Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ένα διαφορετικό σόου και μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, όλα όσα έγιναν ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δεν έγινε σε Στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα και οι αποστολές παρέλασαν πάνω σε πλοιάρια.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Με μια αστραφτερή και λαμπερή τελετή έναρξης το Παρίσι υποδέχθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δεν έγινε σε Στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα και οι αποστολές παρέλασαν πάνω σε πλοιάρια.

Παρόντες στην εξέδρα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Η ελληνική αποστολή διέσχισε πρώτη πάνω σε πλοιάριο τον Σηκουάνα, με τους σημαιοφόρους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, με αυτή των Προσφύγων να αποσπά το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή-που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε-, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Τη ναυτική παρελαση άνοιξε η Ελλάδα, ενώ 320.000 θεατές υπήρχαν στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Το σκάφος της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς , γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που πρέπει να μεταφέρει περισσότερους από 6.500 αθλητές στο Τροκαντερό.




Στη γέφυρα που βρίσκεται στα ανατολικά της πρωτεύουσας εμφανίζεται το Ολυμπιακό σύνθημα «Πιο γρήγορα, ψηλότερα, πιο δυνατά, μαζί».




Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το “Ah! Ca ira”, ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.




Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα, στην πορεία της προς το Βωμό.

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο, ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα «εγκατασταθεί» στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ χάρη.


Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.

Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-ανάμεσά τους ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα-, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, υπήρχαν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.