Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικίες και εκκενώνουν τη Χερσώνα
Η Ρωσία έδωσε εντολή σε 60.000 ανθρώπους στη Χερσώνα να εγκαταλείψουν την περιφέρεια «για να σώσετε τη ζωή σας», όπως ανέφερε, από την ουκρανική αντεπίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και εξαπέλυσαν drones ενάντια στην νότια πόλη Μικολάιφ που ελέγχεται από την Ουκρανία, καταστρέφοντας ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Την ίδια ώρα είπαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες με δυτικούς αξιωματούχους ότι ο ο πόλεμος οδεύει προς «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».
Το ισχυρό αυτό πλήγμα στην πόλη Μικολάιφ, η οποία διαθέτει ναυπηγεία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της γραμμής του μετώπου της Χερσώνας, πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που η Ρωσία έδινε εντολή σε 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιφέρεια «για να σώσετε τη ζωή σας», όπως ανέφερε, από την ουκρανική αντεπίθεση.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση», στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Ακόμη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Όστιν είπε στον Σοϊγκού ότι «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».
Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας μια «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό, χωρίς όμως να μπει σε περαιτέρω στοιχεία.
Το Reuters πάντως σημειώνει ότι η Ουκρανία δεν έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει ότι μπορεί να προστατεύσει το έδαφός της με το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και «επικίνδυνη» και τόνισε ότι «οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν άλλους γι’ αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι».
Μετά τις συνομιλίες, η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι είναι δεσμευμένες να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» και απέρριψαν την προειδοποίηση της Ρωσίας για «βρόμικη βόμβα».
«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουμε όλοι τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα στο δικό της έδαφος», είπαν.
«Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».
Δίαυλοι επικοινωνίας
Στο μεταξύ το πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάιφ κατέστρεψε χθες τον επάνω όροφο ενός συγκροτήματος κατοικιών, γεμίζοντας θραύσματα και συντρίμμια μια πλατεία και γειτονικά κτίρια, περιέγραψαν στο Reuters αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν καταγράφηκαν θύματα.
«Μετά την πρώτη έκρηξη προσπάθησα να βγω έξω, όμως η πόρτα είχε κολλήσει» είπε ο 50χρονος Ολεξάντρ Μεζίνοφ, ο οποίος ξύπνησε από τις εκρήξεις. «Έπειτα από ένδύο λεπτά, έγινε μια νέα δυνατή έκρηξη. Η πόρτα μας τινάχθηκε στον διάδρομο».
Χθες, Κυριακή, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το τελευταίο 24ωρο 12 ιρανικής κατασκευής ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed-136.
Η Τεχεράνη αρνείται πως προμηθεύει με τα όπλα αυτά τη Ρωσία.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να υποκαταστήσει τα όλο και λιγότερα ρωσικής κατασκευής όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς. Όμως οι προσπάθειες της Ουκρανίας να περιορίσει τη δράση των drones είναι επιτυχής, πρόσθεσε σήμερα το υπουργείο στην ενημέρωση που κάνει μέσω του Twitter.
Η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τη Χερσώνα και στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζεται με αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drone εναντίον πολιτικών υποδομών, από τις οποίες έχει καταστραφεί πριν από το χειμώνα περίπου το 40% του ουκρανικού συστήματος ηλεκτροδότησης.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τμήματα του μετώπου και οι αρχές κατοχής απομακρύνουν αμάχους μεταφέροντάς τους βαθύτερα στο υπό ρωσική κατοχή έδαφος πριν από την αναμενόμενη μάχη για τη Χερσώνα, την περιφερειακή πρωτεύουσα στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Η Χερσώνα αποτελεί μια πύλη προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
«Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Είναι ζωτικής σημασίας να σώσετε τη ζωή σας», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ρώσος υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραβτσόφ. «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε».
Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές ανέφεραν πως τα σκάφη για να μεταφέρουν τους πολίτες στην άλλη όχθη του ποταμού δεν επαρκούσαν χθες, καθώς υπήρξε «μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν».
Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σημειώνουν κέρδη στο νότο, καθώς κατέλαβαν τουλάχιστον δύο χωριά, για τα οποία είπαν πως οι Ρώσοι τα εγκατέλειψαν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως οι δυνάμεις του συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών και στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών, κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι και απώθησαν ουκρανικές αντιεπιθέσεις στα νότια τα ανατολικά.
Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News