Ολες οι αλλαγές στις χρεώσεις στα ΑΤΜ, δείτε αναλυτικά
Τα οφέλη για τους καταναλωτές μετά την κυβερνητική παρέμβαση για τις αλλαγές στα ΑΤΜ. Τι και πόσο χάνουν οι τράπεζες.

Οι τράπεζες, αλλά και οι λοιποί πάροχοι ATM στην Ελλάδα, οδηγούνται δια νόμου σε νέες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πειρρακάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που ήλθε σε συνέχεια της πώλησης 820 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς σε τρίτη εταιρεία (CashFlex), στην οποία ο συστημικός όμιλος κατέχει ποσοστό 20%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πελάτες του συστημικού ομίλου να χρεώνονται πλέον για αναλήψεις μετρητών όταν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα.
Αν και η τράπεζα διατήρησε υπό την ιδιοκτησία της έναν αξιοσημείωτο αριθμό ΑΤΜ, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των καταθετών της, οι αντιδράσεις ήταν σοβαρές.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, θέτοντας νέους κανόνες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν στην οποία τηρείται ο συνδεδεμένος με την κάρτα λογαριασμός.
Η σχετική τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα και η ενεργοποίησή της αναμένεται 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, πριν το τέλος του Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα.
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ τρίτου παρόχου, επιφέρει για τον καταναλωτή τις ακόλουθες 2 επιβαρύνσεις:
Πρώτον, το Τέλος Απευθείας Χρέωσης (Direct Access Fee, DAF), το οποίο έχει επιβληθεί από το 2018.
Μετά τη μείωσή του από τις αρχές του 2024, σε συνέχεια συμβιβασμού μεταξύ τραπεζών και Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτό κυμαίνεται από 1,5 έως 2 ευρώ ανά συναλλαγή, ανάλογα με την τράπεζα που λειτουργεί το ΑΤΜ:
– Alpha Bank: 1,80 ευρώ
– Eurobank: 1,80 ευρώ
– Εθνική Τράπεζα: 1,90 ευρώ
– Τράπεζα Πειραιώς: 2 ευρώ
– Attica Bank: 1,50 ευρώ
Δεύτερον, την προμήθεια της τράπεζας, η οποία έχει εκδώσει την κάρτα που χρησιμοποιείται και κυμαίνεται από 0,50 έως 0,75 ευρώ:
– 0,75 ευρώ για τους πελάτες των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας
– 0,5 ευρώ για τους πελάτες των Πειραιώς και των Attica Bank
Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κόστος για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας κυμαίνεται σήμερα από 2 έως και 2,75 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Τί αλλάζει
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή χθες ανέφερε πως «οι τράπεζες που συμμετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ, ακόμη και σήμερα, χρεώνουν ποσά της τάξης του 1,5 έως 2 ευρώ».
Όπως είπε, «οι χρεώσεις αυτές, με τη νομοθετική μας παρέμβαση, μηδενίζονται, τόσο στο πλαίσιο της τεχνολογικής υποδομής του ΔΙΑΣ, όσο και βάσει καλών πρακτικών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι εφόσον υπάρχει μετοχική σύνδεση μεταξύ τράπεζας και τρίτου παρόχου, όπως στην περίπτωση των Πειραιώς – CashFlex, ο τελευταίος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πελάτες της πρώτης, σαν να είναι δικοί του πελάτες, δηλαδή με μηδενική χρέωση.
Εφόσον λοιπόν η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση και των δύο παραπάνω προμηθειών, ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών, αλλά και ερώτηση υπολοίπου (είναι ήδη σε ισχύ από τον Ιανουαρίου του 2025), εντελώς δωρεάν, στα ακόλουθα σημεία:
Στα ΑΤΜ των τραπεζών που μετέχουν στο σχήμα ΔΙΑΣ, δηλαδή των συστημικών και των μη συστημικών ελληνικών τραπεζών
Στα ΑΤΜ τρίτων παρόχων, εφόσον είναι τα μοναδικά εντός μίας δημοτικής ενότητας
Απώλειες εσόδων
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν πως οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι συστημικοί όμιλοι, αλλά και ξένοι πάροχοι, που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τόσο για την αναβάθμιση, όσο και για την επέκταση του δικτύου τους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Κι αυτό διότι θα έχουν απώλειες σε έσοδα που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση των ΑΤΜ τους. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μείωσή τους κατά 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, συνολικά για τους 4 μεγάλους τους κλάδου.
Επιπρόσθετα, υποστηρίζουν ότι το εθνικό πλαφόν των 1,5 ευρώ που θα καθιερωθεί για οποιαδήποτε χρέωση, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τρύπα στις προμήθειες που εισπράττονται από τις αναλήψεις με ξένες κάρτες, κυρίως τουριστών.
Ταυτόχρονα, ανατρέπονται τα business plans των τρίτων παρόχων, όπως για παράδειγμα της Euronet, καθώς θα ισχύει και για αυτούς το ίδιο ανώτατο όριο, είτε πρόκειται για ελληνική κάρτα ή για κάρτα έκδοσης πιστωτικού ιδρύματος από το εξωτερικό.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την πώληση ενός τμήματος του δικτύου των ΑΤΜ από τους συστημικούς ομίλους, κατά τα πρότυπα του deal Πειραιώς – CashFlex, εφόσον η μείωση των εσόδων αποδειχθεί σημαντική.
Άλλωστε, υποστηρίζουν, είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν επεξεργασία τέτοιων σχεδίων, που ωστόσο δεν προχώρησαν.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News