Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης μέχρι την ΔΕΘ

Με βάση τα τελευταία στοιχεία για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ και αυτό  φέρνει αισιοδοξία.

πληθωρισμός

Μπήκαμε στον Ιούλιο από σήμερα και αυτό σημαίνει οτι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου με την κυβέρνηση να κάνει τις τελικές συζητήσεις για το “γενναίο” πακέτο ελαφρύνσεων.
Το πακέτο των μειώσεων φόρων για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, αλλά και οι όποιες επιμέρους εισοδηματικές ενισχύσεις ανακοινωθούν στη φετινή ΔΕΘ, θα βασιστούν και στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό, με τη βοήθεια κάποιων πρώτων εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος, όσων έκαναν τις δηλώσεις τους από τον Μάρτιο, γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο, αυτός θα ήταν μικρός. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει τώρα να μετρήσει τις επιδόσεις από τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, από τον Ιούλιο που ολοκληρώνεται η περίοδος υποβολής των δηλώσεων και θα πρέπει όλοι να αρχίσουν να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μέχρι και το Φεβρουάριο.
Επίσης, αναμένουν και την πορεία των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ , ΕΦΚ), οι οποίοι για το πεντάμηνο αυξήθηκαν απάνω από τους στόχους κατά 370 εκατ. ευρώ. Η παρακολούθηση των έμμεσων φόρων θα κάνει πιο ρεαλιστική εκτίμηση για τα έσοδα από φοροδιαφυγή. Επίσης, θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος από τα συνολικά φορολογικά έσοδα. Απώτερος στόχος είναι να ελεγχθεί αν συνεχίζεται το φαινόμενο της μείωσης της κατανάλωσης κατ’ άτομο που παρατηρείται όλο τον Ιούνιο. Στη μεγάλη εικόνα, τα έσοδα του καλοκαιριού θα δώσουν σαφείς ενδείξεις αν επιτυγχάνεται με ασφάλεια ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα το 2025.
Τα έργα του ΤΑΑ
Ο δεύτερος στόχος για το οικονομικό επιτελείο είναι να προχωρήσει ουσιαστικά η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα φτάσει φέτος τα 14,9 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου οι επενδύσεις κατέγραψαν μείωση κατά 6,1%. Αυτό, οφείλεται κυρίως στη μη γραμμικότητα των πληρωμών στα έργα του ΠΔΕ και ειδικά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που βαίνει ταχέως προς ολοκλήρωση. Ο άτυπος στόχος είναι ότι μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού να έχουν περάσει στην οικονομία επιπλέον 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις που γίνονται μέσα στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Κάτι τέτοιο θα είναι ένδειξη ότι είναι εφικτό η υλοποίηση επενδύσεων και στόχων του ΤΑΑ να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού
Το μεγάλο άγχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι και την ΔΕΘ, οπότε οι διακοπές θα φτάνουν στο τέλος τους και πλέον όλοι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, είναι να έχουν αμβλυνθεί οι πληθωριστικές πιέσεις, οι [οποίες άρχισαν να εμφανίζονται από τον Μάιο.
Πέρα από το γνωστό πρόβλημα με τις ανατιμήσεις των υπηρεσιών, όπου λίγα μπορούν να γίνουν, αφού οι αιτίες των αυξήσεων απαιτούν καιρό για να πάψουν να υπάρχουν, το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται τώρα στον επίσης κρίσιμο τομέα των τροφίμων.