ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, με μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή, αλλά και άλλα που είναι υπό σχεδιασμό.

Ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικές πρόοδους στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Survey), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, με μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή, αλλά και άλλα που είναι υπό σχεδιασμό.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και προβλέπει ότι η ανάπτυξή της θα είναι 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα και ενίσχυσαν τη δυνητική κατά κεφαλήν ανάπτυξη. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τα δημόσια έσοδα και δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για άλλες προτεραιότητες.

Βελτίωση Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2007, με τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από το 49,1% το 2017 στο 6,9% τον Ιούνιο του 2024, χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής». Παρά τις θετικές εξελίξεις, ωστόσο, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητά τους να απορροφούν ζημιές.

Δημόσιο Χρέος 

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 90% το 2060, με την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης (στο 75%) αν οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εφαρμοστούν πλήρως.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι παρά τις μειώσεις στη φορολογία τα τελευταία χρόνια, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα λόγω των ασφαλιστικών εισφορών. Η έκθεση προτείνει περαιτέρω μείωση αυτών, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να μειωθούν τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση. Επιπλέον, προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, καθώς η στενή βάση αυτού του αφορολόγητου μειώνει τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Φορολογικά κενά και πρόσθετα μέτρα

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό «κενό συμμόρφωσης» στον ΦΠΑ, παρά τη μείωση της απώλειας εσόδων τα τελευταία χρόνια. Προτείνει τη σταδιακή κατάργηση εξαιρέσεων από τον τυπικό συντελεστή του ΦΠΑ και την εφαρμογή του πλήρους συντελεστή σε τομείς όπως ο τουρισμός, όπου εξακολουθούν να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές.

Επιπλέον, προτείνεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και η επιβολή ΕΦΚ σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία.

Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις

Ο ΟΟΣΑ καταθέτει και άλλες προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως:

  • Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να συνδέονται με τις αποδοχές του παρελθόντος και να αυξηθεί η διάρκειά τους με βάση τις εισφορές.
  • Η ενοποίηση των προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και η απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας.
  • Η χρηματοδότηση επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα, χρηματοδοτούμενη από την αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ.
  • Η γρήγορη υλοποίηση του «one-stop shop» για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αναθεώρηση των διαδικασιών για περιβαλλοντικές άδειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ