Καλά μαντάτα έφερε για την Πάτρα η αξιολόγηση της Β’ φάσης του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για ταινίες ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, με την συνολική χρηματοδότηση να φτάνει 1.250.000 ευρώ.
Και αυτό, γιατί ανάμεσα στις 50 προτάσεις (25 ντοκιμαντέρ και 25 μικρού μήκους) που πέρασαν και θα χρηματοδοτηθούν (με 30.000 ευρώ κάθε ντοκιμαντέρ και με 20.000 ευρώ κάθε ταινία μικρού μήκους) βρίσκουμε όπως γράψαμε και χθες δύο πατρινούς δημιουργούς. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ινδαρέ με το ντοκιμαντέρ «Μνήμη με ουρά» και τον Παναγιώτη Φαφούτη με την ταινία μικρού μήκους «Πλευρά», οι οποίοι σήμερα μιλούν στην «Π» για τα νέα τους πρότζεκτ.
«ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΟΥΡΑ»
Για πρώτη φορά είχαμε μάθει για το ντοκιμαντέρ «Μνήμη με ουρά» του Δημήτρη Ινδαρέ όταν είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος χρηματοδότησης συγγραφής του σεναρίου του. Τότε είχαμε μιλήσει μαζί του για αυτό το πρότζεκτ και όπως είχε σημειώσει αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε το «ξέσπασμα» του Σωτήρη Τσιόδρα όταν μίλησε με συγκίνηση για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. «Αυτό με έκανε να σκεφτώ ποιοι είναι οι παππούδες που χάνονται αυτή τη στιγμή, που απειλούνται;» αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Είναι οι τελευταίοι της γενιάς του πολέμου και του εμφυλίου που φεύγουν μαζί τους έχοντας αυτό που λέμε προφορική μαρτυρία. Παίρνουν την μικροϊστορία τους, τις δικές τους μικρές ιστορίες που είναι εξίσου και πολλές φορές και παραπάνω πιο συναρπαστικές και που αν δεν καταγραφούν κάπου θα τις καταπιεί το μαύρο σκοτάδι της λήθης».
Μάλιστα, ο ίδιος τυχαίνει να συνδέεται με έναν τέτοιο άνθρωπο «που αφηγείται πάρα πολύ ωραίες ιστορίες» και σκέφτηκε το να μπει στο κομμάτι της προφορικής ιστορίας. Μάλιστα όλο αυτό το συνδέει με το νερό. «Το στοιχείο του νερού είναι ένα στοιχείο που πάντα έχει τους δικούς του συμβολισμούς και τα δικά του πλεονεκτήματα, ο μηχανισμός της μνήμης, το πώς η εμπειρία κωδικοποιείται και γίνεται ανάμνηση, μοιάζει πάρα πολύ και με το ψάρεμα» μας λέει.
«ΠΛΕΥΡΑ»
Η ταινία μικρού μήκους του Παναγιώτη Φαφούτη με τίτλο «Πλευρά» μας μεταφέρει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. «Πρόκειται για ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστές άνω των 80 ετών, το οποίο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου» σημειώνει ο γνωστός σκηνοθέτης μιλώντας στην «Π» και συνεχίζει: «Οι δύο γυναίκες θα πρέπει να συνεργαστούν ενώ παράλληλα διεκδικούν τον ίδιο άνδρα. Εχει να κάνει με την ελπίδα ενώ παράλληλα είναι και ένα παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στις δύο γυναίκες».
Ομως πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα; «Εχω μια φίλη στην Ιταλία, που επισκεπτόμαστε με τη σύζυγό μου όταν πηγαίνουμε, της οποίας η πεθερά δεν έφευγε ούτε στιγμή από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρισκόταν ο σύντροφός της που είχε χτυπήσει. Δεν είχε χτυπήσει σοβαρά, όμως η ίδια έμενε από έρωτα. Αυτό μου έδωσε την αφορμή να δημιουργήσω την ιστορία με την πρώην σύζυγο και τη νέα σύντροφο» μας λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού, τα γυρίσματα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε έξι μήνες, κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παναγιώτη Φαφούτη η ταινία θα γυριστεί μέσα στην περίοδο του Πάσχα. Η όλη ιστορία εξελίσσεται μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και επειδή όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Φαφούτης «έχω μια διαστροφή να τα κάνω όλα εδώ» θα προσπαθήσει να βρει χώρο στην Πάτρα και όλη η παραγωγή να έρθει στην αχαϊκή πρωτεύουσα. «Με ενδιαφέρει να προστεθεί άλλη μια ταινία, όχι δική μου απαραίτητα, που έχει γυριστεί στην περιφέρεια, στην Πάτρα».
Οσον αφορά στο κάστινγκ της ταινίας, μία σκέψη είναι η Υβόννη Μαλτέζου με την οποία είχαν συνεργαστεί στην ταινία «Joanna», όμως ηλικιακά δεν «ταιριάζει», ενώ τον ρόλο της νοσοκόμας θα υποδυθεί η Μαρία Σκουλά με την οποία επίσης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Η διάρκεια της ταινίας θα είναι περίπου 12 λεπτά και όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Φαφούτης μέσα σε 12 λεπτά μπορείς να πεις πολλά πράγματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News