται σε λαθρεμπόριο το οποίο προκαλεί σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στους απλούς πολίτες. Τέλος υπάρχει κλεπτοκρατία, συστηματική διαφθορά τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά, την οποία θυμίζουν στους πολίτες τα πολυτελή αυτοκίνητα και οι βίλες”, υπογραμμίζει ο Χαρσάουι.

Για τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Λιβύη, τον Χοσέ Σαμπαντέλ, οι διαδηλώσεις “επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή μέσω εκλογών και η φωνή τους πρέπει να εισακουστεί”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ