Ουκρανία: «Παραβιάστηκαν σχεδόν όλες οι κόκκινες γραμμές»

Η αμερικανική κυβέρνηση συντάσσει εδώ και αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες

Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα (28/3) ότι παρέλαβε από τις ΗΠΑ μια νέα εκδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά στρατηγικής σημασίας, στα οποία η Ουάσινγκτον θέλει να αποκτήσει πρόσβαση. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ουκρανία.

«Η ουκρανική πλευρά έλαβε επισήμως σήμερα τις αμερικανικές προτάσεις» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες της νέας εκδοχής.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, «η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε όλες τις συμβιβαστικές λύσεις που συμφωνήθηκαν πριν από έναν μήνα» και το νέο κείμενο «παραβιάζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές» της Ουκρανίας, η οποία «στερείται ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της» και υποχρεώνεται «να αποπληρώσει όλη την αμερικανική βοήθεια που έλαβε».

Η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όπως ζητά με επιμονή το Κίεβο, προσθέτει η εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα κείμενο «εντελώς διαφορετικό» από την αρχική εκδοχή που περιλαμβάνει «πολλά πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί και ορισμένα που είχαν ήδη απορριφθεί».

Οι λεπτομέρειες της νέας εκδοχής δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ωστόσο Ουκρανοί βουλευτές και μέσα ενημέρωσης την επέκριναν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το έγγραφο.

Η αμερικανική κυβέρνηση συντάσσει εδώ και αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία δήλωνε έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία και ο Ζελένσκι πήγε στην Ουάσινγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά η επίσκεψή του κατέληξε σε αντιπαράθεση, σε απευθείας μετάδοση, με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο Οβάλ Γραφείο.

Η ποσότητα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας δεν είναι ξεκαθαρισμένη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, είτε είναι δύσκολη η εξόρυξή τους, είτε βρίσκονται ντε φάκτο υπό ρωσικό έλεγχο, αφού τα κοιτάσματα είναι σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει θετικός σε αμερικανικές επενδύσεις στα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Υπόμνημα Τριαντόπουλου στην Προανακριτική: Αποχωρήσεις, αιχμές και εξώδικο «φωτιά» της Μαρίας Καρυστιανού

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ μετά τα 7,7 Ρίχτερ, η σπάνια έκκληση από τη χούντα ΒΙΝΤΕΟ

Αυτοψία στην Πατρών – Πύργου από τον νέο υπουργό Υποδομών Χρίστο Δήμα: Βήμα – βήμα σε όλα τα εργοτάξια

«Βροχή» επιδομάτων τη Δευτέρα: Ποιοι πληρώνονται και τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα

Δένδιας: Αυξήσεις 13% έως 20% στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το νέο μισθολόγιο και η Ατζέντα 2030

Πάτρα: SOS για την πλαζ, στην Κτηματική για παράνομες αμμοληψίες

Επαφές Φαρμάκη με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, αποδοχή πρόσκλησης από Ελπιδοφόρο ΦΩΤΟ

Αγορά: Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει