Ο καιρός σήμερα 7/7: Ποιες περιοχές θα «ψηθούν», τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Καιρός: Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και τα μέσα της εβδομάδας, με τις συνθήκες να είναι αποπνικτικές, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός σήμερα 7/7: Ποιες περιοχές θα «ψηθούν», τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θα επικρατήσουν σήμερα Δευτέρα 7/07/2025, σε όλη τη χώρα, με περιοχές να «καίγονται» από τις συνθήκες καύσωνα.

Δυτική Ελλάδα: Σε ποιες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισε το Υπουργείο παύση εργασίας τη Δευτέρα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 34-36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 36-38 και τοπικά 39, στη Θεσσαλία από 16 έως 38-40 και τοπικά 41 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 21 έως 36-38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 37-39 και τοπικά 40, στα Επτάνησα από 20 έως 33-34, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 32-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

«Κίτρινος» συναγερμός για πυρκαγιές: Σε αυξημένη επιφυλακή η Δυτική Ελλάδα και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας

Στην Πάτρα, σύμφωνα με την πρόγνωση θα επικρατήσει λιακάδα όλη την ημέρα, με την θερμοκρασία να φθάνει τους 35 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα μέχρι 4 μποφόρ και η υγρασία θα ξεπεράσει το 60%.

Καύσωνας: Ποιες ώρες χωρίς διανομείς σήμερα η Πάτρα

Οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.

Ποιες πόλεις θα «ψηθούν»

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και τα μέσα της εβδομάδας, με τις συνθήκες να είναι αποπνικτικές και γι’ αυτό αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους ενώ ανακοίνωση για τις επιπτώσεις του καύσωνα στον ανθρώπινο οργανισμό εξέδωσε και το ΕΚΠΑ.

Η Ελλάδα θα θυμίζει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένα καμίνι μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, με την Τρίτη να είναι η πιο δύσκολη μέρα.

Όπως είπε ο Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ανάμεσα στις πόλεις που θα έχουν την περισσότερη ζέστη σήμερα είναι:

-Ορεστιάδα, Λάρισα, Τρίκαλα με 40°C

-Αθήνα, Σέρρες, Φάρσαλα, Κιλκίς με 39°C

-Θεσσαλονίκη με 38°C

Την Τρίτη θα σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Δευτέρα. Ενδεικτικά αναμένονται οι εξής θερμοκρασίες στις παρακάτω πόλεις:

-Λάρισα 42°C

-Σουφλί, Φάρσαλα 41°C

-Κιλκίς, Δομοκός 40°C

-Θήβα 39 °C

Πάντως, οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Αττικής, προβλέπεται να είναι υψηλότερες την Τετάρτη, όταν ο υδράργυρος στο λεκανοπέδιο μπορεί να φτάσει τους 40°C.

Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων με σκοπό την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον καύσωνα, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:

Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου, με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Σάμου, καθώς και στο ανατολικό τμήμα της Ρόδου, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τη Δευτέρα 07.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery) κ.λπ..

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα.

Δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway), καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170),  χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται  με εξ αποστάσεως εργασία, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ΕΚΠΑ: Οι επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία

Επείγουσα ανακοίνωση ενόψει του καύσωνα εξέδωσε η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, συνίσταται προσοχή στις ευπαθείς ομάδες ενώ δίνονται και οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα στην κατώτερη ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα «θόλο» που αποτρέπει την ψύξη και εντείνει τη ζέστη.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η πρόληψη της θερμικής καταπόνησης ξεκινά με την έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων και την υιοθέτηση πρακτικών μέτρων που προστατεύουν την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλού θερμικού φορτίου. Η έγκαιρη παρέμβαση σώζει ζωές και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές.

Επαρκής Ενυδάτωση: Η συστηματική πρόσληψη υγρών — ακόμη και χωρίς αίσθημα δίψας — αποτελεί βασικό προληπτικό μέτρο. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αλκοολούχα και τα καφεϊνούχα ποτά, που έχουν διουρητική δράση και εντείνουν την αφυδάτωση.

Προσαρμογή περιβαλλοντικών συνθηκών: Η παραμονή σε σκιερά ή κλιματιζόμενα σημεία, η αποφυγή δραστηριοτήτων κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, και η χρήση δροσερού, ανοιχτόχρωμου ρουχισμού συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποφόρτιση του οργανισμού από τη ζέστη.

Ιατρική παρακολούθηση: Ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά, ιδιαίτερα τις ημέρες καύσωνα. Η άμεση αναγνώριση συμπτωμάτων όπως κόπωση, ζάλη ή σύγχυση επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση πριν την επιδείνωση της κατάστασης και την εμφάνιση συμπτωμάτων θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας

Αντιμετώπιση της Θερμοπληξίας: Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση. Προτεραιότητα έχει η ταχεία μείωση της θερμοκρασίας σώματος μέσω φυσικών μεθόδων ψύξης (ψυχρά επιθέματα, εμβάπτιση σε δροσερό νερό, χρήση ανεμιστήρων). Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ενυδάτωση με ισοτονικά υγρά και η διόρθωση των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Αν χρειαστεί, εφαρμόζεται υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών σε νοσοκομειακό περιβάλλον.