Ο «ασθενής» βγήκε από την Εντατική: Λειτουργική αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Εγινε λειτουργική αναβάθμιση του νοσοκομείου, το οποίο αποκτά πλέον κεντρικό κλιματισμό και μέτρηση ποιότητας του αέρα
Δεκαετίες ποιοτικής ζωής κέρδισε το κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με την ισχυρή δόση θεραπείας που έλαβε μέσω του σωτήριου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
Πρόκειται για ένα έργο που συζήτησαν και αποφάσισαν σχεδόν όλοι οι διοικητές του νοσοκομείου σε βάθος τριακονταετίας, αλλά το βήμα προς την υλοποίηση έγινε το 2021.
Υπενθυμίζουμε δε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε απενταχθεί τον Νοέμβριο του 2020, αλλά μετά από συντονισμένες ενέργειες του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Μπάκου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των Κτιριακών Υποδομών εξασφαλίστηκε η επανένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και η χρηματοδότησή του με το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ.
«Πράγματι δόθηκε μάχη για τη διάσωση του έργου. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν ήμασταν μόνοι μας. Μας στήριξαν πολλοί. Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Θανάση Γιάνναρη, διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών και τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην επανένταξή του και σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα νέο νοσοκομείο» μας είπε ο κ. Μπάκος με τον οποίο περπατήσαμε το πρωί της περασμένης Παρασκευής σε όλους τους ανακαινισμένους χώρους του νοσοκομείου.
«Πλέον εργαζόμαστε υπό ανθρώπινες συνθήκες και δεν ανησυχούμε για τους ασθενείς μας» μας είπε η προϊσταμένη της Ουρολογικής Κλινικής Παναγιώτα Γεωργίου, δείχνοντάς μας ακόμα και τις τουαλέτες των θαλάμων.
Την ίδια έκφραση ικανοποίησης καταγράψαμε και από τις προϊσταμένες της Χειρουργικής Δήμητρα Μπάμπαλη, της Νεφρολογικής Βασιλική Σιδηρά και της Α’ Παιδιατρικής Βασιλική Κουβαρά. Σε όλες τις Κλινικές, απ’ όπου περάσαμε, επικρατούσε τάξη, καθαριότητα, ησυχία και έλεγχος των εισερχομένων.
«Αψογες συνθήκες. Καμία σχέση με το νοσοκομείο όπου είχα νοσηλευτεί πριν από μία δεκαετία» μας φώναξε ένας από τους νοσηλευόμενους της Χειρουργικής Κλινικής. Για να είμαστε όμως και ακριβείς, στην καλή εικόνα της ησυχίας και της τάξης των κλινικών βοήθησε και το γεγονός ότι η επίσκεψή μας συνέπεσε με την εβδομάδα του Πάσχα, οπότε και οι εισαγωγές ήταν περιορισμένες.
Με χαρά μικρού παιδιού, που κρατούσε στα χέρια του το πολυτιμότερο δώρο, μας ανοιγόκλεινε τα σύγχρονα κουφώματα ο διοικητής του νοσοκομείου. «Δείτε εδώ» μας έλεγε σε κάθε μας βήμα, υποδεικνύοντας τις εμφανείς αλλαγές σε κάθε τετραγωνικό του νοσοκομείου.
«Η λογική σε αυτή την εργολαβία δεν είναι μόνο η ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά η λειτουργική. Φτιάξαμε πράγματα που δεν υπήρχαν. Οπως ο κεντρικός κλιματισμός σε όλο το κτίριο, κι έτσι θα έχουμε και μέτρηση ποιότητας του αέρα που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Νέοι φωτισμοί, ζεστό νερό χρήσης από ηλιακά σώματα σε όλους τους χώρους. Επισκευάσαμε τις φθορές του κτιρίου. Και το τονίζω αυτό διότι δεν καλύψαμε τις φθορές, αλλά τις επισκευάσαμε» μας είπε ο κ. Μπάκος, εξηγώντας:
«Τα σίδερα δηλαδή που είχαν αποκαλυφθεί δεν τα σκεπάσαμε απλώς, αλλά τα επισκευάσαμε γι’ αυτό και υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου της θερμοπρόσοψης. Εγινε δηλαδή ένα έργο εις βάθος που εξασφαλίζει δεκαετίες ζωής στο κτίριο. Αλλάζουμε τα κουφώματα και τους υαλοπίνακες με θερμομονωτικούς. Αλλάζουμε όλα τα μηχανήματα του κλιματισμού με σύγχρονα κ.ά.».
Παράλληλα με τα έργα αυτά, σε κάθε πτέρυγα που κλείνει παρεμβαίνουν και τα συνεργεία του νοσοκομείου, πραγματοποιώντας ελαιοχρωματισμούς και κάνοντας τις όποιες εργασίες, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές, που ήταν σε εκκρεμότητα.
«Οι κουβάδες σε κλινικές και διαδρόμους τις ημέρες των βροχοπτώσεων αποτελούν πλέον παρελθόν για το νοσοκομείο μας» καταλήγει ο κ. Μπάκος, ανανεώνοντας το ραντεβού για τα εγκαίνια της Μονάδας Εγκεφαλικών που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί στο νοσοκομείο.
Διότι το σύγχρονο κτιριακά νοσοκομείο παίρνει αξία από τους ανθρώπους που το λειτουργούν και από τις υπηρεσίες που προσφέρει. Και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλύπτοντας άμεσα τα επείγοντα ιατρικά κενά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News