Ο καθηγητής Ιωάννης Βενέτης στην «Π» για τις πρυτανικές εκλογές: «Συνεργασία, σύνθεση, σύγκλιση, αποτελεσματικότητα»

Ο καθηγητής από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστήμιό μας.

Βενέτης

Στη μάχη των πρυτανικών εκλογών ρίχνεται ο Ιωάννης Βενέτης, με βασικό στόχο την εξέλιξη του Πανεπιστημίου σε επίπεδο ακαδημαϊκών μονάδων, προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικών παροχών, συνεργασιών με ιδρύματα και φορείς και συνεχιζόμενης κατάρτισης του δυναμικού του.
Ο καθηγητής από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστήμιό μας.

-Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να κατεβείτε υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές;
Θέτω υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, επιθυμώντας ειδικότερα να εκπροσωπήσω τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και γενικότερα να υπηρετήσω όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου. Η θητεία μου εδώ και 3 χρόνια στην προεδρία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών μού έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε άμεση επαφή τόσο με τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο Διοίκησης θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, στη συνεχή βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

-Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τον νυν πρύτανη Χρήστο Μπούρα, αλλά και τον ίδιον προσωπικά;
Η συνεργασία μας υπήρξε άριστη και ανταποκρίθηκε σε κάθε ανάγκη που προέκυψε. Ως πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είχα θεσμική επαφή με τον πρύτανη στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπου διαπίστωσα την ικανότητά του να ακούει, να αναλύει, να συνθέτει, να λειτουργεί συλλογικά και να επιλύει αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν. Πέραν όμως αυτών, ο κ. πρύτανης ήταν πάντα διαθέσιμος να με ακούσει, και υπήρξε αρωγός σε όλες τις προσπάθειές μου, που στόχο είχαν την διοικητικά ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Θα τον χαρακτήριζα ευέλικτο, δημιουργικό και εξαιρετικά ικανό διοικητικά, πέραν της έντονης εργατικότητας που τον διακρίνει.

-Πώς κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών;
Σαφέστατα επιτυχές, με θετικό αντίκτυπο σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου: τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Τα τελευταία τέσσερα έτη υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες που έφεραν νέα δυναμική σε πολλούς τομείς. Αναφέρω ενδεικτικά την καθοριστική συμβολή στη στήριξη της εκπαίδευσης και έρευνας (διεύρυνση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενίσχυση νέων μελών ΔΕΠ και ερευνητών), στην εξωστρέφεια και ουσιαστική διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία. Ενα μόνο παράδειγμα είναι το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών-τριών στο Welcome Up. Σημαντικό έργο υπήρξε επίσης στη φοιτητική μέριμνα με στόχευση την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στέγασης.

-Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας πρυτανικής αρχής;
Περαιτέρω ανάδειξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των μελών του ιδρύματός μας, συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του φοιτητοκεντρικού χαρακτήρα του, της εξωστρέφειάς του, της διεθνούς παρουσίας του. Ειδικότερα, οι προτεραιότητες πρέπει να είναι: το ελκυστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, η λειτουργία του Πανεπιστημίου ως κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας, η διαμόρφωση του Πανεπιστημίου ως κόμβος παιδείας και πολιτισμού, η ενίσχυση των συνεργασιών με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, εσωτερικού και εξωτερικού, η βελτίωση των υποδομών, η ικανότητα απάντησης σε όλα τα σύγχρονα διακυβεύματα της ελληνικής πραγματικότητας.

-Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και οι στόχοι για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας;
Εξέλιξη του Πανεπιστημίου σε επίπεδο ακαδημαϊκών μονάδων, προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικών παροχών, συνεργασιών με ιδρύματα και φορείς και συνεχιζόμενης κατάρτισης του δυναμικού του. Το όραμα θα υλοποιηθεί και μέσω της αρμονικής λειτουργίας του Συμβουλίου. Θέλω συνεργασία, σύνθεση, σύγκλιση, αποτελεσματικότητα και εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου προς όφελος του Πανεπιστημίου μας. Πλήρης διαφάνεια και απολογισμός. Θα ζητήσω απευθείας σύνδεση του Συμβουλίου Διοίκησης με τα μέλη του Πανεπιστημίου (συναντήσεις, συζητήσεις σε τακτική βάση). Πολυεπίπεδη δυναμική εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου. Θα ζητήσω τακτική επαφή με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Να θεσμοθετηθεί. Πρέπει να υπάρχει συνεχής διάλογος στην αναζήτηση λύσεων και διαμόρφωση προτάσεων προόδου.