Οικονόμου για καλλιτέχνες: «Να καθίσουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά πως δε θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών.
Τη θέση πως δε θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ζητώντας από όλους να κάτσουν στο τραπέζι για εποικοδομητικό διάλογο.
«Δεν θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον θόρυβο και τις κινητοποιήσεις που γίνονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος. Ο κ. Γιάννης Οικονόμου παρέθεσε στοιχεία και γεγονότα.
«Με τροπολογία τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες έχουν ήδη αποσυρθεί. Συνεχίζει να διατηρείται μια ένταση και ξεκαθαρίζω: δεν υποβιβάζονται σε αποφοίτους λυκείου όσοι έχουν φοιτήσει σε σχολές. Δεν ασχολείται με αυτό το ΠΔ. Λέει ότι θέσεις ΔΕ με τις οποίες γίνονται διαγωνισμοί που ορίζεται ως τυπικό προσόν το πτυχίο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες», είπε ακόμα. Για την άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί το ΠΔ στο σύνολό του τόνισε ότι δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες. «Πρόκειται για ένα ΠΔ το οποίο κατάφερε να περιορίσει τους κλάδους από 2.500 σε 500. Επίσης, αν καταργηθεί το ΠΔ όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και θα παγώσουν όλα. Το ΠΔ αφορούσε καλλιτέχνες που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ιδιότητες αλλά ήταν θέσεις προσωποπαγείς. Οι θέσεις αυτές είναι λιγότερες από 100 σε 700.000 με 750.000 χιλιάδες! Το ΠΔ δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι καλλιτέχνες σε Κρατικές Ορχήστρες σε ΔΗΠΕΘΕ κ.α. Εκεί υπάρχουν άλλες διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.
Το Εθνικό Θέατρο μετά το ΠΔ έβγαλε πρόσκληση – διαγωνισμό για τους ηθοποιούς με άλλα κριτήρια από το ΠΔ και αυτό είναι απόδειξη για όλα όσα είπα παραπάνω». Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αμοιβή και την εξέλιξη των καλλιτεχνών καθώς ορίζεται με άλλο νόμο. Για την ισοτίμηση είπε ότι υπήρξε μια ρύθμιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και αφορούσε τίτλους σπουδών μόνο όσων είχαν αποφοιτήσει έως το 2003 γιατί τότε αναβαθμίστηκαν τα ΤΕΙ.
Για την απαίτηση των καλλιτεχνών αυτόματα οι μεταλυκειακές σπουδές να αναβαθμιστούν και να γίνουν ΤΕ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ή οριζόντια για όλους. «Αν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να γίνει για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ. Εδώ, είπε υποκρύπτεται μια τεράστια υποκρισία. Πώς θα ισοβαθμίσεις ένα απόφοιτο ΙΕΚ Λογιστικής με έναν απόφοιτο ΑΕΙ;
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι βγαίνει με περισσό θράσος ως κήνσορας να κουνάει το δάχτυλο για όσα δεν έκανε εκείνος όταν ήταν στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει τις δυσκολίες και προχώρησε σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε θα κάνει ανώτατες σπουδές για τον καλλιτεχνικό χώρο και για τον λόγο αυτό συστήσαμε τρεις ομάδες που θα αρχίσουν να συνεδριάζουν την Παρασκευή.
Κάλεσε όλους όσους διαμαρτύρονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη. Θα κάνουμε διάλογο ανοικτά και ανυπόκριτα. Δεν βάζουμε κανέναν απέναντί μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News